Футбол. Призи «Золотої осені» розіграли на Іршавщині

Євген Свищо 11.12.2013 17:23 СПОРТ

Цей турнір є фактично осінньо-зимовим чемпіонатом Іршавщини 2013 року. Цього разу рівень гри кращих команд був вищим за літній чемпіонат району. Більшість клубів підсилились класними виконавцями, які протягом останніх років були на ключових ролях у командах чемпіонату Закарпаття. Грали за скороченим графіком: фіналісти — 2 тайми по 35 хвилин, за 3—4 та 5—6 місця — 2 тайми по 25 хвилин, а за 7-8 місця 2 тайми по 20 хвилин.

У матчі за 7—8 місця дебютант «Бронька», яка в цьому році ще не брала участі в районних змаганнях, розтрощила напівюнацький склад «Греблі» — 5:1. У горян хет-триком відзначився Мирослав Мудра та дублем Руслан Максим. За «Греблю» гол престижу вколотив кращий бомбардир юнацької команди цього села Владислав Сочка.

У поєдинку за 5-6 місце зустрілись бронзовий призер зимово-весняної першості та четверта команда літнього чемпіонату району «Білки» та юнацький склад іршавської «Бужори», який два роки поспіль ставав четвертим у вищій лізі обласного юнацького чемпіонату. Перший тайм пройшов за переваги «Білок». Вони тримали м'яч, провели вдвічі більше атакувальних дій — 6 проти 3, більшість з яких носила суттєву гостроту. Результатом цієї переваги стала більша кількість ударів як в сторону воріт — 3 проти 1, так і в їх площину — 1 проти 0. Єдиного удару в площину «Білки» завдали на 7-й хвилині, однак надійно зіграв воротар «Бужори». Саме надійність голкіперів обох клубів та захисної ланки іршавських юнаків, яка двічі на 21-й та 24-й хвилинах вражала надійністю, не дозволила форвардам навіть мріяти про довгоочікуваний гол. Перший тайм так і завершився нульовою нічиєю.

2 тайм пройшов за тотальної територіальної переваги «Білок», які провели 11 атакувальних дій (7 носили суттєву гостроту) проти 1 гострої контратаки від юнаків «Бужори». Білківці переважали своїх опонентів і за ударами в сторону воріт — 7:1, однак обидві команди жодного разу не влучили у площину воріт. Заслуга в тому, що рахунок залишився нульовим належить як голкіперу «Бужори», який три рази, на 29-й, 34-й та 45-й хвилинах, демонстрував свою майстерність, так і іршавським гравцям захисного плану, які також тричі, на 29-й, 34-й та 35-й хвилинах, надійно відпрацювали у відборі м'яча. Позитивним моментом було й те, що тайм пройшов майже без порушень правил.

Довелось пробивати післяматчеві пенальті. Ця лотерея краще вдалась досвідченішим білківцям, які реалізували всі чотири пенальті: два в лівий кут, один у правий та один по центру воріт. Юні іршавці розпочали і завершили серію невдалими ударами, що дало їм п’ятидесятивідсоткову реалізацію: один з двох як у правий, так і в лівий кути брами воріт. В сумі це дало перемогу «Білкам» — 4:2.

В двобої за 3-4 місця літній чемпіон Іршавщини «Заріччя» екзаменував четверту команду зимово-весняної першості «Кушницю». Перший тайм пройшов за територіальної переваги кушницьких зірок: 12 атак проти 7 у «Заріччя» та 7 гострих випадів проти 5 у зарічанців. Мали перевагу кушницькі гравці як за ударами в сторону воріт — 5:3, так і за влучаннями в їх площину — 4:2. Однак, реалізація у горян була нульовою. До цього доклали свої старання захисники та півзахисники, які на 11-й, 18-й та 19-й блокували м'ячі, що летіли в сторону воріт, а ще в 6-ти епізодах застосували дрібний фол. Відмінно на останньому рубежі грав і їх воротар, який на 1-й, 6-й та 12-й хвилинах продемонстрував найкращу реакцію. Найближче до взяття «Кушниця» була на 12-й хвилині, коли простріл з флангу влучним ударом завершив Михайло Батрин. Та голкіпер «Заріччя» перевів м'яч на кутовий.

Зарічанці навпаки реалізували 2 з 2-х ударів у площину. Спочатку на 10-й хвилині позиційну атаку влучним ударом завершив Іван Каражій — 1:0, а на 17-й хвилині слаломний забіг до воріт суперника виконав і завершив влучнив пострілом Юрій Брич — 2:0. На 26-й доданій до тайму хвилині м'яч влетів і в сітку воріт «Заріччя», однак арбітр побачив у діях кушницьких гравців порушення правил.

В другому таймі територіальна перевага знову була на боці «Кушниці»: за атакувальними діями — 9:6, за гострими атаками — 6:5, за ударами в сторону воріт — 3:1, за влучаннями в площину брами — 1:1. Та незважаючи на цю перевагу на 29-й хвилині відбувся гол у протилежні ворота. Швидку атаку правим флангом завершили Каражій та Булеза: Іван прострілив на Василя, вивівши його на ударну позицію, а Булеза влучним пострілом довів рахунок до розгромного — 3:0. Кінцівка гри пройшла на зустрічних курсах. Та рахунок так і не змінився. В поті чола працював воротар «Заріччя», який на 27-й, 34-й та 46-й хвилинах зіграв надійно. А в суперника врешті знайшли свою гру захисники, які на 40-й, 42-й та 49-й хвилинах відчайдушно відбили контратаки «Заріччя».

Золоті та срібні нагороди турніру розіграли дві кращі команди відбірних груп — «Ільниця» та «Сільце». Фаворитом протистояння титанів «Золотої осені» вважалась «Ільниця», до складу якої приєднався чемпіон Закарпаття 2012 року та бронзовий призер 2012 року Іван Бандурович та провідні виконавці «Бужори» Андрій Ломага та Василь Шестак. Склад «Сільця» підсилили кращий бомбардир вищої закарпатської ліги 2012 року Михайло Чедрик та гравець довжанської «Боржави» 2 кола 2013 року Сергій Білан. На початку першого тайму «Ільниця» завдала більше ударів по воротах опонентів — 4:2. Попри це більше і значно гостріше атакувало «Сільце». Про це говорить і той факт, що ільницький воротар Василь Шестак двічі, на 5-й та 6-й хвилинах, вдало зіграв на виході. Ще одного разу, коли на 8-й хвилині Сегій Білан скористався передачею Михайла Чедрика та потужно і влучно пробив, воротар «Ільниці» блискуче зіграв на лінії. Це був перший і єдиний удар в площину воріт Шестака на початку цього тайму. Перший і єдиний влучний постріл по воротах «Сільця» відбувся за хвилину до цього і був менш загрозливим. Тоді триходівку Віталій Матіко — Андрій Ломага — Василь Нумеровський, останній завершив ударом у лівий кут, та воротар впорався з цим пострілом. Під час решти атак «Ільниці» воротар суперника фізично відпочивав.

Середина тайму пройшла за територіальної переваги «Ільниці», яка провела 4 атаки на ворота суперника на противагу жодної у «Сільця». Однак ні в одній із них не було потрібної гостроти, а всі три удари полетіли повз рамку воріт.

У кінці тайму територіальна перевага перейшла до «Сільця», яке провело вдвічі більше атакувальних дій — 4:2, половина з яких носила суттєву гостроту. При цьому єдиного удару в сторону воріт суперника на 34-й хвилині завдав Сергій Білан, який пробив з дальньої дистанції після відскоку м'яча із штрафного майданчика після вдалих дій на виході Шестака.

Початок 2 тайму пройшов за рівної боротьби: команди провели по 3 рівноцінні атаки. Футболісти «Ільниці» мали більше роботи у власному штрафному майданчику, однак з нею вдало справлялись. Про гострішу ситуацію в карній зоні ільницьких майстрів шкіряного м'яча говорять і 2 кутові біля їх воріт на противагу жодному біля брами «Сільця».

Господарі використовували дрібний фол, з метою не дозволити опонентам підходити ближче до своїх воріт. Двічі, на 37-й та 39-й хвилинах, свої найкращі якості продемонстрував сілецький воротар. Незважаючи на це «Ільниця» протягом перших 12 хвилин тайму двічі, на 39-й та 44-й хвилинах, завдала удари в сторону воріт опонентів, які були влучними, проти жодного у «Сільця». Спочатку Ломага прорвався по правому флангу і пробив у ближній кут, та воротар відбив цей постріл. На 44-й хвилині господарі порушили правила проти Бандуровича метрах в 30-ти від воріт, за що арбітр призначив штрафний удар. Василь Нумеровський з точки прицільно пробив у праву дев'ятку воріт. М'яч зрикошетив від поперечини в землю десь в метрі за лінією воріт — 1:0.

Середина тайму пройшла за невеличкої переваги «Сільця», яке хоч і не тримало більше м'яч у своїх ногах, та провело на 53-й та 57-й хвилинах дві атаки проти однієї у суперника на 49-й хвилині. Всі три наступальні дії команд носили неабияку гостроту. На 49-й хвилині Бандурович завдавала пострілу зі стандарту, та м'яч пролетів трохи вище поперечини. Через 4 хвилини атака «Сільця» завершилась кількома спробами завдати удару з середньої дистанції, та ільницькі гравці, яких під час оборонних дій скеровували Ломага та Роман Гуленко, заблокували ці намагання. Та вони були безсилими щось вдіяти в епізоді, коли стрімку атаку по центру завершили Чедрик та Кляп. Михайло коротким пасом знайшов Івана, а Кляп увірвався у штрафний майданчик і вколотив м'яч в лівий кут воріт Шестака — 1:1. Забігаючи трохи наперед слід відзначити, що це був єдиний удар в сторону воріт «Ільниці» в 2 таймі.

Кінцівка тайму пройшла за тотальної переваги «Ільниці»: за атакувальними діями — 5:0, за гострими атаками — 4:0, за ударами в сторону воріт — 4:0, за влучаннями в площину — 2:0. Першу масовану атаку правим флангом фаворити провели на 26-27-й хвилинах. Бандурович пройшов правим краєм і потужно пробив у ближній кут. Воротар перевів на кутовий. Навіс Ломаги з кутового замкнув Матіко, та м'яч пролетів над поперечиною воріт. У наступній атаці Ломага вже навішував зі штрафного, та на виході вдало зіграв сілецький воротар, який виніс м'яч кулаками. Однак і він був безсилим на 33-й хвилині, коли чергову атаку правим флангом завершили Савко та Ломага. Володимир середнім пасом вивів Андрія на ударну позицію, а Ломага пробив точно в праву девятку воріт суперника — 2:1. Ще через хвилину за голову хапався Бандурович, коли після його пострілу м'яч просвистів над лівою дев'яткою воріт «Сільця». «Ільниця» додала до золотих нагород зимово-весняної першості 2013 року аналогічні медалі та кубок осінньо-зимового відрізку. «Сільце» після не надто вдалого виступу у зимово-весняному етапі та зняття з літньої першості району показало також показало класний футбол і вибороло срібні нагороди «Золотої осені».

Євген Свищо

ТЕГИ : Чемпіонат Іршавщини

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СПОРТ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат