В Ужгороді встановлять копію пароплава "Карпатія"

admin 01.11.2012 10:45 ПОДІЇ

На перилах набережної Ужа встановлять ще одну міні-"скульптурку". Принаймні, саме такий намір висловила група UNgANG, завдяки ініціативності якої на огорожі над річкою в обласному центрі Закарпаття вже "осіло" ряд бронзових мініатюр.

Цього разу це буде не якась особа, а образ корабля «Карпатія», з якого рятували пасажирів затонулого "Титаніка". Його незабаром встановлять неподалік бронзових Миколайчика, Свободки, Ференца Ліста. Автор –   Михайло Колодко – каже, що "скульптурка-образ пароплава, яку... сьогодні приміряли до перил на березі річки Уж, буде пустотілою. Всередину можна буде поставити свічку і запалити її. Нехай це виглядає як пам’ять про жертви катастрофи «Титаніка». У той же час від світла свічки світитимуться ілюмінатори пароплава і виглядатиме, наче там всередині є життя. Бо, попри катастрофи і катаклізми, життя триває. Ми хочемо, щоб кожен, хто запалить свічку у корпусі «Карпатії» і зафіксує це на фото, отримав у подарунок від нашої групи пам’ятний сувенір – глиняну копію «Карпатії», яка у керамічному виконанні є аромалампою."

Довідка

Пароплав «Карпатія» був побудований в 1903 році. Належав судноплавній компанії «Кунард Лайн» (англ. Cunard Line). Саме «Карпатія» зняла зі шлюпок пасажирів «Титаніка», які врятувалися після аварії. Інші судна не відгукнулися або були занадто далеко від «Титаніка».

На момент загибелі «Титаніка» капітаном «Карпатії» був Артур Г. Рострон. 15 квітня 1912 судно виконувало рейс з Америки в Середземномор'я. «Карпатія» затонула 17 липня 1918 року за 17 миль на південь від узбережжя Ірландії в результаті попадання в неї трьох торпед, випущених німецьким підводним човном.

У квітні виповнилося 100 років із для аварії «Титаніка», яка забрала багато невинних життів.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат