Закарпатські рятувальники провели навчання на Красії

admin 15.10.2012 13:02 ПОДІЇ

На Закарпаття ще не прийшла зима, а закарпатські рятувальники вже почали готуватись до нового гірськолижного сезону. Для вдосконалення своїх навичок та відпрацювання спільних дій щодо порятунку туристів у можливих екстремальних ситуаціях 10-12 жовтня рятувальники гірської пошуково-рятувальної частини Аварійно-рятувального загону спеціального призначення   Територіального управління МНС у Закарпатській області провели спеціальні навчання.

Проходили вони на схилах гори Красія, що у селі Вишка Великоберезнянського району.
За сценарієм: над ущелиною сталася аварійна зупинка підйомника. Рятувальникам довелося з крісельної дороги евакуйовувати травмованих туристів.

Під час навчань кожен рятувальник повинен був дістатися до завислого на 20-метровій висоті підйомника та, на спеціальному обладнанні, транспортувати до низу умовного потерпілого.

Такі відпрацювання в нашому гірському регіоні проводяться постійно, аби мінімізувати можливі нещасні випадки під час відпочинку людей у горах. Сьогодні в області нараховується близько 40 гірськолижних витягів. Та й тематика таких тренувань вибрана не випадково, адже минулого року гірським рятувальникам доводилося тричі визволяти людей, що зависли у повітрі під час аварійних зупинок підйомників. Одна з аварійних зупинок минулої зими була саме на Красії. Тоді еменесівці евакуювали 20 відпочивальників, які зависли на висоті   10-15 метрів над землею. На щастя, завдяки оперативній роботі обійшлося без травмованих.

«- З року в рік Закарпаття   стає   краєм, куди навідується все більше і більше туристів, як українців, так й іноземців. Багато з них не знайомі з нашим ландшафтом внаслідок чого вони губляться в горах, тоді до справи також беруться наші гірські рятувальники. Дуже важливо, щоб цього не траплялося перед кожним виходом у гори реєструватися у професіоналів гірських пошуково-рятувальних відділень, які, задля безпеки кожного туриста Карпат, цілодобово чергують у всіх гірських районах області і завжди готові прийти на допомогу   Вони також нададуть вичерпну інформацію щодо вибраного маршруту, погодних умов. А головне рятувальники будуть знати про місцезнаходження групи і при потребі на пошуки людей буде затрачено менше часу, а це в умовах низьких температур дуже важливо», - коментує ситуацію начальник Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Територіального управління МНС в області Віталій Гільтайчук.

Наскільки рятувальники готові до нового гірськолижного сезону, розповідає начальник гірської пошуково-рятувальної частини Віктор Опаленик.

«Людина, потрапляючи в екстремальні умови, які дуже відрізняються від звичайних, починає панікувати. Наше завдання -   не допустити паніки і швидко спрацювати, адже в горах температура повітря іноді сягає 20-250С. Цього вистачить, щоб людина замерзла упродовж 10-15 хвилин. І, хоча кожен рятувальник – професіонал, майстерність потрібно   відшліфовувати постійно. А найкращий спосіб – це навчання в умовах, наближених до реальних. У найближчій перспективі, коли в горах випаде більше снігу, плануємо проводити заняття з транспортування постраждалих за допомогою спеціальних транспортних засобів, надання їм долікарської допомоги   з подальшим доправленням до «швидкої допомоги.



З упевненістю можу сказати, що наші рятувальники готові до гірськолижного сезону. З початку року професіоналами нашого загону було врятовано всіх, хто звертався за допомогою, а це 259 любителів гірського екстриму».

ТУ МНС у Закарпатській області


admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат