Тарута: Зарплати в Україні повинні відповідати рівню доходів в країнах Східної Європи

admin 17.01.2019 09:04 ПОЛІТИКА

Україна все ще є найбіднішою країною в Європі. І хоч уряд декларує ріст економіки на 3%, цього занадто мало. У 2019 на кожного українця буде створено валового внутрішнього продукту на суму 3,13 тисяч доларів, прогнозує МВФ. Але якщо порівняти ці цифри з цифрами навіть сусідніх країн Східної Європи, то стає зрозумілим, що розвитку економіки у нас, на жаль, не передбачається.

У тому ж таки Міжнародному валютному фонді переконують, що у нас занадто низьке   економічне зростання, яке не дозволить Україні скоротити відставання від інших країн регіону. До прикладу, у країнах Східної Європи цей показник національного багатства в нинішньому році досягне 11,45 тисяч доларів. Економіка нашої країни безнадійно відстала від молодих прибалтійських держав. При цьому, при здобутті незалежності України ми мали найкращий економічний потенціал серед республік СРСР.
Ситуація ускладнюється високим рівнем інфляції в країні. Потрібно терміново реанімувати економіку країни і провести дійсно ефективні реформи.
Партія «Основа» - партія економічного зростання України і в «Основі» переконані, що високих стандартів життя громадян можна досягти лише за умови динамічного розвитку економіки країни на рівні не менше 10-15% щорічно. Забезпечити це може завдяки Доктрині збалансованого розвитку «Україна 2030» і реалізації економічних програм партії «Основа».
Одне з найважливіших програмних положень партії «Основа» - люди праці в Україні повинні гідно заробляти і жити. Цільовий показник середньої зарплати - 20-25 тисяч гривень. Це дозволить кардинально поліпшити добробут українців і повернути в країну сотні тисяч наших громадян, які працюють за кордоном.
«Зарплати в Україні повинні відповідати рівню доходів в країнах Східної Європи. Зараз середні зарплати в Польщі, Словаччині та Угорщині складають 660-750 євро на місяць. Тому в Україні наші найближчі програмні цілі - забезпечити протягом трьох років рівень зарплати в країні 20-25 тис. грн. і пенсії - в 10-15 тис. грн», - заявив лідер партії «Основа» Сергій Тарута.
Нинішні зарплати в Україні в 2-3 рази нижче цільового рівня, анонсованого партією. За січень-листопад 2018 року середньомісячна зарплата в Україні склала 8711 грн. (згідно з офіційною статистикою). У сфері освіти і охорони здоров'я середня зарплата не досягла і 7 тис. грн.
На 2019 рік соціальні стандарти в Україні встановлено неприпустимо низькі. Законом про новий Держбюджет мінімальна зарплата з 1 січня визначена на рівні 4173 грн. Розмір фактичного прожиткового мінімуму в цінах кінця 2018 року для працездатних громадян встановлений урядом на позначці в 4313 грн (з урахуванням обов'язкових платежів). При цьому, офіційний прожитковий мінімум, зафіксований в Держбюджеті-2019 з 1.1.2019 р - 1853 грн). Такі стандарти - це продовження тиражування бідності в Україні. Ситуація така, що ні на мінімальну зарплату, ні на прожитковий мінімум - навіть фактичний, не кажучи вже про офіційні «розрахунки», насправді прожити зараз неможливо. Тому й не дивно, що українці масово залишають країну і шукають кращої долі в інших країнах.
«Держбюджетом на 2019 рік закладено погіршення якості життя українців та продовження еміграції наших громадян в Польщу, Чехію та інші країни. У новому бюджеті не закладено жодної антикризової програми. Це бюджет не розвитку, а остаточного доїдання країни. Нам потрібен антикризовий бюджет, який дозволить розвивати економіку з темпом не нижче 10-15%», - заявляє лідер партії «Основа» Сергій Тарута.
Цілком зрозуміло, що високі доходи населення не можна встановити за примхою або за наказом уряду. Для цього повинні бути економічні підстави. Безпідставно підвищені зарплати чи соціальні виплати призведуть до інфляції і доведеться просто додруковувати гроші. Потрібно нове системне розуміння розбудови економіки.
Без перезавантаження всієї системи влади в Україні і реалізації нової економічної політики неможливо досягти істотного поліпшення добробуту мешканців країни.
«Економічна програма партії «Основа» передбачає стрімкий розвиток України і створення 2 мільйонів робочих місць з гідною зарплатою працівників. У програмі передбачено, що підприємствам, які закрилися в 2014-2018 роках, будуть виділені безвідсоткові кредити на відновлення виробництва. На роботу зможуть повернутися мільйони людей. Підприємствам, які матимуть хорошу динаміку розвитку, де будуть розроблені реальні бізнес-плани, будуть виділені довгострокові дешеві кредити на подальше розширення виробництва. Це дозволить створити ще мільйони нових робочих місць. Як фінансист, я переконаний – це реальна та дієва схема відродження економіки та підняття рівня життя людей в нашій країні» - каже керівник закарпатського обласного осередку партії «Основа» Мирослав Гісем.
Здавалося б, при сучасному стані економіки України важко повірити про можливість створення двох мільйонів нових робочих місць найближчим часом, як це задекларовано в програмних документах партії «Основа». Однак ця цифра цілком реальна. Про можливість працевлаштування двох мільйонів українців наголошував і голова партії «Основа» Андрій Ніколаєнко.
«Два мільйони робочих місць - обґрунтована цифра. При виведення американської економіки з рецесії за 2010-2016 роки було відкрито рекордні 22,3 млн вакансій. Ми зобов'язуємося створювати нові робочі місця з розрахунку одна додаткова вакансія на кожні 9 економічно активних українців. І зробимо це за рахунок відновлення ефективних виробництв і створення перспективних нових підприємств. Ми створимо 2 мільйони робочих місць і країна запрацює» - заявив Ніколаєнко.  

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат