Нардеп Іван Бушко попросив Комітет відновити історичну справедливість щодо русинів

admin 01.10.2013 16:21 ПОДІЇ

В Ужгороді відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Під час засідання нардеп Іван Бушко оприлюднив прохання до Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, підтримати звернення русинських організацій Закарпаття про визнання русинського народу як представників окремої національності з внесенням національності «русин» до реєстру національностей України. Виступ нардепа викликав чималий резонанс. Нижче публікуємо повний текст виступу Івана Бушка під час сьогоднішнього засідання.

"Хочу подякувати за надану мені можливість нагадати про проблему, яка існує вже багато років, і, на жаль, вирішення якої досі не знайдено.
Історично склалось так, що на Закарпатті з ХІ ст. проживають русини, а також представники різних національностей. Живуть дружно в інтернаціональній закарпатській родині. Ні для кого не секрет, що місцеве русинське населення   має свою народну культуру, зумовлену традиціями, звичаями, побутовими та іншими особливостями. А найголовніше, що його поєднує – це   усвідомлення належності до окремої етнічної спільноти.
Але так сталося, що після включення Закарпатської області до складу СРСР півмільйона жителів цього краю в один момент перетворились із русинів на українців. Зрозуміло, що причина цьому – тоталітарний режим з його політикою утискання прав національних меншин. Я маю на увазі дані перепису населення, що проводився відповідно 1941 та 1959 роках.
На превеликий жаль, ситуація з русинами з того часу не змінилася. Не дивлячись на те, що за   результатами   Всеукраїнського перепису населення 2001 р. на Закарпатті «русинами» визнали себе 10200 жителів, національність «русин» так і не закріплена в офіційних документах державного рівня. Натомість, згідно даних того ж перепису, оприлюдненими Державним комітетом статистики (тепер Державна служба статистики), така національність як «русин» відсутня, а 10200 згаданих громадян були визначені як субетнос української національності.
Проблема в тому, що відсутність офіційного визнання Україною русинів як національної меншини не тільки позбавляє їх прав і гарантій громадян України, передбачених Законом «Про національні меншини в Україні», але й безпосередньо суперечить міжнародним нормам, в тому числі Рамочній конвенції Ради Європи про захист національних меншин.

Хочу нагадати, що на даний час русини визнані окремим слов’янським народом у Сербії, Хорватії, Румунії, Чехії, Словаччині, Угорщині, Канаді,   США та в ряді інших країн, де вони мають різноманітні громадські, науково-освітні організації та культурні установи, про які русинська національна меншина в Україні може лише мріяти. На порушення національних прав закарпатських русинів українській владі не раз вказували різноманітні міжнародні інституції та русинські діячі. З відповідним зверненням до мене як до народного депутата звернулися і делегати нещодавнього 12-го Міжнародного конгресу русинів.
Виходячи з вищесказаного, прошу Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин підтримати звернення русинських організацій Закарпаття про визнання русинського народу як представників окремої національності з внесенням національності «русин» до реєстру національностей України.
Вважаю, що закарпатські русини мають повне право, як і представники інших національних меншин в Україні, користуватися державною підтримкою, а не відчувати себе людьми «другого сорту» у порівнянні зі своїми земляками та русинами, які проживають в інших країнах.
Ще раз хотів би підкреслити, що розглядати дане питання слід не з політичної, зручної на даний момент точки зору, а з позиції демократичних основ громадянських прав і свобод, як це відбувається у всіх цивілізованих країнах".

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат