Розвиваємо реакцію і швидкість: тренування захисту в боксі

30.03.2024 13:18 СПОРТ



Навички самооборони будуть корисними як жінкам, так і чоловікам. Вміти постояти за себе, коли ситуація того вимагає, потрібно хоча б на базовому рівні. Саме для цього варто насамперед тренувати техніку не атаки, а захисту.

Для перших тренувань у секції чи під час спарингу знадобиться додатковий інвентар: бинти для рук, шолом та рукавички. Для захисту зубів потрібно купити капу. Одягнувши захисне обладнання, можна розпочинати тренування.

Базові правила ефективного захисту

Якщо є можливість уникнути сутички, нею треба скористатися: втекти, використати перцевий балон, а також спробувати вирішити конфлікт за допомогою слів.

Перш ніж розучувати та практикувати позиції й положення рук, пам'ятайте головне правило: у захисті важливо уникати критичної зони удару — області, удар в яку стає найбільш жорстким та критичним.

Щоб вийти з цієї зони, потрібно розірвати чи скоротити дистанцію, намагатися ухилитися. Ще один різновид ухилення — занурення під траєкторію удару. У цих захисних рухах швидка реакція та загальний контроль над тілом — найважливіше.

Захищатися можна і руками, наприклад:

  • виставити блок — закрити передпліччями обличчя;
  • зробити відбивання та відштовхнути руку супротивника;
  • спробувати змінити траєкторію удару противника.

Неможливо заздалегідь продумати ідеальну схему захисту, адже все залежить від сили удару, відстані до противника та виду атаки. Доведеться орієнтуватися прямо на місці. Пам’ятайте, що на різних дистанціях ефективніше працюють певні види захисту.

Як захищатися на різних дистанціях

На великій дистанції найкраще уникати ударів за допомогою відхилень тулуба та відскакувань. Також можна елементарно зробити два швидких кроки від противника.

На середній дистанції ви стаєте більш вразливими, тому й способів захисту більше:

  • ухилення — у напрямку удару, до ліктя, рухаємося всім тулубом, голова завжди дивиться прямо на противника;
  • занурення — неглибокі напівприсідання з перенесенням ваги тіла з однієї ноги на іншу, спина завжди пряма та зафіксована, рухаються тільки ноги;
  • блокування руками — виставити руки вперед, захищаючи від ударів нирки та обличчя.

На короткій дистанції найефективніше застосувати руки. Для цього їх згинають, фаланги пальців торкаються лоба. Згрупуйте корпус та під час кожного удару робіть крок у напрямку супротивника. Також можна збивати удари вниз чи відкидати руку договори. Зосередьтесь на силі та точності рухів, щоб вони були достатньо різкими.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СПОРТ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат