Рада зробила перший крок до криміналізації наклепу в Україні

admin 19.09.2012 13:08 ПОЛІТИКА

Законопроект Віталія Журавського прийняли в першому читанні за основу. Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп та образу. За проголосували 244 народні депутати.

Голоси «за» розподілилися таким чином: Партія регіонів - 188, КПУ - 25, Народна партія - 19, позафракційні - 11, «Реформи заради майбутнього» - 1. Проти проголосували 7 депутатів «БЮТ-Батьківщини», 6 депутатів НУ-НС, 1 позафракційний (Микола Томенко).

Законопроект № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» зареєстрував народний депутат Віталій Журавський (фракція Партії регіонів) 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу.

Законопроект пана Журавського пропонує доповнити Кримінальний кодекс України статтями 145-1 та 145-2, якими встановлюється кримінальна відповідальність за такі діяння, як наклеп та образа.

«Наклепом» депутат пропонує вважати «поширення завідомо неправдивих відомостей, що ображають честь і гідність людини або підривають її репутацію». Залежно від складу і тяжкості злочину за розповсюдження такої інформації кривдника пропонується карати штрафом в розмірі від 500 до 5000 неоподатковуваних мінімумів (від 8,5 тис. грн до 85 тис. грн), виправними роботами або арештом від 3 до 8 місяців. Якщо поширена інформація привела до серйозного погіршення здоров'я, то за її поширення передбачається запровадити тюремне ув'язнення на термін від 3 до 5 років.

Образа («приниження честі та гідності іншої людини, виражене в непристойній формі»), на думку пана Журавського, є менш серйозною провиною - за неї накладається штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів (від 8,5 тис. до 17 тис. грн) або виправні роботи строком до одного року.

Тепер законопроект готується до другого читання.

Микола Томенко заявив, що ці зміни направлені проти журналістів, пише «Українська правда». «Ситуація сумна: ми показуємо, які цінності ми сповідуємо. У 2001 році Верховна Рада під тиском експертів і журналістів вилучила з кримінального законодавства такі архаїчні поняття як наклеп та образа, і кожен рік знаходиться людина, яка в силу особистих обставин намагається повернути їх до кримінального кодексу. Якщо ця норма з'явиться, я думаю третину журналістів пересаджають», - попередив пан Томенко.

У Партії регіонів одразу після реєстрації законопроекту заявляли, що законопроект про наклеп є не офіційною позицією партії, а особистою ініціативою Віталія Журавського.

Медіаексперти назвали ініціативу пана Журавського черговим наступом на свободу слова з боку Партії регіонів. «Репортери без кордонів» нагадали, що законопроект про наклеп порушує права людини

Стурбованість спробою криміналізувати наклеп в Україні висловив генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд.

«Телекритика»

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат