Закарпатські комп’ютери найбільш заражені вірусами

zillya.ua 24.06.2014 18:02 СОЦІО

Українська Антивірусна Лабораторія «Zillya!» провела дослідження вірусної активності на території України за період з березня по червень 2014 року та створила карту зараження регіонів України комп’ютерними вірусами.

Найбільш вразливими до вірусних загроз виявилися користувачі трьох областей:

Закарпатська область. Рівень зараження ПК – 18,37% – фактично кожен 5-й комп’ютер, на якому було встановлено продукти «Zillya!» стикався з вірусними загрозами, найпопулярнішими з яких були рекламні модулі та троянські програми.

Рівненська область. 15,88% користувачів «Zillya!» стикнулися з загрозами, серед яких були бекдори, рекламні модулі, трояни та мережеві хробаки.

Кіровоградська область опинилася поруч з Рівненською областю. 15,84% комп’ютерів користувачів було атаковано вірусами.

Найбільш обережними виявилися користувачі Чернігівської (3,60%), Івано-Франківської (4,93%), Київської (4,39%), Вінницької (4,23%) та Житомирської (4,03%) областей.    

ІНФОГРАФІКА великого розміру

Цікавою є статистика, щодо виявлених загроз у економічно розвинених регіонах України. Так, користувачі ПК у м. Київ, Дніпропетровській, Харківській, Донецькій, Львівській областях найчастіше були атаковані троянськими програмами сімейства Trojan.Agent.Win32. Дані троянці створені для крадіжки конфіденційних даних користувачів, в тому числі паролів доступу до Інтернет ресурсів, номерів кредитних карт, іншої інформації, яку можна використати для крадіжки приватних фінансів користувачів.

Статистика по областях

ТОП-5 видів шкідливих програм

Загальний аналіз виявлених загроз по Україні дозволив виділити ТОП-5 видів шкідливого програмного забезпечення, які були знешкоджені на комп’ютерах користувачів Zillya!.

StaticHeur2.Win32.4 - найбільш розповсюджена загроза, що була виявлена методом спрацювання евристичного аналізу на троянські програми та мережеві хробаки, які найчастіше розповсюджуються шляхом масових спам-розсилок.
Trojan.Agent.Win32 - сімейство троянських програм, основною метою, якого є крадіжка конфіденційних даних користувачів.
Adware.Agent.Win32 - рекламний модуль, який відноситься до потенційно небажаного програмного забезпечення.
Trojan.Kryptik.Win32 – сімейство троянських програм, основною метою яких є погіршення роботи комп’ютера, блокування роботи антивірусних програм, через, що їх дуже важко знешкодити.
Worm.WhiteIce.Win32 – мережевий хробак., мета якого – повне блокування роботи комп’ютера.

За словами Олега Сича, технічного директора лабораторії «Zillya!», дані дослідження показують, що основним джерелом зараження комп’ютерів користувачів залишається мережа Інтернет. Більшість вірусів, які спіймали користувачі в мережі, пов’язані з:

— відвідуванням сайтів із сумнівною репутацією або сайтів, які стали об’єктом атаки зловмисників,
— завантаженням безкоштовного програмного забезпечення, під яке часто маскуються шкідливі програми, наприклад різного роду кряки та кейгени.

В той же час, актуальним питанням залишається питання захищеності користувачів від спам-розсилок та епідемій вірусів в локальних мережах про що свідчить, як це не дивно, загроза №1 списку вище - StaticHeur2.Win32.4.

Види і кількість виявлених загроз на комп’ютерах українських користувачів показують, що одного лиш антивірусу для захисту від кіберзагроз часто може бути недостатньо. Знання основ інформаційної безпеки – ось на чому має ґрунтуватися захист користувача від кіберзагроз.

zillya.ua

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат