Як мер Ужгорода звітував про кримінальні справи за 2018 рік

admin 04.01.2019 12:14 ПОДІЇ

21 грудня Богдан Андріїв звітував у прямому ефірі «Суспільного» про свою роботу на посаді Ужгородського міського голови за 2018 рік. Продовжуємо аналітичний огляд діяльності мера від юриста Олександра Пересоляка.

Очікувано, що журналістка каналу поставила меру питання про пред’явлення йому обвинувачення у розкраданні коштів по кримінальній справі «Совиного гнізда».
Відповідь міського голови, з «дивних» причин, дуже нагадала коментар прес-секретаря прокуратури Закарпатської області з деякими особливостями. «Так, ця справа тягнеться до мого приходу на роботу як міського голови», — зазначив Богдан Андріїв. Можливо, мер Ужгорода мав на увазі обрання його на посаду на виборах, але, як то кажуть, «обмовився за Фрейдом».
Надалі мер, як власне і прес-секретар прокуратури, сказав: «Досудове розслідування у цій справі завершено, значить матеріали зараз перебувають у суді, проведено два підготовчі засідання».
Далі знову обмовка за Фрейдом від мера: «Я жодним чином ні одної копійки з цього об’єкта не вкрав, не привласнив». А пізніше ще раз повторив: «Що не причетний до жодного розкрадання коштів із об’єкта «Совине гніздо». Тоді виходить, що з іншими об’єктами не все було так чисто?
Чому коментар мера дуже схожий на прес-реліз прокуратури? Чому адвокати мера відмовилися від апеляційної скарги на обраний судом запобіжний захід? Чому прокуратура подала до суду необгрунтоване подання про відсторонення мера від його посади, а з вини прокурора судове засідання відкладалося вже двічі? Відповіді для більшості очевидні й зрозумілі.
Приємно, що журналістка Ольга Блонська поставила Богдану Андріїву моє питання із Facebook, чим змусила мера говорити неправду в прямому ефірі.
Ольга Блонська: «Засуджений — Михайло Івегеш, підозрювані й підсудні — Іштван Цап, Тетяна Полтавцева, Олеся Шевчук, Володимир Бабидорич — це все працівники Ужгородської міської ради, і вони продовжують працювати. Яка причина і чи це нормально, на вашу думку?»
Богдан Андріїв: «Тільки суд може встановити чи особа винувата чи не винувата. Зараз існує презумпція невинності. Стосовно Михайла Івегеша, то він за власним бажанням звільнений кілька місяців тому і зараз не працює. Іштван Юліусович зараз відсторонений за рішенням Ужгородського міськрайонного суд. Ми, приймаючи штатний розпис на 2019 рік, посаду першого заступника міського голови скоротили. Стосовно справ, які ви назвали щодо Тетяни Полтацевої — справа зараз у суді. Досудовий розгляд щодо директора Департаменту Володимира Бабидорича — справа на досудовому розслідуванні. Багато є справ, що тепер? Нам усім піти у відставку і не працювати над містом? Місто працює, місто розвивається. І якщо буде вина цих осіб, яких щойно назвали, доведена — вони відповідатимуть за законом».
Однак Богдан Андріїв не міг не знати, що екс в. о. архітектора Ужгорода Михайла Івегеша ще в травні 2017 року було засуджено за підроблення земельної документації і цей вирок набув законної чинності. І відповідно презумпція невинності тут ні до чого, оскільки є чинний вирок суду. До Богдана Андріїва з проханням звільнити засудженого чиновника ми зверталися кілька разів на його особистому прийомі, а також письмово. Ми наголошували міському голові, що саме він має повноваження для звільнення з посади Михайла Івегеша, як того вимагає ст. 12 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», через судимість за вчинення умисного злочину.
На наші звернення ми отримали неодноразові письмові відписки, а сам Михайло Івегеш вже після вироку продовжив займати посаду заступника головного архітектора Ужгорода аж до кінця 2018 року, поки не звільнився за власним бажанням. Одразу після вироку в травні 2017 йому ще й зарплату підвищили майже вдвічі, так сказати, за моральні страждання.
Отже, до чого тут презумпція невинності. Скоріше це нагадувало такий собі «відкуп за мовчання» екс-головного архітектора.
До слова, щодо незвільнення міським головою Михайла Івегеша за нашою заявою розпочато кримінальне провадження, яке триває вже понад рік. Підозру в даній справі міському голові так і не пред’явлено.
Схожа ситуація із першим заступником Іштваном Цапом, якого було відсторонено від посади майже через два роки лише через мирні акції на сесії Ужгородської міської ради та після рішення Ужгородського міськрайонного суду.
Таким чином, ужгородського міського голову Богдана Андріїва зовсім не хвилює його команда «підозрювано-засуджених» топ-чиновників міської ради. Як то кажуть: «Багато є справ, що тепер? Нам усім піти у відставку і не працювати над містом?».

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат