Футбол, ЛЧЗ. Кубок чемпіонів Закарпаття залишився на Берегівщині  

Євген Свищо 29.11.2013 16:54 СПОРТ

Минулого тижня на стадіоні в Пістрялові завершилась Ліга чемпіонів Закарпаття.

Спочатку в четвер 21 листопада відбулись півфінали. У першому з них «Велика Бийгань» екзаменувала на міцність «Сокіл» з Кінчеша. Поєдинок пройшов за незначної територіальної переваги клубу з Берегівщини. Найкориснішими гравцями у «Великої Бийгані» стали Андрій Луців та Василь Луца, які зосередили весь свій хист на атакувальних діях команди. Луців був найкориснішим у першому таймі, а Луца – в другому. Помітними були також Степан Гейці, Сергій Горзов, Яромир Лобода, Едуард Горшош, Степан Головач та Олександр Септа. Від Горзова, Лободи та Головача найбільше користі було в атакувальних діях. Гейці та Септа встигали як у напад, так і в захист. Горшош став абсолютно кращим у руйнуванні атак «Сокола». Особливо Едуарду вдався 2 тайм, коли він перервав біля десятка атак суперника, що в підсумку дозволило воротарю Ковачу третю гру поспіль зберегти свої ворота недоторканними.  

У «Сокола» кращими гравцями були Олександр Грицкевич та Вячеслав Ковтан, через яких будувались атаки. Помітними були також Євген Ладомиряк, Володимир Товт, Іван Корпош, Володимир Кардач та Андрій Микитишин. Корпош та Кардач допомагали Грицкевичу та Ковтану в нападі. Ладомиряк був кращим у захисних діях у 1 таймі та підключався до атакувальних дій «орлиних». Микитишин та Товт були кращими руйнівниками атак опонентів у 2 таймі. Саме самовіддана гра цих трьох виконавців не дозволила фавориту більше одного разу влучити в площину воріт «Сокола». Єдине, фатальне для «орлиних», потрапляння в рамку відбулось ближче до завершення гри. На 80-й хвилині навісну передачу влучним пострілом завершив Головач – 1:0, який приніс «Великій Бийгані» путівку до фіналу.  

У іншому півфіналі «Явір» з Туриці протистояв «Феніксу» з Бадалова. Туричанці обрали контратакувальну модель. Кращим гравцем у складі чемпіона Перечинщини був Євген Лукяник, який затероризував правий край бадалівської оборони. Особливо виблискував цей невисокий гравець в середині 1 тайму. Дуже корисними в складі «Явора» були також Віктор Жофчак, Юрій Шелепець, Володимир Веселовський, Максим Франтик, Олександр Пономаренко, Олександр Пахомов та Ігор Кузнєцов. Пономаренко, Жофчак та Веселовський зосередились на атакувальних діях. Перший шматував оборону «Фенікса» в середині 1 тайму, другий феєрив на початку 2 половини двобою, а Веселовський був серед головних дійових осіб в середині 2 тайму. Шелепець та Франтик найкраще провели 1 половину гри, коли добре грали у відборі м'яча і регулярно підключались до атак. Франтик провів чудовий відрізок в середині 1 тайму, а Шелепець виблискував на його завершенні. Саме Юрій відкрив рахунок у грі на 45-й хвилині, після того як замкнув простріл з лівого краю від Лукяника – 1:0. Кузнєцов та Пахомов зосередились на захисті своїх воріт. Перший проявив свої найкращі якості на старті поєдинку, а другий на його завершенні. Помітну роль у позитивному результаті відіграв і воротар Василь Мучичка, який кілька разів врятував команду на старті матчу та в середині 2 тайму.  

Найкориснішими гравцями «Фенікса» були Адам Пушкаш, Роланд Боднар та Роман Огар, які працювали в основному на атаку. Адам та Роланд шматували захист «Явора» з самого початку поєдинку. Пушкаш, крім стартової   третини 1 тайму, найкраще виглядав у середині та кінці 2 тайму. Боднар феєрив на старті обох таймів. На 57-й хвилині він, красивим ударом у лівий кут завершив одну з атак по центру, зрівнявши рахунок – 1:1. Огар був мотором команди в кінці 1 тайму та в середині 2 половини двобою. Помітним у складі бадалівців був також та Степан Папп, який був найкращим у захисних діях своєї команди. Особливо виблискував він у середині 1 тайму, коли 4 рази переривав гострі контрвипади суперника. Однак і він був безсилим на 73-й хвилині, коли Веселовський, перебуваючи на правому краї штрафного майданчика, замкнув навісну передачу і встановив остаточний рахунок – 2:1 і вивів «Явір» до фіналу.

Вирішальну гру, незважаючи на дощову погоду, на стадіон в Пістрялові 24 листопада прийшло подивитись близько 600 глядачів. Перед грою фахівці віддавали невелику перевагу «Великій Бийгані». Гра пройшла у вязкій боротьбі за територіальної переваги команди з Берегівщини. У фаворита найкориснішими в нападі протягом матчу були Андрій Луців, Василь Луца, Степан Головач, Степан Гейці, Яромир Лобода та Сергій Горзов. У чемпіона Перечинщини «Явора» на атаку невтомно працювали Євген Лукяник, Віктор Жофчак, Олександр Пономаренко, Євген Келеманик та Іван Соханич.

При руйнуванні атак опонентів у «Великої Бийгані» були помітними Едуард Горшош, Сергій Горзов, Степан Гейці, Яромир Лобода, Чобо Гойдош та Андрій Луців, а в «яворових» аналогічну роботу виконували Олександр Пахомов, Максим Франтик, Юрій Шелепець та Іван Соханич.

На початку гри більшість атак «Явора» з'являлись лівим флангом, де клопоту супернику завдавали найкорисніші гравці атаки першої п’ятнадцятихвилинки Лукяник та Пономаренко. На правому краї був помітним Жофчак. Однак їм вдалось завдати тільки два удари, з яких один потрапив у площину. Єдиний влучний постріл Лукяника по воротах Івана Ковача на 7 хвилині вийшов тренувальним. Це сталось з причини пресингу, який в цьому епізоді застосували проти нього Гейці та Гойдош. Великобийганці за перші 15 хвилин завдали три удари в сторону воріт Василя Мучичики, однак в площину з гри так і не влучили. Та вони реалізували свою перевагу через здобутий одинадцятиметровий штрафний удар. Масовану атаку на 14 хвилині завершили Лобода та Луца: Яромир пройшов двох гравців суперника і вивів Василя на ударну позицію, а той заробив на собі фол на правому краї штрафного майданчика. Арбітр вказав на одинадцятимтрову позначку. Олександр Септа, ударом з точки, хитнув воротаря в лівий, а сам відправив м'яч у правий кут – 1:0.

В середині тайму найгостріше біля воріт Мучички було на 17-й хвилині, коли Гойдош заробив стандарт неподалік штрафного майданчика, а Горзов ударом зі штрафного влучив у поперечину воріт. На добивання першим встиг Гейці, однак запустив шкіряного вище воріт. У цей період блискучу гру в захисті демонстрував Пахомов, який кілька разів «залишав з носом» атакувальних гравців «Великої Бийгані». Футболісти «Явора» відповіли двома контрвипадами на 29-30-й хвилинах. Спочатку Пономаренко був на завершенні атаки по центру і готувався вийти віч-на-віч з воротарем. Та в останній момент у підкаті блискуче зіграв Горшош. За мить уже Жофчак сам заробив стандарт і виконав його, та мяч пролетів повз стійку. Ближче до завершення тайму, на 38-й хвилині, чергового удару в сторону воріт Ковача завдав Келеманик. М'яч летів трохи невлучно, однак воротар перестрахувався і в стрибку забрав м'яча до рук. Суперник відповів на 40-й та 45-й хвилині. Спочатку Головач пробив з передачі Луціва, та мяч пролетів у півметрі над поперечиною. На останній хвилині Луца, отримавши пас від Головача, зловив воротаря на протиході і цілив у вільний кут, та м'яч пролетів повз стійку.

У другому таймі «Велика Бийгань» продовжила шукати шляхи до воріт суперника, а «яворові» марили фортуною в контратаках. Гра набула більшої жорсткості, внаслідок чого арбітр почав показувати жовті картки. Другий переломний момент у поєдинку відбувся на 53-й хвилині, під час швидкої атаки великобийганців за участі Луціва та Головача. Проти останнього жорстко порушив правила Кузнєцов, за що одразу отримав червону картку, а команда – небезпечний штрафний удар. Луца пробив точно, та воротар відбив. На добивання підбіг Горшош і переправив м'яч у ворота, та при цьому опинився в офсайді. Гравці «Явора» огризнулись на 55-й хвилині, коли Пономаренко отримав якісну передачу від Лукяника і впритул розстріляв правий кут воріт Ковача. Воротар дивом зреагував на цей постріл, а Гейці виніс м'яч на кутовий. Після навісу з кутового Пономаренко спробував пробити з льоту, однак невдало. Середину тайму команди провели на зустрічних курсах. Гостріше атакував «Явір», гравці якого намагались завдавати ударів при першій ліпшій нагоді. На 67-й хвилині відбулось ще одне вилучення у складі турицької команди. За зрив контратаки правим флангом червоне світло запалало перед Франтиком. Та «Явір» продовжив боротись. Особливо вражав самовідданістю Пахомов, який феєрив у захисті і допомагав розганяти контратаки. Однак і він був безсилим на 75-й хвилині, коли великобийганці провели результативну атаку.Її розпочали якісною грою у відборі м'яча Луців та Гейці, продовжили   Лобода, Горзов та Луца і завершив влучним ударом в правий кут Головач – 2:0. Не встигли туричанці як слід оговтатись, як команда з Берегівщини на 77-й хвилині довела довела рахунок до розгромного. Гейці вчергове зіграв у відборі в центрі поля, віддав на лівий край на Горшоша. Той промчав вперед і віддав на Луцу. Василь зробив навіс з лівого краю знову на Горшоша, а той головою переправив мяч у ворота – 3:0. У час, що залишився командам залишилось дограти поєдинок. Великобийганці тримали м'яч на чужій половині, зрідка загострюючи ситуацію ударами по воротах. Кілька контратак створив і «Явір», однак Ковач у цій грі залишився непробивним. Це настільки розчарувало опонентів, що вони геть забули про спортивний принцип і не зявились на нагородження. І це при тому, що їх клуб, всупереч слабкій конкуренції у внутрішній першості, другий рік поспіль вийшов до фіналу чемпіонської ліги. Цим абсцесом по відношенню до організаторів турніру команда позбавила себе визнання, яке мала отримати з рук керівництва ФФЗ. Маємо надію, що в наступні роки команади більш толерантно ставитимуться до своїх опонентів на полі та друзів поза ним, а федерації районів всю енергію направлять на розширення кількості команд у внутрішніх чемпіонатах, щоб їх переможці гідно виглядали у «золотій лізі», хоча б так, як у цьому році – «Велика Бийгань», «Явір», «Фенікс», «Сокіл», «Ганичі» та Нижній Коропець».

Головний трофей ще на один рік залишився на Берегівщині. Такий доробок є показником конкурентоспроможності. Десь за крок від чемпіонату Берегівщини, зупинились футбольні змагання Ужгородщини та Тячівщини. За два кроки знаходиться Мукачівщина та Перечинщина.

Роботу решти районних федерацій поки важко зрозуміти. Одні (Рахівщина та Великоберезнянщина) хоча й представили своїх чемпіонів, та їм було важко змагатись на рівних. Другі (Іршавщина) прагнули виставити не чемпіона, який вишкрябав золото і на тому «наївся», а срібного призера, що спочатку був готовий захищати честь району, однак налякавшись результату першого туру, в паніці, за день до старту, відмовився. У третіх (Виноградівщина,   Свалявщина та Міжгірщина) ніби і є переможці, та вони вигризли від своїх земляків золоті нагороди і були неспроможними захистити честь району в більш престижних змаганнях. Є й такі райони (Воловеччина), де якщо і існують якісь регулярні змагання з футболу, то про них нічого невідомо.

Хочеться завершити репортаж на позитивній ноті. Переможці ЛЧЗ футболісти «Великої Бийгані» подякували численним фанам за підтримку і розпили шампанське зі здобутого трофею.
                                                                                                         
                                                                                                   

Євген Свищо

ТЕГИ : ліга чемпіонів закарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СПОРТ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат