Закон про "електронні паспорти" набув чинності

admin 06.12.2012 16:58 СОЦІО

6 грудня набуває чинності закон щодо запровадження електронних паспортів для громадян України.

Закон "Про Єдиний державний демографічний реєстр і документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу або її спеціальний статус" Верховна Рада ухвалила 20 листопада, президент підписав 29 листопада.
Відтепер паспорт громадянина України виготовляється у формі пластикової картки з безконтактним електронним носієм інформації. Видається він не пізніше ніж через 30 календарних днів із дня оформлення заяви-анкети на його отримання.
Паспорти для виїзду за кордон і надалі виготовлятимуть у формі книжечки, одна зі сторінок якої теж міститиме електронний носій інформації.
За пропозицією президента, у законі передбачено, що громадяни можуть відмовитися від біометричного паспорта або від внесення інформації на безконтактний електронний носій з огляду на свої релігійні переконання.
Таке право реалізується шляхом подання заяви до відповідного центрального органу виконавчої влади про відмову від отримання документа, що містить безконтактний електронний носій, або від внесення інформації на такий носій.
Президент не погодився також із нормою закону, яка встановлювала б, що плата за надання адміністративних послуг належить до власних надходжень бюджетних установ, оскільки плата за такі послуги належить до доходів загального фонду держбюджету.
До "електронного паспорта" вноситься: назва держави, назва документа, прізвище та ім'я особи, стать, громадянство, дата народження, унікальний номер запису в реєстрі, номер документа, дата закінчення терміну дії документа, дата видачі документа, уповноважений орган, що видав документ, місце народження, фотографія та підпис особи.
До паспорта за письмовою заявою може бути внесено дані батьків або опікунів особи.
Закон передбачає введення "електронних паспортів" для виїзду за кордон відповідно до стандартів Міжнародної організації цивільної авіації (ІCАО).
У Державній міграційній службі запевнили, що документи громадян України, які були видані до набуття чинності законом, не потрібно терміново змінювати на нові.
У МЗС також запевнили, що в Євросоюз можна буде в’їжджати за чинними старими закордонними паспортами і після 1 червня 2013 року.

"Українська правда", Радіо "Свобода", "Інтерфакс-Україна"

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат