Що необхідно для того, щоб «Малий Галагов» включили до Світової спадщини ЮНЕСКО

www.tysa1.tv 08.02.2019 21:42 РАТУША

Архітектор Петро Сарваш в ефірі телепроекту «Тема дня» на Суспільному UA: ЗАКАРПАТТЯ розповів, що для цього необхідно.

«Якщо братися серйозно за цю справу, то потрібно також робити технічне обстеження, підготувати історичну довідку. Йдеться не тільки про зовнішній вигляд будівель. Тут потрібні і фахівці, і гроші, і час. За півроку це зробити неможливо. Ми маємо визначити не тільки саму цінність цілісної споруди, а й її елементів, у тому числі втрачених», — зазначив під час ефіру архітектор Петро Сарваш.

До комплексу «Малий Галагов» належить близько 35 об’єктів. Однією із умов для включення у спадщину ЮНЕСКО є наявність у будівель паспортів, виготовлення яких обійдеться місту в 525 тис. грн. Це повідомили в Ужгородській міськраді під час засідання робочої групи з питання включення архітектурного комплексу «Малий Галагов» до переліку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО.

«Малий Галагов» — урядовий містобудівний комплекс. План забудови розроблений у 1921-1922 роках Адольфом Лібшером — доктором архітектури, професором Чеської високої технічної школи.

«Тут з нуля була збудована вся інфраструктура уряду Підкарпатської Русі. Архітектор спроектував цей квартал таким чином, щоб люди, які там працювали, мали і помешкання досить близько від місця роботи. При будівництві також була проведена регуляція річки Уж, збудовано набережні, що стало частиною рекреаційної інфраструктури, — прокоментувала дослідниця архітектури Ужгорода Ліна Дегтярьова. — Квартал «Малий Галагов», як і вся архітектура Чехословацької доби, зроблена за принципом модернізму. На території теперішньої України тільки на Закарпатті можна знайти прояви таких стилів   як кубізм, рондокубізм. Функціоналізм є в багатьох містах, але деякі унікальні для Чехословацької республіки архітектурні стилі — лише у нас. У цьому й особливість кварталу «Малий Галагов».

Петро Сарваш наголосив, що деякі будівлі комплексу «Малий Галагов»   зазнали осучаснення. Архітектор вважає такі дії незаконними.

Більше інформації у повному відео програми «Тема дня» на UA: ЗАКАРПАТТЯ:

www.tysa1.tv

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат