Перший на Закарпатті комп’ютерний клас для незрячих відкрили в УжНУ

admin 02.11.2012 11:28 СОЦІО

На факультеті суспільних наукУжНУ створили умови для навчання та роботи студентам і викладачам з вадами зору. Тут відкрили перший на Закарпатті комп’ютерний клас для незрячих. Спеціальне програмне забезпечення допоможе цим людям бути активними в час комп’ютеризації. Це вже не перший проект для незрячих, здійснений працівниками УжНУ: цього тижня на вході до головного корпусу встановили метроном. А два роки тому кафедра туризму відкрила в центрі міста туристичну карту мовою Брайля.

Програмне забезпечення можна копіювати, встановлювати й на інших комп’ютерах. Воно зручне у користуванні. Все, що людина натискає на клавіатурі, озвучується, — повідомляє сайт УжНУ.

Робота з подібними програмами корисна у вишах, які готують соціальних працівників, вважає Федір Ващук, в. о. ректора УжНУ, доктор технічних наук, професор: «Такі програми потрібні для студентів, які мають вади зору. Бувають випадки, коли людина не може навчатися саме через стан здоров’я. Студенти згодом можуть самі навчати незрячих, крім того, програма робить можливою систему дистанційного навчання. Вітаю подібні проекти, а згодом можна буде створити набагато більше подібних класів».

Програмне забезпечення було встановлене за безкоштовного сприяння громадської організації «Дивосвіт» (голова — Оксана Богданець). Його можна «розповсюдити» на будь-яку кількість комп’ютерів. Все залежить від людського фактору.
Студенти факультету суспільних наук вже випробували новацію у використанні. Тестувати програмне забезпечення їм допомагав Олександр Неймет, член громадської організації «Дивосвіт». З цією програмою на комп’ютері він працює два роки.

Згодом комп’ютерну програму вдосконалюватимуть, тож крім елементарних операцій, «зазвучать» і описи зображень та більш складні технічні процеси.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат