В Україні з'явився орган з контролю дотримання права на інформацію

admin 26.09.2012 14:39 СОЦІО

В Україні створено орган для здійснення контролю над дотриманням прав громадян на інформацію.

Про це повідомив у своєму блозі на Українській правді журналіст, керівник Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Президента України Денис Іванеско.

Він повідомляє, що днями в офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської розпочав виконання обов'язків новопризначений представник Уповноваженого з питань доступу до публічної інформації та захисту персональних даних Олександр Павличенко.

"Гарна новина для тих, кому розпорядники "несправедливо" відмовили в інформації: у вас є новий інструмент оскарження та контролю. Якщо ви вважаєте, що вам незаконно відмовили, ви маєте можливість поскаржитися омбудсмену", - повідомив Іванеско.

За його словами, це означає, що в Україні з'явився незалежний орган, який буде контролювати дотримання прав громадян на інформацію.

Раніше Павличенко був директором Українського фонду правової допомоги, перед цим керував Бюро інформації Ради Європи. "Тобто, він представляє правозахисні кола, тому зможе професійно захищати права громадян на доступ до публічної інформації", - заявив Іванеско.

Він також зазначив, що посади уповноважених з питань доступу до інформації є поширеною практикою. Наприклад, дуже впливовим є офіс Уповноваженого з питань інформації в Канаді, який працює з 1983 року.

Іванеско переконаний, що Україна потребує більш доступного оскарження, яким є омбудсмен у порівнянні з судом. Так відбувається тому, що омбудсмену не потрібно платити судовий збір, приходити на засідання, проходити тривалу процедуру авторизації. Крім того, омбудсмен не залежить від влади, на відміну від "керівника розпорядника або вищого органу", якому можна поскаржитися зараз.

"Тому початок роботи представника Уповноваженого з питань доступу до публічної інформації та захисту персональних даних - це важливий крок для утвердження свободи інформації та досягнення мети, яку визначив Президент України, - зробити владу більш прозорою та зрозумілою для громадян", - вважає Іванеско.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що завтра, 27 вересня, низка українських газет вийдуть із порожніми першими шпальтами на знак протесту проти закону, який вводить покарання за наклеп у вигляді позбавлення волі терміном до п'яти років.

Також 25 вересня народний депутат Віталій Журавський заявив, що відкликає резонансний законопроект про наклеп. Крім того, Президент Віктор Янукович пояснив, що депутати "не зрозуміли сенсу запропонованого законопроекту".

За матерiалами: УНІАН, Українська правда

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат