На Закарпатті відбулася зустріч партнерів проекту "Правова країна"

admin 05.11.2012 08:04 СОЦІО

Юристи громадських організацій, приватних юридичних компаній та судових установ зі всіх регіонів України зустрілися в місті Ужгороді для пошуку найкращих   шляхів посилення захисту прав та інтересів українців з метою забезпечення рівного доступу до правосуддя та надання ефективної безоплатної правової допомоги. Представники неурядових громадських організацій та судової гілки влади обговорили можливості співпраці щодо представництва інтересів малозабезпечених громадян у цивільних справах у судах та отримання ними якісних безоплатних правових послуг.

Захід відбувся в рамках проведення Восьмої квартальної зустрічі проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Доступ до правосуддя та правової обізнаності в Україні «Правова країна» спільно з Міністерством юстиції України та Головним управлінням юстиції в Закарпатській області.

Учасниками конференції стали члени Всеукраїнської коаліції з надання безоплатної правової допомоги, що надає безоплатну правову допомогу в трьох сферах права: у сфері охорони здоров’я, в сфері трудових відносин та в сфері захисту права власності. Діяльність Всеукраїнської Коаліції підтримується Проектом USAID «Правова країна» з метою покращення доступу громадян до правосуддя через забезпечення можливості отримати якісні правові послуги.

Офіційну частину Восьмої квартальної зустрічі відкрили заступник директора Департаменту – начальник Управління координації правової роботи та правової освіти Департаменту реєстрації та систематизації нормативних актів, правоосвітньої діяльності Міністерства юстиції України пані Оксана Юхта, технічний директор компанії Менеджмент Сістемс Інтернешнл пані Еллен Сітс, в.о. начальника Головного управління юстиції в Закарпатській області Валентина Хаща, директор Проекту USAID «Правова країна» пані Інна Топал, суддя апеляційного суду Закарпатської області Ганна Фазикош, представники Управління охорони здоров’я Закарпатської обласної державної адміністрації, Державної інспекції праці Закарпатської області, міського управління земельних ресурсів.

«Наша мета – підвищити рівень правової культури та правової свідомості громадян. Сьогодні по всій території Україні активно діють 734 громадські приймальні, які надають безоплатну первинну правову допомогу. З 1 січня 2013 року в країні запрацюють Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а до 2017 року планується завершити всі основні заходи щодо створення системи безоплатної правової допомоги в Україні», повідомила під час зібрання заступник директора Департаменту – начальник Управління координації правової роботи та правової освіти Департаменту реєстрації та систематизації нормативних актів, правоосвітньої діяльності Міністерства юстиції України пані Оксана Юхта.

Пані Юхта також поділилася з присутніми новиною, що нині впроваджується ще один метод надання правових консультацій – онлайн, який незабаром буде поширений в Україні.

Під час відкриття заходу в.о. начальника Головного управління юстиції в Закарпатській області пані Валентина Хаща підкреслила, що організація надання безоплатної правової допомоги сьогодні є одним із основних завдань управління. Як поінформувала пані Хаща, в Закарпатській області діють громадські приймальні, які працюють на базі обласного управління та районних відділів.   Правова допомога також надається місцевими управліннями юстиції та мобільними групами.   «З початку 2013 року в обласному центрі Закарпаття працюватиме Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги», зазначила пані Валентина Хаща.

Цікавим та корисним для учасників став виступ судді апеляційного суду Закарпатської області пані Ганни Фазикош, яка зробила огляд основних питань, що виникають при зверненні громадян до суду. Поділилися унікальним професійним досвідом і представники іншого Проекту USAID «Справедливе правосуддя». Заступник Директора Проекту пані Наталія Петрова виступила перед учасниками конференції з презентацією щодо судової реформи в Україні. Радник з правових питань та громадянського суспільства Проекту Дмитро Філіпенко розповів про досвід із залучення громадських організацій до забезпечення відкритості діяльності судів.

«Ми раді констатувати, що Всеукраїнська коаліція з надання безоплатної правової допомоги сьогодні успішно розвивається в Україні, поповнюється новими членами, а члени Коаліції активно співпрацюють, діляться досвідом та є абсолютно відданими своїй справі», зазначила пані Еллен Сітс, технічний директор компанії Менеджмент Сістемс Інтернешнл (MSI).

Під час конференції члени Коаліції обговорили останні зміни у системі вітчизняного судочинства з метою забезпечення кращого доступу громадян до правосуддя, проаналізують основні питання, які виникають при зверненні громадян до суду. Основними темами дискусії також стануть: сучасний стан ринку праці в Україні, вирішення проблеми працевлаштування соціально незахищених верств населення, взаємодія громадських організацій із судами для успішного захисту прав та інтересів громадян.

Як підкреслила директор Проекту USAID «Правова країна» пані Інна Топал, аби покращити якість надання правових послуг, «потрібно докласти спільних зусиль держави, наукових кіл, юристів та громадських діячів для підвищення інформування громадян про існування ефективної безоплатної правової допомоги в Україні».

Учасники конференції також ознайомилися з діяльністю місцевих громадських організацій, що надають безоплатну правову допомогу, на прикладі центру правової допомоги Благодійного фонду «Розвиток» (м. Мукачеве), Центру з надання безоплатної первинної правової допомоги Фонду у ромському таборі, а також з   діяльністю громадських приймалень в системі органів юстиції на прикладі громадської приймальні Головного управління юстиції в Закарпатській області (м. Ужгород).

Детальнішу інформацію про проект USAID «Правова країна» можна дізнатися на офіційному веб-сайті www.pravovakrayina.org.ua, про програми USAID в Україні – на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат