Михайлу Олексійовичу Беленю – 70!

21.06.2021 11:15 ПОДІЇ

«У світі багато дивних див та найдивніша з них Людина»
(Евріпід)


Рідна Земля, ти почалася з Любові, а любов із серця, з доброї і красивої Землі. Людина – починається з добра, з пісенної колискової, сповита теплом материнської любові з польоту Душі за красою, з великої Мрії. Це поклик Душі і Серця, самоусвідомлення Людиною, самої себе, свого місця в житті, свого призначення у ньому!

Адже кожен з нас «Дзеркало і ехо Всесвіту», і в той же час, унікальна частина світу!

19 травня 2021 року – видатному академічному скульптору, Заслуженому художнику України, професору, дизайнеру, журналісту, академіку, Видатному Діячу мистецтва України – виповнюється 70 років!

Це творча багаторічна вершина ювілейного – року!

Захистив докторську дисертацію 2004 року – присвоєно почесне звання професора Ужгородської Української Богословської академії ім. Святих Кирила і Мефодія. Скульптор Михайло Белень поіменований достойником «Золотого фонду» Бойківщини XXI ст.». Нагороджений грамотою Угорського фонду культури м. Будапешт. Член Національних спілок України: художників, журналістів, дизайнерів.

«Маестро мистецтва» його називає академік НАН України Микола Мушинка. Творчість Михайла Беленя академічного скульптора – це пласти масштабного мислення, де він досяг свого творчого Олімпу, бо все його бентежне творче життя, перебуває у безперервному Русі, адже він присвятив все своє життя – Мистецтву! Досяг світового визнання в апогеї творчої слави не тільки на Україні, але й у Європейських та всесвітніх масштабах.

Михайло Белень є автором понад 500 медалей які присвячені Й.Баху, Леонардо да Вінчі, Ю.Гуці Венеліну, А.Ерделі, П.Рубенсу, В.Тіціану, Ф.Гойя, Т.Залькалнсу, Ф.Манайлу, А.Кашшаю, Т.Шевченку, В.Борисенку, Й.Бокшаю, Г.Глюку… видатним діячам історії, науки та світової культури.

Вперше на Закарпатті проілюстрував у графіці життєвий шлях Т.Г.Шевченка, А.Духновича.

Виконав і встановив 87 меморіальних дошок в Закарпатті, зокрема художникам Й.Бокшаю, А.Ерделі, Г.Глюку, Ф.Манайлу, З.Шолтесу. Михайло Белень – автор 24 пам’ятників: поету Шандору Петефі, «Замок Паланок» в Мукачеві, А.Духновичу в Ужгороді, і м. Виноградові, а також встановлені пам’ятники Т.Шевченку, Міхаю Мункачі, воїнам-афганцям в м. Мукачеві.

Майстерно виконано пам’ятник Данте, листоноші Ф.Фекеті в Перечині. Він являється автором комплекту графічних листівок «Т.Шевченко», книг «Смерековий хрест», «Карпатська Україна у портретах», «Скарби предків», «Александр Духнович». Важливо, що у творчості М.Беленя відображена – епоха Карпатської України. Це меморіальна дошка А.Волошину та пам’ятник В.Ґренджі-Донському, поету і літописцю, громадсько-культурному діячу Карпатської України в смт. Міжгір’ї.

Творча спадщина: це «Герб Карпатської України», медалі: «Від Русі до України», «Августин Волошин», «С.Клочурак», «В.Шандор», «Михайло Бращайко». Присвятив себе Михайло Олексійович дослідженням історичних, літературних матеріалів із життя Великого Кобзаря Т.Шевченка. Це велика творча дослідницька робота М.Беленя, бо все це пов’язано з великою любов’ю і шаною до творчості Т.Шевченка – генія України і усього світу. Шевченкіана об’єднує кілька напрямків у творчості скульптора, графіка, живопис і медальєрне мистецтво. Серія медалей, які відтворюють образ поета і художника – великого Кобзаря українства.

Вражаючи роботи Митця-художника М.Беленя – скульптурні символи створені автором вперше на Закарпатті чудотворної «Карпатської Мадонни», «Оранти Богоматері України», геніального поета Данте, а також портрети (скульптура) всесвітньо відомого художника М.Мункачі, та багато ін… Майстер графіки високопрофесійних робіт «Довбуш», «Пинтя», «Коляди», «Жнива», «На поле», «У кузні», «Гончар», «Горня житниці», «Корчма»… Учасник обласних, республіканських, всесоюзних, міжнародних та всесвітніх художніх виставок. Пишаємося, що твори М.Беленя зберагіються у 38 мезеях в Україні і за кордоном зокрема: в Закарпатському краєзнавчому і закарпатському художньому музеї Й.Бокшая. Державний Ермітаж і Монетний Двір м.Санкт-Петербурга. Третьяковська галерея. Музей изобразительных искусств им.А.Пушкина м.Москви Літературний музей України м.Київ. Львівська картинна галерея м.Львів. Меморіальний музей Т.Г.Шевченка м.Київ. Музей Ватикану м.Рим (Італія). Музей сучасного мистецтва України м.Київ. Національний музей історії України м.Київ. Павлодарський художній музей м.Павлодар. Свидницький військово-історичний та, музей української культури м.Свидник (Словацька Республіка). Національний художній музей України м.Київ та десятки інших.

Михайло Олексійович є масштабним знавцем історії, світової культури, образотворчого мистецтва.

Духовний світ М.Беленя – це безмежна любов до своєї рідної Землі, її традицій народного і професійного мистецтва, бо творче життя – це творче створення, збереження і увіковічення духовних цінностей пращурів Карпатського краю.

Шанобливо, завжди, використовував творчу спадщину своїх попередників із національно-мистецьких скарбів Закарпаття.

М.Белень – ощадливий, історичний, невтомний Діяч. Досліджує, вивчає, систематизує, публікує матеріали пов’язані з вивченням історії краю, перебуваючи завжди у творчому процесі. Широта його знань і мистецьких здобутків творить історію українського народу.

«Очі людини зосереджені на величі Неба, прекрасніші за небо» (Платон).

У творчих роботах М.Беленя – Велика мудрість – прекрасна і велична гармонія, витонченість, етика і естетика, класика і модерн сучасного мислення, досконалість – образотворча…

Це людина духовного світу!

Не можу оминути ще одну із граней талантів скульптора. Знаменитий український художник-монументаліст Микола Стороженко назвав карпатського бойка «Людиною оркестром, який вміє робити у мистецтві все професійно».

М.Белень був запрошений із Ужгорода на відкриття персональної виставки М.Стороженка до 85-річчя від дня народження у виставковій залі Національної Академії Мистецтв України з найбільш відомою картиною з його творчості «Передчуття Голгофи».

Після короткого виступу і привітання Беленя М.Стороженко на каталозі з виставки зробив запис: «Велика моя повага і любов до Карпатського краю в епіцентрі якого дух визначного діяча, творця Михайла Беленя сповненого енергії».

М.Стороженко. Уклінно. 28.10.13 р.


Важливо згадати, Михайло Олексійович свого часу працював художником оформлювачем, рекламістом, бутафором в епоху директорства Закарпатського музично-драматичного театру Василем Руснаком. Нині – це академічний театр ляльок. Колеги театрали пригадують, що Белень робив бутафорні речі для вистав такої якості яких не відрізнити було від натуральних. Це були справжні реквізити в театрі.

Допомагав вечорами художникам Миколі Манджуло і В’ячеславу Куломзіну писати з драбини сценічні задники до майбутніх вистав. Майже достеменно ознайомився з проблемами сценічного життя акторів.

Коли весь колектив театру переїздив у новозбудований будинок театру на набережній, тоді нам акторам було дуже цікаво дивитися як робиться художнє оформлення приміщень. Особливо, великий вестибюль на другому поверсі. Це був 1985 рік, тоді М.Белень працював головним художником Закарпатського художньо-виробничого комбінату і керував процесами художнього оформлення і встановлення творів мистецтва в театрі.

Хочу наголосити, що Михайло Олексійович любить театральне мистецтво. По-господарськи свого часу на одній із художніх рад сказав: «Я знаю не тільки архітекторів, які проектували цю будівлю, але й кожні розміри усіх приміщень, бо під час оформлювальних робіт потрібно все враховувати в комплексі разом з архітекторами».

Значно раніше Михайло Белень познайомився і добре знався (нині класик українського театрального мистецтва) з Народним артистом України Ярославом Гелясом (1916-1992) головним режисером театру, актором, кіноактором, скрипалем, художником. Я, неодноразово, переконалася в тому, що Белень добре розуміється на сценічному мистецтві. Знає виробничі і творчі проблеми театру.

«Колективне мистецтво – є складним і благородним» (М.Б.)


Під час святкування 200-річча від дня народження Тараса Григоровича Шевченко у 2014 році в Закарпатському музично-драматичному театрі проходив величний концерт із залученням багатьох колективів області.

Я, тоді була ведучою концерту і в програмі виступів Михайло Белень був залучений, і прочитав зі сцени ним написаний величний вірш присвячений Тарасу Шевченку. Насамперед розповів про те, як Карл Брюлов – світовий, геніальний художник, академік Іператорської Академії Художеств за власні кошти з допомогою друзів, царедворців викупили молодого талановитого Тараса із кріпатства, який невдовзі став його учнем в Академії.

ГЕНІЮ УКРАЇНИ І ВСЬОГО СВІТУ
Національному пророку
Тарасові Шевченку до Дня народження


У псалмах, курганах козацьких могил,
В молитвах, престолах із ангельських крил,
У синьому небі – слов’янства світів,
Великий Пророче, від Бога узрів,
З лелечого крику до злетів вершин.
Козацького роду, безсмертя Ти син,
В душі українства – Господь розпростер,
Із роду й прароду, братів і сестер.
Не дав Ти, Тарасе, душі вороття
I ствердив у Слові своє майбуття
З пташиного співу в гаях і садах...
В бандурах і кобзах – волі розмах
З осіннього суму в суцвіття весни,
У муках-стражданнях – наспіви і сни,
Степи і лани з колоссям пшениці,
Очі Предтечій Любові зіниці.
Ти синій Дніпро – Дух-велет ріки.
Минають століття й прийдешні віки.
Премудрість святая нам грішним рече...
Все міниться в долях, живе і тече...
Із всесвіту людства – мудрості доля,
Тебе не забудуть – Всевишнього воля.
Богу Ти вірив – воістину –
I в сокровенну Вічності Істину.
Є у молитвах ритми і коло
В одвічних піснях, ангельське соло...
Священна любов не знатиме міри
У дзвонах відлуння, бандури і ліри...
Геній Ти світу – писав, малював.
У Правді святій любові зазнав.
Пращури славні пісень не зреклись
З прадавніх-давен, тепер і колись.
Могутнії душі у храми звелись.
У співах-відспівах за предків молись,
За матір і батька, – слізьми притулись, –
За те, що на світі ми возвелись
Великі й малі... не розбрелись.
Хай знають народи наше вкраїнство,
Бо тайна Землі - це Неба Таїнство.
Стокриллям живі думи, Тарасе, Твої,
Віднині й довіку несемо святі
Пам’яті квіти – слово і славу Тобі!

Михайло БЕЛЕНЬ
2014 р.



Буде несправедливо не згадати про літературну і наукові надбання. Його афористичність думок «скарбів-карбів», поезію, прозу, лірику…

Все ж таки невеличку підбірку процитую:

● З поміж сторінок тисячоліть мене сяйнула Істина Небес, адже вона сильніша за сутність Земного життя.
● Ненасмілюйся бути безсмертним… З усіх віків римованих поетів на вщент пожовтілих папірусах їхні думки витають над прірвами бездуховних порожнеч, бо ж прийдуть із Небосхилу новонароджені…
● Світило Вселенської Мудрості – Істина, схід розуму – Наука.
● Єдина у світовій історії наука, яка множить минуле, сучасне і майбутнє – це Філософія!
● Немає більшого в нашій уяві за Усесвіт.
● Все і усьому вирок робить – Час! Слово довічне тому, що за ним плентаються втрати…



Кургани, пещери, Духів – мелодія
Великому Людству присуджена,
У камені й бронзі, Сонця – прелюдія,
Із Мудрості сталась – Посудина..!
Посудина Мудрості. Єгипет
(книга мертвих)

Органний Голос зібрав століття,
Безсмертний Дух наш молитовний,
Не вмре Твій Гімн – Тисячоліття,
Ти жрець пісняр багатомовний.
Співаку Петру Матію


***
З безсмерття геніїв – в світах,
В твоїх віків сивих літах,
Витає Ангел з Неба – Птах,
Сріблястих крил є правди змах.

***
Небосхил, як наша плоть.
Майбутнє створене із двох.
Нас освятив Святий Господь
В людських означеннях епох.

***
Ні початку, ні Кінця…
І життя – як чиста мить,
Різні Долі без вінця,
Та прозорі, мов блакить.



У просторі Всесвіту небесних Сил створених для творчих злетів художників, маємо насолоду бачити, відчувати всеперемагаючу творчу наснагу Митця-Беленя, який з любов’ю обіймає всю рідну землю.

Час людського життя, мить, його сутність вічна течія. Головний спосіб самоствердження особистості М.Беленя, внутрішнє самовдосконалення, вишуканість його робіт із вічних тем: «Любов», «Праця», «Філософія», «Материнство», «Боротьба». «Я мислю, отже існую» (Декарт). І це все – вимоги кожного дня! Бо любов і Віра субстанційно живить Душу людини наповнюючи її творчою енергією на Землі із Всесвіту.

Мистецтво об’єднало творче подружжя Магдалини та Михайла Беленів, сформувавши високодостойний творчий тандем. Це потужна мистецька хвиля, високопрофесійних митців-художників, які створили багато високохудожніх неповторних і оригінальних різножанрових творів Мистецтва.

Картини Магдалини Пуглик-Белень (кераміста, графіка, живописця, педагога) заслуженого художника України це – унікальність думок, висока майстерність. Це Диво-Світ   щоб так відчувати і передати в картині природу рідного Закарпаття. Вміло переконувати світ, що він красивий філософічний і мудрий. Магдалина та Михайло Белені – це гармонія двох творчих Душ які завжди сяють, і творчо несучи красу Мистецтва.

Нехай Вам, завжди творчо фортунить! Нехай зорепад всіх найкращих побажань – звучить завжди на Вашу честь! Ви – наша духовна душевна мистецька, гордість і ми пишаємось тим, що Закарпаття подарувало світові таких обдарованих творчих Митців, у своїй величі, красі, обнові і неповторності, для яких мистецтво, світ з високого і прекрасного..! Нехай завжди звучить для Вас «Ода радості», в органному звучанні бо нескінченний Ваш творчий Всесвіт – є породженням нескінченної Божественної сили. Адже Любов, Доброта, Мудрість Слова Господнього, мудрість в мистецтві – це найвищі людські цінності, які за законами гармонії і Всесвіту завжди будуть перемагати!

Лариса Білак
Народна артистка України


Багаторічна ведуча Республіканських Грант-концертів у Національному Палаці «Україна» від Патронатом Президента України упродовж 12-ти років.
Лауреат Закарпатської обласної театральної премії ім. Братів Шерегіїв.



Упродовж 50 років дослідницької, наукової, літературної діяльності та поїздок по європейських країнах зібрано велику кількість матеріалів із світових епох культури і образотворчих мистецтв створених на усіх континентах світу.

Підготовлено до набору (тексти, ілюстрації) слідуючих книг:
1. Карби віків. 1300 стор.
2. Неповторна Верховина. 250 стор. І том.
3. Важка доля слави (маловідомі сторінки життя і творчості художника, письменника і музиканта Адальберта Ерделі).

Підготовлено 10-ти томник.
1. Всесвіт Людства. 1500 стор.
2. Міри Всесвіту. 300 стор.
3. Грані Безкінечності. 300 стор.
4. Істина Небес. 300 стор.
5. Таїна Мудрості. 300 стор.
6. Лики Безсмертя. 300 стор.
7. Жорна Часу. 300 стор.
8. Крізь віки. 300 стор.
9. Філософія людства. 300 стор.
10. Карби віків. 1300 стор.

Неповторна Верховина. 400 стор. (Бойківщина). ІІ том.

Творче життя скульптора-філософа продовжується зі своїми тематичними, далекоглядними ідеями, які сягають, немов у великих поетів Людства міжпланетних просторів-задумів бо земну Красу духовністю не виміряти. Вічність не минає, вона пригортає до себе Душі і Серця в Мудрості і Любові…

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат