Закарпатець відтяв ноги чоловіку, щоб краще жебракував?

admin 08.06.2012 09:33 КРИМІНАЛ

Безногим жебраком знайшли прикарпатські правоохоронці колись фізично здорового вихованця одного з інтернатів області.

Майже вісім років його вважали зниклим безвісти. Щоправда, чоловік має розумову відсталість. Цим і скористався житель Закарпаття, який нещадно експлуатував інваліда

Жебракувати німого та розумово відсталого Івана вивозили за будь-якої погоди. Правоохоронці кажуть, 45-річний житель Закарпаття садив чоловіка на візочок, бо він без обох стоп, і залишав на базарі чи коло церкви. За словами свідків, скидав на голу землю, а напрохане забирав собі.

"Той п'є каву в магазині, а цей в 20-градусний мороз повзає по землі. Він навіть забороняв йому паперову картонку класти, бо тоді грошей менше давали", - розповідає керівник відділу боротьби з торгівлею людьми УМВС в Івано-Франківській області Андрій Рогалевич.

Саме перехожі і забили на сполох та зателефонували в міліцію.

"В день затримання у коробці, що була на шиї у жебрака, було 320 гривень. Ми слідкували за ним з моменту виходу на ринок і до затримання, пройшла лише година 20 хвилин", - каже Андрій Рогалевич.

У жебрака був паспорт, але правоохоронці з'ясували, що справжня там лише його фотографія, а документ належав родичу його кривдника. Іван ледве зміг сам написати своє справжнє прізвище. Слідчі виявили, що він уже восьмий рік у розшуку як зниклий безвісті. Вихованець Снятинського інтернату, який раніше мав цілком здорові ноги. Заарештований пояснює, що жебрака він знайшов у Харкові уже без ніг, мовляв, чоловіка поїзд переїхав.

Проте правоохоронці розглядають іншу версію: ноги Іванові навмисне відтяли, щоби краще жебракував.

Восени 1995-го Івана знайшли у лісі. Правоохоронці марно шукали його батьків. Відтак, оформили дитину сюди у Снятинський будинок-інтернат для розумово відсталих дітей. Тут дали йому ім'я, на око визначили вік. І саме звідси він і зник.

Тоді Іванові було вже 25 років. Увечері він вийшов на шлях і не повернувся, пригадує директор інтернату. Каже, тоді шукали всюди: у сусідніх селах, лісі та в полі.

"Він не чує, не усвідомлює свої дії, з ним говориш - він не відповідає, не розмовляє. Можна припустити, що його вкрали. Заховали в багажник, машиною вивезли в невідомому напрямку", - припускає директор Снятинського дитячого будинку-інтетрнату Леонтій Шимчук.

Нині Іван у притулку. Його кривдник чекає суду в СІЗО.

"Заарештований вже був засуджений, віз жебраків, попав в ДТП, один жебрак загинув. Тобто, цим він вже займався давно", - каже Андрій Рогалевич.

За торгівлю людьми чоловікові загрожує до 12-ти років позбавлення волі.


Джерело: ТСН

admin

Коментарі :


29.06.2012 14:37 вася

срібноземельний наш...


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат