Що ж насправді представляє із себе угорська автономія на Україні?

admin 17.05.2014 08:36 СОЦІО

Інавгураційна промова прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, виголошена минулого тижня, все ще не дає спокою українцям.


Тоді, як повідомили ЗМІ, прем’єр сусідньої держави заявив про необхідність подвійного громадянства та автономії для угорців, що живуть, зокрема, в Україні. На фоні сепаратистських виступів у східних областях держави заява про необхідність чергової “автономії” викликала хвилю емоцій. Пізніше зовнішньополітичне відомство Угорщини уточнило: прем’єра Орбана невірно зрозуміли. Мовляв, ЗМІ неправильно переклали слова урядовця: замість “автономії” він вимагав “самоврядування”. Але і після цього “уточнення” його заяви можна називати такими, що мають антиукраїнський підтекст, сказав учора під час прес-конференції Володимир Огризко, міністр закордонних справ 2007-2009 років.

- Пану Орбану, думаю, добре відомо, що в Україні немає поняття “подвійне громадянство”. І закликати країну надати його означає вимагати ввести цей інститут. Це є втручанням у наші внутрішні справи. Дуже радий, що реакція МЗС України була миттєвою, – сказав пан Огризко. – До того ж, дуже сумно, що такі заяви пролунали невдовзі після того, як відомий любитель України пан Жириновський запропонував сусіднім державам розчленувати її на частини.

Тим часом Дмитро Ткач (надзвичайний та повноважний посол України в Угорщині у 1992-1996 і 2006-2010 рр.) переконаний: цю тему і проблему “дещо роздули”. По-перше, неправильно переклали виступ, а по-друге, за його словами, закарпатські угорці уже мають автономію, щоправда, культурну. “У них є два вузи, в яких викладають угорською мовою. Є кілька технікумів, коледжів, середніх шкіл. Вони мають телебачення та газети”, – переконує він. Що ж стосується вимоги угорського урядовця про подвійне громадянство, то й попри те, що в Україні воно офіційно заборонене, “практично 90% угорців, які проживають на Закарпатті, мають ці паспорти. Навіть серед українців дуже багато тих, у тому числі у Києві і Верховній Раді, у кого є угорські паспорти. Як вони їх отримали – це вже справа десята”, – каже Дмитро Ткач.

Експерти переконані: активна видача угорських паспортів українцям є недружнім актом. Але винувата в цьому і наша держава. “Українське законодавство не ставить реальних перепон до подвійного громадянства. У нас немає конкретного відомства, яке б за цим стежило. Тому поки ми це законодавчо не врегулюємо, проблема залишатиметься. Я вам скажу для прикладу: якщо у Словаччині ти отримуєш угорський паспорт, то автоматично позбавляєшся словацького громадянства, пенсій, пільг… І там дуже мало людей взяли угорський паспорт”, – переконує пан Ткач. До того ж грішить масовою видачею паспортів українцям не тільки Угорщина. Як у майбутньому це може вплинути на спокій та єдність в Україні – має перейматися наша влада. І в нинішніх умовах чітко заявляти про свої національні інтереси, щоб ні в кого й думки не виникало розтягнути Україну по шматках.

Тетяна Градоблянська, “Голос України”

http://www.karpat.com.ua/

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат