Ясінянський лісомисливгосп продовжує нарощувати обсяги глибокої переробки низькосортної деревини

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ 27.07.2018 13:57 СОЦІО

Курс держлісгоспів Закарпаття націлений на раціональне природозберігаюче господарювання в лісі.

Ясінянський держлісомисливгосп – один із трьох на Рахівщині, який за веденням лісового господарства є провідним в області. Тут площі лісистості сягають сімдесяти відсотків, виробляється чи не найбільше лісу як в натуральному, так і в грошовому виразі. Останніми роками в них гостро постало питання підвищення економічної ефективності виробництва за рахунок введення у дію додаткових резервів, як ось глибокої переробки деревини, іншої продукції лісу.

Це особливо важливо для лісових господарств, які можуть реалізовувати глибоку переробку деревини. Адже набагато більший ефект досягається при переробці деревини на місці, зокрема на пиломатеріали, а ще більший – на готову продукцію. Це дозволяє підвищити економічну ефективність виробництва майже у два рази, створити додаткові робочі місця для місцевого населення, забезпечити високі соціальні стандарти життя людей, культуру виробництва, тощо.

Так, з жовтня 2015 року лісові господарства краю не реалізовують ділову деревину на експорт в круглому вигляді в зв’язку із його забороною. Так що переробка деревини на пиломатеріали, напівфабрикат, тим більше виробництво готової продукції (столярні вироби, садові будиночки, дошка для підлоги, ламберії, тощо) – економічно значно вигідніші, ніж реалізація непереробленої деревини. Але основний акцент зроблений на переробці низькосортної деревини та тирси.

Відтак у селі Чорна Тиса на колишній Станиславській мехустановці (стара назва), яка працювала ще при Ясінянському лісокомбінаті «Радянські Карпати» і в перші роки створення Ясінянського ДЛМГ стартувала глибока переробка низькосортної деревини. Тепер вже на оновленому лісопильно-деревообробному цеху виросло справжнє промислове містечко, де є трансформаторна підстанція, естакади (склади) для кругляка, навіси для техніки і механізмів (цехи), склад для готової продукції та атмосферної сушки. В одному із приміщень змонтовано пилораму. Її продовженням є багатопільний верстат вітчизняного виробництва.

Паралельно першому, розташований другий технологічний потік: брусувальний верстат польського виробництва; багатопильний верстат (вітчизняний, забезпечує переробку продукції верстата першого ряду, а саме пилорами); торцювальний верстат (італійське виробництво); дровокольний верстат (виробник – Словенія). Є свої загострювальні верстати та розвідні пристрої. Загалом у даному цеху є 3 технологічні лінії, а через пару місяців запуститься й 4-та. За 2017 рік працівники на цьому лісопильному цеху переробили 4 тисячі 800 кбм. деревини.

Уся ця техніка, обладнання й будівлі коштували держлісмисливгоспові, разом з доставкою і монтажем, до 2,5 млн. гривень власних коштів. Монтаж здійснювали власними силами. Випробування обладнання відбувалося за участі спеціалістів та інспекторів з енерго- і пожеж наглядів.

Уся ця технологія дозволяє переробляти від дров’яної деревини і   тонкоміру до колод великого діаметра і має завершений цикл, бо в переробку йдуть і відходи.

Нове високотехнологічне підприємство має велике значення не тільки для району, а й для області, — зазначив директор ДП «Ясінянське ЛМГ» Василь Теличук. — По суті, створено замкнутий цикл безвідходного екологічно чистого виробництва низькосортної деревини, це новий крок в розвитку економіки, отже, і всього Ясінянського лісомисливгоспу. Додаткові робочі місця — це реальний внесок в покращення життя людей в цьому селі. І розвиток Ясіня буде багато в чому пов’язано з розвитком даного виробництва. Робітники, а їх наразі поки що 20, пройшли спецнавчання у ТзОВ «Закарпатський навчальний центр з підготовки і перепідготовки кадрів». Якщо вдасться запустити цех у дві зміни, то наберемо штат в 35 працівників. Зарплата становить понад 7-8 тисяч гривень на місяць.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат