«Олімпійське лелеченя». Хет-трик «Золотих лелеченят» із Лінців (Фото)

01.05.2014 17:25 СПОРТ

 

Як ми уже інформували, 26 квітня, в ужгородському спорткомплексі «Юність» пройшов третій етап (обласний фінал) Всеукраїнських змагань «Олімпійське лелеченя». Цей захід відбувся під егідою святкування 120-річчя заснування Сучасних олімпійських ігор.

До міста над Ужем приїхали 14 команд із 18 — переможці міських та районних фінальних змагань — майже 200 школярів (у кожній команді 12 дітей — 6 дівчат і 6 хлопців). Не зрозуміло з яких причин на це цікаве шкільне обласне свято не приїхали команди з Рахівщини, Свалявщини, Берегівщини та міста Хуст. Якщо на Верховині, зокрема у Міжгірському, Воловецькому та Великоберезнянському гірських (!!!) районах знайшли кошти для проїзду дітей, то у славному місті Хусті та щедрою на мінеральні води Свалявщині та забезпеченій Берегівщині так і не розжилися для своїх гарних «лелеченят». Невже тут до свого майбутнього ставляться, як мокре горить?

На урочистому відкритті закарпатських «лелеченят» щиро привітав перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Сербайло, який наголосив: «Питання популяризації здорового способу життя та занять фізичною культурою —   одне з найважливіших у кожному суспільстві. Не є винятком і наш край. Навіть не дивлячись на серйозну ситуацію, що склалася в нашій країні, ми намагаємося створити належні умови для проведення ось таких масштабних, цікавих, яскравих і захоплюючих заходів, яким є фінальний обласний етап Всеукраїнського проекту «Олімпійське лелеченя». Тому хочу подякувати організаторам змагань і тим, хто долучився до них на місцях, за чудове свято і побажати всім його учасникам вдало виступити та отримати багато позитивних емоцій.

«Олімпійське лелеченя», ініціатором та засновником якого є НОК України, який очолює Герой України Сергій Бубка, наголосив у своєму виступі голова крайового осередку НОКУ Іван Риляк,   проводиться з метою пропаганди здорового способу життя, поширення ідей олімпізму, розвитку олімпійського руху серед дітей, залучення якомога більше їх кількості до занять спортом, організації змістовного дозвілля тощо.

Іван Риляк також побажав усім учасникам дружити з фізичною культурою та спортом, а ще добре вчитися і бути прикладом в усьому.

Ведучий урочистого відкриття просить членів команди-переможниці минулого року (Лінцівська ЗОШ І-ІІІ ст., що на Ужгородщині) виконати почесну місію: підняти Державний прапор України. Звучить Гімн України.

У вікторині не було рівних школярам із Берегова, які на всі 13 запитань дали правильну відповідь. Юними «лелеченятами» з прикордонного райцентру може гордитися «Почесна громадянка Берегова», олімпійська чемпіонка з гандболу Ніна Гецко-Лобова. Берегівчани разом з ровесниками з рідного села дворазового срібного призера олімпійських Ігор із фехтування Василя Станковича (Доробратівська ЗОШ І-ІІІ ст.) були одними із кращих і в такому шкільному виді спорту, як «Артбол».      

Справжньою окрасою спортивного свята стали репрезентації команд-учасниць «Ми олімпійська надія України». Хвилини насолоди всім присутнім у залі додали і яскраві виступи – пісенні й танцювальні номери у виконанні учнів Лінцівської ЗОШ І-ІІІ ст., що на Ужгородщині, Тячівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Гренджі-Донського, Міжгірської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. А. Волошина та Берегівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1).  

В естафеті, як і у «Презентації» та артболі кращими були учні із Лінцівської ЗОШ І-ІІІ ст. Свою майстерність (ведення м’яча «змійкою», стрибки зі скакалкою, «садіння та збирання картоплі», стрибки у мішку й на великих надувних м'ячах із ручками) на хорошому рівні продемонстрували юні односельчани бронзового призера олімпійських ігор Стефана Решка з Ключарок, а також школярі з Міжгір’я та Виноградова.  

Цього разу школярі презентували просто чудові малюнки на олімпійську тематику, які вони виконали вдома. Кожен із них увібрав у себе все тепло сонячної Виноградівщини та Ужгородщини, казкову красу гірської Міжгірщини та Великоберезнянщини, романтику Хустщини та Іршавщини. Словом, малюнки дітей є неповторними, бо вони у них зі своїми учителями вклали не тільки свою фантазію, уявлення, але й частинку свого серця та душі.

Малюнки-шедеври, інакше і не скажеш, підготували вихованці кращого вчителя фізичного виховання–2012 року з Міжгір’я Т. Дурунди. Також постаралися школярі з Лінцівської, Боронявської та Костринської шкіл.  

Правда, на змаганнях не обійшлося і без тих, хто не був задоволений результатами. Скажімо, учитель Тячівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Гренджі-Донського Федір Кость під час змагань намагався переконати організаторів та суддів, що його малюнок на олімпійську тематику оцінили не справедливо (7-е місце). Кілька разів підходив і до автора цих рядків. І все ж Федір Федорович таки   кинув ложку дьогтю у бочку меду (написав так званий протест…), правда, у свою. Річ у тім, що коли я прийшов додому, почав шукати всі свої фото з минулорічних змагань. І не тільки знайшов знімок цього малюнка, але і газету в якій він був надрукований. Тут же вміщена і підсумкова таблиця змагань, де судді оцінили цей же малюнок високим балом і відповідно присудили високе 2-е місце. Ось чому шановний п. Кость, як кажуть «метав і рвав». Невже він думав, що його малюнок ніхто не запам’ятає. По великому рахунку за таку «підставку» команду потрібно було відразу зняти зі змагань. Ось такі ми педагоги? Частенько би таким учителям, навіть фізичного виховання, дивитися відомий мультик, де є чудовий вислів Леопольда, який він невпинно повторює: «Хлопці, давайте жити дружно».

І все ж, обласним фіналом в Ужгороді «Олімпійське лелеченя» було задоволене, як і всі учасники цього напрочуд гарного свята. Вони, до речі, всі повернулися до рідних домівок ще й з подарунками від організаторів та членів виконкому обласного відділення НОК України.

За третє місце оригінальними грамотами, кубком, набором спортивного інвентарю та літературою на олімпійську тематику команду з Тячівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Гренджі-Донського (директор Куля В. М.) нагородив заступник начальника управління молоді та спорту облдержадміністрації Олег Муртазін. Срібних призерів — команду Міжгірської СЗОШ І-ІІІ ст. ім. А. Волошина (Залезинський В. Т.) вітав та вручив нагородну атрибутику начальник відділу Департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації Роман Чобаня.

З головним трофеєм обласних фінальних змагань «Олімпійське лелеченя» та іншими подарунками, які їм вручив І. І. Риляк, як і торік у рідну Лінцівську ЗОШ І-ІІІ ст.школу, що на Ужгородщині (директор В. І. Касинець), де не на словах, а на ділі дружать із фізичною культурою і спортом, всіляко пропагують і поширюють олімпійські ідеї, повернулися вихованці Володимира Бабинця.

Після нагородження головний олімпієць краю Іван Риляк подякував усім учасникам та їх наставникам, котрі на професійному рівні й по-батьківськи підготували своїх підопічних до захоплюючих змагань. Ми, організатори, ще раз переконалися у тому, а ви, учасники обласного фінального етапу, це нині довели своїми виступами, малюнками та знаннями на олімпійську тематику, що спорт є невід’ємною частиною у вашому та шкільному житті навчального закладу, де ви навчаєтеся. А головне, що від участі в цьому заході всі ми, діти й дорослі, отримали заряд енергії, море емоцій, знайомих, приємно відпочили й завели собі нових гарних друзів.

Я переконаний, що у цьому році, наголосив Іван Іванович, одна з кращих команд отримає путівку на всеукраїнський фінал і достойно представлятиме Закарпаття на завершальному етапі, що пройде у червні або у Києві, або у нашому Ужгороді. Поки-що конкретне місце проведення одних із наймасовіших шкільних змагань у країні невідоме.

Іван Іванович також із організаторами змагань взяв участь у фотосесії з командою-переможницею та призерами.

З цього спортивного свята його організаторами буде підготовлений спеціальний кольоровий міні-альманах, який і буде надісланий в усі школи області, – резюмував головний олімпієць краю.

Василь Гаджега, прес-служба обласного відділення НОК України. Фото автора

БІЛЬШЕ ФОТО

 photo 411043504370-438043C0435043D04380-1_zpsd564e734.jpg

ТЕГИ : олімпійське лелеченя

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СПОРТ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат