Думки закарпатців про євроінтеграцію

korzonews.info 27.11.2013 16:18 ПОДІЇ

Закарпатці висловлюються «за» євроінтеграційний курс, адже життя поблизу 4-х кордонів, дало змогу їм оцінити позитиви євроінтеграції країн-сусідів – Угорщини, Словаччини, Румуні та Польщі. Та це також дає можливість побачити і «мінуси» цього процесу.

23-річний Олександр, розповів: З дитинства разом з батьками їздив в Угорщину, маю там багато   друзів, як угорців, так і наших закарпатців, що переїхали туди. Звичайно рівень життя там вищий, ніж у нас, але не одразу все так добре стало. Тим, більше, що Угорщина не має таких тісних економічних зв’язків з Росією. А у нас що: в Україні багато російських підприємств, де працюють українці. А що як Росія вирішить закрити їх, коли ми підпишемо угоду. Де тоді прості люди працюватимуть? Це питання треба попередньо вирішити, а потім вже йти на такі важливі кроки як підписання Угоди з Євросоюзом.

44-річна пані Світлана впевнена: Україна зможе досягнути рівня європейських країн, але зараз наша економіка не настільки сильна, щоб конкурувати з економіками європейських країн:

На секрет, що багато наших підприємств виробляють продукцію, яка не зможе конкурувати з продукцією європейських країн. Адже навіть умови виробництва того ж елементарного молока, масла у нас дуже відрізняються. Якщо щось не відповідатиме нормам, то продукцію просто не пустять на ринок. Натомість вітчизняні прилавки магазинів заповнять закордонні аналоги. Тож на чому зароблятимуть наші виробники, як вони утримуватимуть своїх робітників? Дивилася інтерв’ю Президента, так він сказав, що щоб досягнути нам європейських стандартів треба 20 мільярдів гривень, а скільки ж то треба за пару років?

А ще одне – одностатеві шлюби, ви ж знаєте, що для кожного закарпатця релігія - це не просто слово – це, моральні принципи, постулати, за якими жили наші діди, батьки. Не можна ж просто так взяти їх і відкинути!

        Натомість 17-річний Василь сказав: на розумію чому взяли і відмінили так все. Європа – це ж добре і ми зможемо їздити у Прагу, Париж, Барселону без віз. Це ж класно! Ми з друзями планували наступного літа поїхати за кодон по кількох містах Європи. Без віз це було б простіше, а так знову збирати всі можливі і неможливі документи, чекати. А потім ще можуть і не дати візу.

        Візове питання, особливо для закарпатців, є ж інші питання, які потребують вирішення – впевнений 62-річнийпан Михайло:

        Ми живемо біля кількох кордонів, маємо кілька консульств, де можна зробити шенгенські візи, не треба кудись їхати - у Львів, Київ – все тут поруч. Тим більше, що у нас у консульствах ставляться абсолютно нормальне, не чув такого, щоб комусь просто так не дали візу. Натомість є питання, які потребують конкретнішого вирішення. Не можна допустити, щоб наші люди втрачали роботу, потрібна, щоб на перших порах була хоч якась фінансова підтримка Євросоюзу! Про це правильно сказав і Президент Янукович. Ми ж не зможемо з ними, принаймні зараз, конкурувати! І не потрібно використовувати цю ситуацію як політичний піар.

korzonews.info

Коментарі :


27.11.2013 19:18 володимир

ви цих "закарпатців" опитували мабуть на Красній площі в москві


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат