Помста природи

25.06.2020 19:42 ПОДІЇ

Довготривалі та сильні опади наробили біди на Закарпатті.

Найбільше від паводка постраждав Рахівський район. Через сильні зливи 23 червня 2020 року відбулося різке підвищення рівня води на річці Тиса, подекуди на 4—5 метра. На окремих ділянках автомобільних доріг відбулися переливи паводкових вод, затоплення дворогосподарств, відключення енергопостачання, руйнування окремих ділянок автомобільних доріг та водогосподарських об’єктів. Попередня вартість інфраструктурних збитків по області — це зруйновані дороги місцевого та державного значень, берегоукріплення, дамби, мости — 125 мільйонів гривень.

Які збитки повінь заподіяла будинкам і дворогосподарствам, наразі не відомо, їх підраховуватимуть спеціально створені комісії на місцях.

Загалом негативних наслідків стихії зазнало 12 населених пунктів у 3 районах області, повідомили в Закарпатській ОДА. Затоплено (підтоплено) 135 дворогосподарств, 40 га пасовищ. Пошкоджено 12 автодоріг комунальної власності, 6 ділянок автодороги державної власності (Н-09). Зруйновано 5 підвісних мостів.

У лісовому господарстві області, за попередніми даними, пошкоджено 14 мостів, 5,7 км лісових доріг, 1 км підпірних стінок.

«У соцмережах багато говориться про причини руйнівного паводка і знову ж таки найпримітивнішими є судження такі, ніби у всьому винуваті вирубки лісу.

Насправді причин значно більше. Серед них є і об’єктивні — випала дуже велика кількість опадів, і у таких випадках затоплення стаються і на територіях, які взагалі не заліснені.

Тим не менше, значною причиною є і нераціональне лісокористування. Вирубування букових лісів набуло великих масштабів, а саме бук має водорегулювальну функцію і при надлишку вологи вбирає її в себе, а в засушливу погоду «віддає» її в грунт.

Але біда лісівників навіть не у вирубках. Найбільшою проблемою різкого стікання води з гір є те, що у нас так і не втілили в життя рекомендації щодо будівництва водостримувальних рівчакових систем. Натомість лісівники і надалі в дикий спосіб трейлерами не тільки знищують потічки, а й стимулюють безперешкодний стік води. Вода з гір миттєво стікає і затоплює рівнинні частини.

Крім того, людський фактор. Люди вже не дуже переймаються тим, щоб перед своїми будинками викопувати рівчаки, частково є містки в двори, та люди просто забетоновують канаву і не дають воді вільно протікати.

Ну і останнє — сміття. Його багато і воно скрізь. І саме воно накопичується під мостами і не дає вільно проходити воді.

Власне, на цій фотографії чітко видно, що залишається після того, як вода сходить. Тому й не дивно, що природа просто мстить за її хамське відношення до себе»,
— пише еколог Генріх Розман.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат