Як допомогти випускникам шкіл-інтернатів скласти ЗНО та вступити у виші

admin 06.10.2017 11:36 ПОДІЇ

Скласти успішно ЗНО є проблемою, яку потрібно вирішувати. Як свідчить практика, добре самостійно підготуватися до тестування дійсно важко. Тому за наявності фінансових можливостей батьки не шкодують коштів на репетиторів.

Дітей, що живуть з батьками, здебільшого саме рідні й зорієнтовують щодо майбутньої професії. А ось випускники шкіл-інтернатів можуть розраховувати у підготовці та у виборі щодо свого майбутнього лише самі на себе.

Цього навчального року програма розвитку молоді, що вийшла на національний рівень,   у повному обсязі почала реалізовуватися і в деяких навчально-виховних закладах Закарпаття. Проект започаткували компанія «Кока-Кола Беверіджиз Україна» спільно з Громадською спілкою «Освіторія». Суть програми в тому, щоб допомогти випускникам шкіл-інтернатів успішно скласти тести ЗНО, обрати професію і в подальшому зробити хорошу кар’єру . На Закарпатті наразі допомога надається школі-інтернату у Нижній Воротах Воловецького району та школі-інтернату у Великому Березному.

Нещодавно ми були присутні на мотиваційному тренінгу у Нижньоворітській загальноосвітній школі-інтернаті І—ІІІ ступенів, який проводила досвідчений лектор-педагог Ірина Плешакова. Ірина розповіла нам, що її тренінги допомагають старшокласникам краще зрозуміти сучасні тенденції на ринку праці і обрати ту професію, яка може бути цікавою та корисною.

«Ми орієнтуємо випускників шкіл у тому, які останні тенденції на ринку, які професії є перспективнішими, а які відмирають. Школярі старших класів починають розуміти, чим би вони хотіли займатися в майбутньому, у які вищі учбові заклади вступати, щоб отримати ту чи іншу професію, що дає певні кар’єрні перспективи і облаштованість у житті», — розповіла Ірина Плешакова.

Звичайно, що дітей потрібно не лише орієнтувати у виборі професії, але й підготувати до успішного складання ЗНО і взагалі налаштувати бути впевненими у собі. Саме тому у рамках програми є і тренінги психологів, і додаткові заняття з викладачами. Усім випускникам надається можливість пройти всесвітньовідомий тест з профорієнтації «Magellano університет». Крім того, в рамках проекту освітні заклади забезпечуються комп’ютерними класами, що дозволяє учням готуватися до ЗНО на онлайн платформі iLearn,   де можна прослухати курси та вебінари з української мови і літератури, математики, історії України, англійської мови.   Саме напередодні такий клас був облаштований у Нижньоворітській школі-інтернаті.

І що цікаво, минулого року тут проводилися лише окремі підготовчі тренінги, але і вони вже дали перші результати. У цьому переконана директор школи-інтернату у Нижніх Воротах Наталія Ряшко, яка розповіла нам, що, за результатами ЗНО, її школа стала кращою в районі і посіла високе 23-тє місце із 282 шкіл Закарпаття. Більшість випускників школи-інтернату вступили у виші, при цьому навіть у престижні, як-от Київський національний університет імені Тараса Шевченка, вищі учбові заклади Львова, Івано-Франківська та Ужгорода.
Наталія Ряшко впевнена, що реалізація програми розвитку молоді буде приносити плідні результати і в майбутньому.

«Проект мотивує не лише учнів, а й вчителів, які з великою віддачею працюють на результат. Більшість наших учнів проживають в інтернаті, вони не мають змоги наймати репетиторів, але завдяки програмі самостійно готуються в режимі онлайн. Наші вчителі також додатково займаються з випускниками і в позаурочний час», — каже Наталія Ряшко.

Цей проект було розпочато у 2015 році у Центрі соціальної реабілітації «Смарагдове місто» у Святогірську Донецької області, де навчалися та проживали діти із зони АТО. Зрештою, стало очевидним, що проект є успішним, тому було вирішено розширити його на інші регіони України.
Спочатку цю програму реалізовували у 6 школах-інтернатах, а зараз вона уже впроваджується у 14 школах-інтернатах семи областей України і охоплює понад тисячу старшокласників. І це ще не межа. Як розповіла нам менеджер з зовнішніх комунікацій «Кока-Кола Беверіджиз Україна» Наталія Нікітіна, проект розширюватиметься і надалі. «Наша компанія цим проектом   ставить собі за мету до 2020 року допомогти 25-ти тисячам молодих людей України отримати хорошу освіту і знайти роботу за уподобанням. Розвиток молоді є пріоритетним напрямком соціальної відповідальності компанії».

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат