Кандидатам-мажоритарникам пропонують довести спроможність   бути народними депутатами

admin 28.08.2012 16:53 ПОЛІТИКА

Проект «Довести спроможність   бути народним депутатом» ініціюють   більше   70 громадських організацій   краю, а також – асоціації органів   місцевого   самоврядування   в регіоні. Ми об’єднані у регіональні мережі   «Закарпаття – третє тисячоліття», «Форум екологічного порятунку Закарпаття», «Срібна Земля», «Коло Карпатських громад» і разом представляємо більше третини виборців області.

Сутність проекту об’єднаної громадськості дуже проста і логічна: ми пропонуємо кожному із 57   зареєстрованих кандидатів у 6 мажоритарних   округах Закарпаття відкритий діалог із нами, як самоорганізованими і активними представниками   виборців. І першим етапом цього діалогу   є короткі і узагальнюючі відповіді   кандидатів   на 10 запитань, які наводимо нижче. Всі запитання   умовно поділяються   на підрозділи «Спроможність», «Наміри», «Чесна боротьба». Відповіді   кандидатів   поширюватимуться   серед усіх учасників мереж громадських   організацій та місцевих рад Закарпаття, а їх   аналіз буде опублікований в електронних   і друкованих ЗМІ.

Проект покликаний, перш за все, допомогти виборцям обрати не стільки «найдостойніших»,   як найспроможніших кандидатів бути незалежними, високопрофесійними і високоморальними   народними депутатами від Закарпаття. Ми налаштовані   також зруйнувати посилено нав’язуване   деякими   «соціологами» і піар-технологами твердження про повну   байдужість і громадянську   пасивність закарпатців до того, хто представлятиме їх у парламенті, і ще гірше – начебто до масової   готовності виборців продати свої голоси   подорожче   будь-кому з кандидатів. В той же час, ми не   можемо і не будемо закривати очі й на те, що прихований   і неприхований підкуп виборців уже давно   ведеться з боку окремих кандидатів в усіх   6 виборчих округах у ході   різних заходів «сприяння» та роздачі «подарунків» під час масових акцій і свят.

Нині для нас, як і для демократичної   громадськості всієї країни, ясно одне:   серед головних   першопричин сповзання до авторитаризму та глибокої і системної кризи в Україні значиться і планомірне зведення до нуля ролі і впливу парламентської   гілки влади.

І, серед іншого, здійснюється це через   механізм   ніби-то демократичних і вільних виборів, коли   насправді до Верховної Ради масово потрапляють в результаті підкупу, адмінресурсу і фальсифікацій неморальні, непатріотичні, непрофесійні й узалежнені людці, готові заради власної   вигоди продаватись олігархічним кланам, ставати «тушками» і «кнопкодавами». Тому й існує реальна загроза того, що   обраний ще один «неякісний» і продажний   за основним складом парламент взагалі поставить хрест на демократичному розвитку й справжній незалежності України, будучи неспроможним зупинити запровадження   авторитаризму й жорсткої вертикалі державної виконавчої   влади, які є опорою олігархічно-люмпенської моделі влади.

Громадськість налаштована також зруйнувати ще один замаскований і совковий міф про «хорошого» народного депутата, який день і ніч піклується про розвиток і мешканців свого виборчого округу. Насправді, нинішня централізована   влада практично повністю зруйнувала навіть колишні мізерні бюджетні можливості для діяльності парламентаріїв в округах. Втім, головним і визначальним   у роботі народного депутата України однозначно є   не його діяльність по лобіюванню вирішення окремих   локальних проблем регіону чи округу, а спроможність розробляти чи коригувати закони, у т.ч. й реформні. А, як відомо, законотворча діяльність потребує найвищих   інтелектуальних зусиль і системних знань.

Отже, нижче наводимо 10 запитань до кандидатів – мажоритарників   від Закарпаття, на які пропонуємо їм дати короткі і узагальнені відповіді по e-mail: zakarpatya@ukr.net , або по факсу: 61-60-71 (у м.Ужгороді) чи поштою: м.Ужгород, 88008, пл..Народна 5 оф.43.

При цьому, вважаємо наш проект публічного діалогу з кандидатами-мажоритарниками   не стільки правом, як обов’язком   перед громадськістю   і виборцями   Закарпаття. До такого ж підходу закликаємо і кандидатів – мажоритарників.


1. Чи вважаєте свою освіту достатньою для законотворчої парламентської роботи? Якщо ні, то що плануєте здійснити, щоб виправити положення?
2. Який професійний досвід вважаєте за можливим конкретно   використати у роботі парламентарієм (включаючи роботу в одному з Комітетів ВРУ)?
3. Який конкретний досвід громадської і політичної   діяльності вважаєте корисним і можливим   для цілеспрямованого використання   у законотворчій роботі (приклади розроблених особисто програм, планів, ключових управлінських рішень тощо)?
4. Опишіть коротко власне бачення необхідності і змісту конституційної реформи   в Україні та ролі і місця в ній парламентської гілки влади.
5. Сформулюйте коротко   особисті мету і завдання як народного депутата-мажоритарника. Наскільки вони збігаються (різняться) з вузькопартійними інтересами?
6.   Надайте особисту оцінку законотворчої реформної діяльності   нинішньої ВРУ та її критично низького   рейтингу довіри у виборців. Ваше   відношення до   такого явища як зрада виборців («тушки»)? Яких кардинальних   змін   потребує   діяльність   парламенту України? Ваше відношення   до прийнятого т.зв. «мовного» закону?
7. Назвіть проекти законів (кодексів, груп   системних законів), які слід розробити   і прийняти першочергово: в інтересах всієї країни;   в інтересах розвитку Закарпаття.
8.   Сформулюйте власне бачення   можливостей   (перспектив, необхідності) законодавчої   імплементації позитивних   результатів обласного   референдуму   1991 року   щодо створення «спеціальної самоврядної території Закарпаття у складі незалежної України».
9. Висловіть   публічно своє відношення   до чесного і відкритого   передвиборчого змагання та до таких   порушень законодавства про вибори як підкуп виборців, використання адмінресурсу, фальсифікації результатів волевиявлення тощо.
10. Питання лише для кандидатів – чинних народних   депутатів України: надайте   короткі дані   (і посилання на публікацію) звіту про   законотворчу та іншу діяльність у ВРУ нинішнього   скликання з власним аналізом   та порівняльною оцінкою її результативності.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат