Ляльковий театр "Бавка" відкриває 32 театральний сезон в іншому приміщенні

admin 28.08.2012 15:53 ПОДІЇ

32 театральний сезон Закарпатського обласного театру ляльок «Бавка» відкриється найближчої неділі, 2 вересня. Малеча знову із задоволенням відвідуватиме улюблені вистави. Однак цього року щонеділі дітлахи прямуватимуть не на Театральну, 8, а на Руську, 3.

Переїзд, за словами директора «Бавки» Василя Чайковича, вимушений і тимчасовий.   Сьогодні під час зустрічі із журналістами у прес-центрі «Закарпаття» він сказав: «Наша будівля – 1910 року, тобто їй уже 110 років. Ми усвідомлювали завжди, що цей час прийде, однак, як завжди, він не вчасно. Наприкінці травня після одного із заходів на рампі на авансцені відвалився шматок штукатурки вагою десь 8-9 кг. На той момент ми заборонили користуватися сценою, бо це небезпечно. А через місяць ситуація повторилася. Треба було приймати рішення про безпеку людей: як глядачів, так акторів, так і персоналу театру. Після цього була зроблена експертиза організацією «Будівельний технагляд», якою було рекомендовано провести два аналізи: геологічний, що стосується усадки театру в бік ріки, і капітальних конструкцій. Перший ми провели, але на інший нема коштів, на це треба 33 тисячі гривень».   Гроші, за словами Василя Чайковича, можливо, виділить місто, а, можливо, колектив заробить сам. Хоча є ще третій варіант – передати сторічну будівлю театру на баланс області, адже засновником театру є обласна рада. «Припиняти діяльність у жодному випадку не можна, незважаючи на ситуацію. Декілька громадських організацій, такі як «Рідне Закарпаття», «PRO URBE», Національна спілка композиторів України тощо звернулися з ходотайством до обласної ради та адміністрації», – сказав Василь Чайкович. Він повідомив, що наразі ведуться переговори з містом, якому належить будівля, а у колектива засновники — обласна рада. Якщо місто зможе вирішити питання, то фінансуватиме роботи, якщо ні – будуть вестися переговори, щоб обласна рада прийняла на баланс і забезпечила фінансування проектно-кошторисної документації та ремонтних робіт з обласного бюджету.

«Але нам головне не ці всі рухи, а те, щоб наш будиночок експлуатувався, як це було дотепер. Нам предки написали, що це площа Театральна, у нас тут 90 років тому зародився театр, і це принципово. Тому будівлю на Руській ми розглядаємо як тимчасову, але наскільки тимчасову — зможемо відповісти наприкінці вересня, коли будуть проведені всі дослідницькі роботи. Наразі можу сказати, що ми дивимося у майбутнє з впевненістю», – наголосив директор лялькового театру.

Щодо всіляких чуток, нібито будівлю прагнуть привласнити зацікавлені особи, Василь Чайкович відповів, що «чутки коментувати — річ невдячна» і що «гратися в чужі ігри і реагувати на якісь некомпетентні і дешеві провокації» він не збирається. «Нема жодних підстав про це говорити. Я все чую і знаю, але не коментую, бо коло, яке веде діалог, не має ніякого стосунку ні до наших засновників, ні до колективу», — зазначив він.

Директор наголосив, що колектив працює у звичному режимі і, більше того, ставить високі творчі планки. За його словами, у квітні поточного року театр став академічним, що є чудовим доказом професійності акторів, а тому не погано було б отримати статус національного колективу.

Також Василь Чайкович пообіцяв не закривати театральний гурток, в якому двічі на тиждень залюбки займаються маленькі ужгородці. Він наголосив, що буде «боротися за нього до останнього, як і за будівлю театру».

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат