Аналіз результатів відкритого чемпіонату Закарпаття з дзюдо та самбо

Євген Свищо, rionews 27.12.2013 19:26 СПОРТ

Пропонуємо вашій увазі результати цих змагань з дзюдо та самбо, які відбулись в Іршаському РБК. Вони стали справжнім подарунком для любителів контактних видів спорту.


Не менше приємних хвилин вони принесли для кращого тренера Іршавщини останніх років Ільгара Кулієва. Цей фахівець давно мріяв показати землякам своїх борців у дії. Однак, достукатись до сердець та кишень сьогоднішніх можновладців та заможних іршавців не так уже й легко. Коштів, які пропонували в минулі роки місцеві чиновники різних рівнів, вистачило б хіба на дорогу в Іршаву самим іршавським дзюдоїстам із сіл, де вони проживають. Тренер дякує окремим представникам органів місцевого самоврядування хоча б за те, що ті іноді відгукувались допомогти виїхати на змагання за межі області. Однак суми на поїздку в сусідні регіони та організацію своїх якісних змагань не співмірні. Врешті решт тренер знайшов однодумців в особі депутата Іршавської районної ради Петра Станка та його брата Михайла, які взяли на себе витратну частину організації змагань. У вітальному слові до спортсменів районний депутат відзначив, що сам колись займався в секції дзюдо і отримав звання кандидата в майстри спорту, тому під час сутичок переживав своєрідну ностальгію, як і інші глядачі, що займались цим видом спорту   в минулому. Петро Станко подякував своїм колегам по Іршавських районній та міській радам та Керівництву Іршавського РБК за розуміння важливості даної справи та виділення залу для змагань. До організаційної місії долучились також друзі та колеги Кулієва по тренерському цеху із Закарпаття та з-за меж нашої області.  

Крім львів'ян, івано-франківців та іршавців у змаганнях взяли участь борцівські дружини з Ужгорода, Виноградова, Берегова, Мукачева та Іршави.  

Поєдинки дзюдоїстів обслуговував арбітр національної категорії Юрій Куліш, а самбістів – призер чемпіонату світу з самбо арбітр міжнародної категорії Роман Шміла та побажали спортсменам відборотись без травм.

Дзюдоїсти змагались у двох вікових категоріях – 2003 року і молодші та 2001-2002 років.

Найменші змагались у трьох вагових категоріях – до 27, до 30 та до 40 кг. Із закарпатців тут варто виділити ужгородця Володимира Мікловду, який був сильнішим у категорії до 30 кг, та іршавця Матвія Карабиньоша, який озолотився у вазі до 40 кг.   Володимир у вирішальній сутичці здолав іршавця Юрія Павлище, а Матвій – Андрія Юраша. Бронзовими призерами в 40 кг стали іршавець Олександр Карабиньош та берегівець Марк Маргітич. В категорії до 27 кг виноградівець Олексій Магарита виборов срібну нагороду, Бронзу розділили закарпатці Василь Кузьма та Микола Мушка.  

Старші дзюдоїсти змагались у дев'яти вагових категоріях – до 27-ми, до 30-ти, до 34-х, до 38-ми, до 42-х, до 46-ти, до 50-ти, до 55-ти та до 60-ти кг.

У найлегшій ваговій категорії до 27 кг рівних не було ужгородцю Віктору Цигейко, який по черзі здолав Павла Олоса, бронзових призерів іршавця Федора Олексія і Марка Кіша та срібного призера з Іршави Сергія Панющика. Сергій на шляху до срібла переборов П. Олоса, виноградівця Отелло Попика, одноклубника Ф. Олексія та М. Кіша.

В категорії до 30 кг переміг львів'янин Роман Шейко, який у вирішальній сутичці переміг виноградівця Максима Бабинця, що став срібним призером.   Бронзу розділили Микола Опякін та іршавець Ілья Попик.

В категорії до 34 кг переміг львів'янин Ярослав Михайлюк, який у попередніх сутичках впевнено здолав іршавця Ершика та Васильцюна. Більше інтриги було у фіналі, де Славко не без складнощів здолав Олександра Микуланинця. Бронзу розділили закарпатець Олег Васильцюн та львів'янин Ігор Худа. Золото категорії до 38 кг виборов львів'янин Артем Гречан, який у фіналі здолав Михайла Гуменюка. Бронзу розділили закарпатці Юрій Вовканич та Золтан Деяк.

У категоріях до 42-х та 46-ти кг золото взяв львів'янин Олександр Чолос, який у обох фіналах впевнено переміг земляка Юрія Шмілу та іршавця Івана Половку. Бронзу в 42 кг розділили берегівець Адам Горват та Віталій Романчук, а в 46 кг – виноградівець Олександр Герхард і ужгородець Василь Мікловда.

У категорії до 50 кг у фінал вийшли Максим Гащук та Глеб Сухецький. Основний час завершився внічию, а в доданий час львів'янин Гащук вигриз золоту нагороду. Бронзу розділили іршавець Андрій Пригара та берегівець Сергій Попович. У фіналі категорії до 55 кг берегівець Христіан Маргітич переміг виноградівця Миколу Миговку.

Суперважку категорію до 60 кг виграв львівський фаворит Андрій Сударіков, який у всіх своїх сутичках переміг достроково. Для нас не стало несподіванкою зізнання Андрія, який одразу після золотої перемоги погодився прокоментувати свій виступ для «rionews», що йому було значно важче на попередніх змаганнях вищого рівня. Зокрема він пригадав міжнародні змагання в Харкові, де чотири перемоги далися набагато важче. Сударіков, як справжній патріот і максималіст мріє стати олімпійським чемпіоном. Дивлячись на його дії на килимі глядачі не можуть не вірити в реальність його мрій. Другим у категорії до 60 кг став берегівець Адам Марковді. Бронзу розділили Альберт Чепраков та іршавець Ярослав Мондик.

Далі на татамі вийшли самбісти, які змагались у віковій категорії 1997-1999 років народження. Дівчата боролись у одній ваговій категорії до 55 кг. Перемогу святкувала фаворитка змагань, срібна призерка чемпіонату України 2013 року, іршавка Ельвіра Попович, яка виграла всі свої сутички із значним запасом. Львівські парубки дивились на дії Ельвіри із відкритим ротом і позаочі прозвали її дівчина-Кличко. Невеличку конкуренцію вихованці Ільгара Кулієва створила львів'янка Яна Шован, яка стала срібною призеркою. Бронзу розділили Софія Литвин та виноградівка Едіта Попович.

Парубки змагались у п'яти вагових категоріях – до 55-ти, до 60-ти, до 66-ти, до 73-х та понад 73-х кг. У категорії 55 кг золото виборов львів'янин Тарас Терлецький, який чередував впевнені перемоги з вольовими звитягами. Зокрема, у вирішальній сутичці він тільки за очками зміг дотиснути ужгородця Едуарда Попова, який став срібним призером. Бронзову сходинку розділили Віталій Сивуляк та Юрій Гошовський.

А от у 60 кг Попов створив справжню сенсацію відібравши золото від одного з лідерів збірної Закарпаття та чемпіона України з самбо 2013 року ужгородця Олександра Ільяша. Сашко до здивування його фанів задовольнився срібною медаллю. Бронза у призера першості України 2013 року іршавця Кирила Попика, який у рівному двобої за вихід у фінал поступився тому ж таки Попову.

Та Ільяш реабілітувався в наступній ваговій категорії до 66 кг, де суперники хоч і переважали його за вагою на 3-6 кг та один за одним «склали зброю». У двобої за вихід до фіналу він переконливо переборов бронзового призера змагань Горлова, а у фіналі за очками був сильніший за Олега Кохана, який став срібним призером. У коментарі для «rionews» Олександр Ільяш сказав таке: «Для мене це хороші змагання, адже я боровся одразу в двох вагових категоріях і обидва рази піднімався на п’єдестал. Далі в залі «Падіюну» готуватимусь до чемпіонату України, який відбудеться через три місяці. Мені більше до душі дзюдо, однак приходиться боротись і в самбо, а іноді й у вільній боротьбі».

У категорії до 73-х кг домінував львів'янин Ростислав Харачко, який по черзі здолав бронзових призерів Золтана Шебецького і Вадима Володіна та срібного призера Михайла Щербана. Для «rionews» Ростислав сказав таке:

«Я не випадково приїхав на ці змагання, тому що дуже люблю боротьбу   і самбо зокрема. Прикладаю для перемоги всі сили. Разом з тренером цілеспрямовано готувався до цих змагань і приїхав тільки вигравати, щоб завоювати серця нових шанувальників. Я бував на різних змаганнях і до цього старту ставлюся схвально. А якщо враховувати, що тут змагання з з дзюдо та самбо відбулись вперше за часів незалежної України, то такому невеличкому містечку як Іршава сьогодні вже вже пощастило і я обов’язково приїду сюди наступного року, щоб знову перемогти».

Певну конкуренцію Ростику зробив Щербан, та у вирішальній сутичці ужгородець все ж поступився за очками силачу з міста Лева.

У надважкій вазі понад 73 кг свій високий статус підтвердив чемпіон України 2013 року Василь Орешко, який без надзусиль виграв усі свої сутички і здобув золото. Сам Василь у коментарі для «Rionews» відверто зізнався, що дуже радий підвести підсумок своїх виступів за рік у рідному місті: «Дуже радію, що зміг виконати все, що планував. Особливих складнощів опоненти сьогодні мені не створили. Тут не було моїх головних конкурентів по чемпіонату України».

Земляки по заслугах оцінили виступ міцного Орешка, якому разом з його тренером Ільгаром Кулієвим, під час нагородження, адресували чи не найбільше оплесків. Срібло заслужено здобув львів'янин Артур Гречан, який у своїй сутичці проти іршавця змушений був атакувати, та Василь показав найкращий захист на турнірі і не дозволив Артуру та іншим опонентам набрати в дуелях з ним жодного залікового балу. Бронзу розділили ще два закарпатці Ігор Калій та Йосип Молнар.

У командному заліку перше місце у збірної Львова, друге – в ужгородців, третє розділили виноградівці та берегівці. У нагордженні кращих з кращих грамотами, медалями та кубками, взяли участь бронзовий призер всесвітньої універсіади з самбо майстер спорту міжнародного класу Едуард Ільчук, призер чемпіонату світу з самбо майстер спорту міжнародного класу Степан Молнар, Андрій Данканич, Ільгар Кулієв та брати Станко.  

Дивіться також фоторепортажі:
Кращі дзюдоїсти Західної України змагались в Іршаві (Фото)
Кращі борці з самбо Західної України змагались в Іршаві (Фото)

Євген Свищо, rionews

ТЕГИ : дзюдосамбо

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СПОРТ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат