Закарпатцям нагадують про безпечну риболовлю

admin 02.01.2013 16:15 ПОДІЇ

У Закарпатській області справжня зима зазвичай наступає якраз зараз. У цьому році погода характеризується нестійкими температурами, а це означає, що коли на водоймах з'явиться постійний лід він буде неоднорідним, а його міцність може часто змінюватися.

Якщо температура підвищується навіть на кілька градусів, товщина і міцність льоду відразу ж зменшується. Це небезпечно. Щоб лід витримав людину, необхідно, щоб його товщина сягала хоча б 10-15 сантиметрів. Безпечним лід вважається при товщині 25 сантиметрів.
Чи можна перевірити, який лід на озері або річці, чи не небезпечно на нього вступати? Перш за все будь-яка людина, що здійснює навіть короткий перехід по замерзлому ставу, повинен мати при собі палицю. Ні в якому разі не перевіряйте щільність льоду ударами ногою - це може призвести до моментального провалу! Постукайте по льоду палицею: якщо під нею утворилася калюжка води, значить, лід недостатньо міцний. При появі вологи відразу ж покиньте місце, на якому стоїте, дотримуючись запобіжних заходів: ковзаючи, не відриваючи ступні ніг від поверхні.
Міцність льоду можна визначити по його кольору. Якщо він має синюватий або зеленуватий відтінок, то це хороший, міцний лід. Самий міцний лід - прозорий. Якщо ж він матово-білий або жовтуватий, такий лід вкрай ненадійний. Якщо під льодом яма, то він буде здаватися синім, прогинатися, але валитися не буде.
Якщо ви йдете по озеру, ставку, ріці і бачите ділянку льоду без будь-яких слідів - неначе до вас на цій ділянці ніхто не ходив, - варто замислитися, чому так. Найвірогідніше - в цьому місці б'ють джерела, а отже, лід тонкий.
Однак найкраще допомагає визначити міцність льоду поточний прогноз погоди. Стежити в регіоні за станом льодової ситуації можна на сайті МНС, там дають інформацію, якої не знайти у синоптиків, - про товщину льоду і про організовані місця відпочинку, рибалки на водних об'єктах, по яких ходити можна зі стовідсотковою безпекою.


Закарпатдержрибохорона

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат