Кордон з ЄС: закарпатські КПП «Косино» та «Дзвінкове» могли би працювати цілодобово

admin 16.08.2017 06:36 СОЦІО

Звісно для цього потрібно чимало зусиль на міжнародному рівні, але це рішення могло би хоча б частково зняти навантаження на перевантажену прикордонну інфраструктуру.


Те, що контрольно-пропускні пункти на кордоні з ЄС працюють на понад максимум своїх можливостей через потік подорожуючих, бачить кожен у новинах з кордону, де людям доводиться стояти на спеці й не тільки по 8-10 годин, аби потрапити в Європу, або повернутися звідти в Україну.

Тим паче, що попри усі розмови та плани, за останні 7 років у межах Закарпаття не відкрито жодний новий КПП, а одні з основних – «Лужанка» (кордон з Угорщиною) та «Ужгород» (кордон з Словаччиною) –   перетворилися на корупційні довгобуди.

«Проблиск оптимізму» в цьому питанні є спорудження КПП «Велика Паладь – Нодьходош», який згідно з планами і реальним станом справ має запрацювати наступного року.

Поза тим, за дослідженням нашої редакції, щонайменше 2 з діючих КПП на кордоні з ЄС в межах Закарпаття могли би працювати ефективніше, навіть у тому стані, в якому вони перебувають зараз.
Йдеться про КПП «Косино – Барабаш» та «Дзвінкове – Лонья» на кордоні з Угорщиною: станом на зараз перший з пунктів пропуску працює лише з 8 ранку і до 20:00 за київським часом, а другий – взагалі з 9 ранку і до 17:00.

Так обумовлено в міжурядовій угоді України та Угорщини, але сьогодні очевидно, що ці домовленості не відображають реальних потреб у перетині кордону між двома країнами, особливо після запровадження безвізу. І було би логічно, аби українська сторона ініціювала перегляд режиму роботу цих пунктів пропуску. При чому вкрай дивно, що ця ініціатива бодай у вигляді проекту звернення досі не з’явилася у стінах обласної ради.

Інший рубіж, який доведеться подолати в цьому напрямку, це кадрове забезпечення пунктів пропуску. При чому, як за інформацією Mukachevo.net, ці кадрові проблеми є не тільки в української, а й в угорської сторони. Але з іншого боку, це робота на перспективу, адже потреба в нових КПП, а відтак в підготовці кваліфікованих працівників на ці пункти пропуску нікуди не зникне, а буде тільки загострюватися.

Зрештою, це і буде стимулом для запровадження спільного контролю, як це планується зробити в експериментальному режимі на майбутньому КПП «Велика Паладь – Нодьходош».

Редакція Mukachevo.net й надалі планує відслідковувати ситуацію на кордоні України з ЄС в межах Закарпатської області, зокрема питання стану прикордонної інфраструктури та її розвитку.

Mukachevo.net

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат