Мільйони для набережної Ужгорода влада намагається віддати наближеній фірмі із шлейфом криміналу

02.10.2018 01:17 ПОДІЇ



Влітку прогулянка прем’єр-міністра Гройсмана набережною Незалежності в Ужгороді запам’яталася городянам витівкою міської влади – покласти в урни сміттєві пакети (до і після візиту глави уряду цього не практикують). Згодом ужгородців порадували новиною – Кабмін виділив місту 21 мільйон для ремонту Набережної. Втім, виявилося восени, приводу для радості мало, оскільки міська влада на чолі із головою Богданом Андрієвим так підійшла до питання, що поставила під загрозу знищення найдовшої липової алеї, демонтаж історичної бруківки, спотворення району історичного центру міста.

Ціна питання – протистояння з ужгородцями

Загалом розвиток подій щодо потенційного ремонту набережної Незалежності в Ужгороді, яку місцеві позиціонують як найдовшу липову алею, нагадує добірку новин із поля битви: були і мітинги, і виклики поліції, і намагання дискредитувати учасників мітингів через соцмережі та медіа, і обговорення проблеми з владою, і навіть розбирання теперішньої бруківки, яку згодом найактивніші городяни знову склали на місце.

Фірма-підрядник намагалася огородити пішохідну зону, аби розібрати тротуар. Фото від 10 вересня у спільноті Save Uzhhorod

Небайдужих ужгородців, серед іншого, схвилювало, що проект ремонту набережної не обговорений із громадськістю, не узгоджений із державними контролюючими органами, несе загрозу знищення коріння дерев. А ще важливий аргумент – набережна є частиною чехословацького мікрорайону Малий Галагов, який і влада, і активісти декларують номінувати до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Відтак непродуманий ремонт може спотворити не лише набережну, а й весь ансамбль історичного мікрорайону. Нарікали городяни й на фірму-підрядника, якій доручено виконати ремонт – мовляв, можуть зробити неякісно.

Ідея чи то ремонту, чи то реконструкції викликала загальноукраїнський резонанс – із вимогою до прем’єр-міністра Гройсмана відтермінувати реалізації проекту оновлення набережної Незалежності в Ужгороді звернулися представники творчого та інтелектуального середовища, зокрема письменники Петро Мідянка, Юрій Андрухович, Андрій Любка, Андрій Бондар.

Прем’єр Гройсман прогулюється літньою набережною. Фото з веб-сайту Ужгородської міськради

«Після виділення урядом коштів, на замовлення департаменту міського господарства Ужгородської міської ради було розроблено «Проект капітального ремонту наб. Незалежності у м. Ужгороді», який не враховує, що роботи проводитимуться на майбутньому об'єкті ЮНЕСКО, – йдеться у зверненні. – Погіршує ситуацію й те, що проект затверджено вкрай непрозоро – без попереднього наукового дослідження та аналізу ситуації, без консультацій з представниками ЮНЕСКО, без обговорення в експертному середовищі та без громадських слухань, які є обов'язковою вимогою, враховуючи масштабність проекту та історичну і соціокультурну цінність набережної для жителів міста.

Крім цього, проект не був погоджений з органами охорони культурної спадщини, що також нівелює його головне призначення – сприяти збереженню історико-архітектурної спадщини держави.

Додатковим негативним фактором стало залучення міською владою до розробки проекту та виконання робіт підрядника – ТОВ "КБК", який зарекомендував себе з найгіршої сторони та має відкриті численні кримінальні провадження за ч. 1 ст. 367, ч. 1 ст. 364 та ч. 5 ст. 191 КК України за фактами нанесення матеріальних збитків міському бюджету на загальну суму 2,4 млн грн та заволодіння бюджетними коштами на суму 9,8 млн грн.

Вкрай низька якість проектних рішень та будівельних робіт поглиблять описану проблему номінування Малого Ґалаґова до ЮНЕСКО та позначаться на стані іншого об'єкта природно-заповідного фонду – найдовшої у Європі липової алеї, що має статус пам'ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення та розташована в межах набережної Незалежності».

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв на своїй сторінці у мережі «Фейсбук» у дописі від 5 вересня висловив свою позицію щодо ремонту набережної:

«Місту надана цільова субвенція 21 мільйон гривень, яку необхідно освоїти до кінця грудня поточного року.

Зрозуміло, що, враховуючи брак часу, архітекторам була поставлена задача у стислі строки підготувати проект капітального ремонту, який не передбачає суттєвого втручання у форми, розміри, вигляд об'єкта, інші процедури погодження, що б не мало вплинути на наші прагнення у долученні архітектурного комплексу «Малий Галагов» до переліку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Капітальний ремонт передбачає тільки:

  • на проїжджій частині заміну асфальтного покриття, яке нині (думаю, зі мною погодяться всі мешканці Ужгорода) знаходиться в убогому стані, хоча ми кілька разів його латали в останні роки;
  • на власне набережній запланована заміна не автентичної, цементної бруківки, подекуди розбитої, подекуди просівшої, вимощеної в 1980-их роках, яка не унікальна та не має ніякого відношення до часів розбудови архітектурного комплексу «Малий Галагов», на природний камінь;
  • також вздовж набережної планується встановити нові лавиці, урни для сміття, світильники. Про їх вигляд можна дискутувати. Крім того, проектом капремонту передбачалося провести електричні кабелі траншейним шляхом, але ми відмовились від цієї ідеї і залишимо повітряний шлях, щоб не зашкодити кореневій системі лип;
  • щодо тротуару навпроти набережної, то автентичну бруківку часів Чехословаччини ніхто знімати не збирався;
  • щодо Липової алеї, то вже неодноразово наголошував, що, по-перше, жодна з лип не підлягає видаленню! По-друге, щоб унеможливити пошкодження поверхневих коренів липи під новий шар бруківки, буде підсипано шар подушки (без цементного прошарку!), за рахунок чого бруківка буде піднята вище і це забезпечить у майбутньому кращий дренаж та доступ повітря до поверхневих коренів дерева. По-третє, плануємо розпушення ґрунту на зеленій зоні між набережною і проїжджою частиною, що покращить газо- та водопроникність;
  • щодо розмірів об'єктів набережної Незалежності, то вони змінюватися не будуть».

За версією міської влади, так має виглядати набережна «по-новому». Ілюстрація з сайту Ужгородської міської ради

Головним рупором позиції активістів, серед яких і фахові архітектори, є спільнота Save Uzhhorod у мережі «Фейсбук», де, зокрема, у дописі від 18 вересня озвучено ключові позиції:

1. Гарантії збереження лип у вигляді офіційного висновку з підписом незалежного дендролога або спеціалізованої установи та проект спеціалізованої установи.

2.Внесення змін до проекту із дотриманням процедури оформлення проекту:

  • проект землеустрою, окреслення зон Природно-заповідного фонду;
  • консультації експертів, зокрема з Дармштадту та Кошиць, що мають досвід підготовки об'єктів до ЮНЕСКО;
  • громадське обговорення;
  • експертиза проекту;
  • розгляд консультативною радою з питань охорони культурної спадщини Закарпатської ОДА;
  • погодження проекту Міністерством культури;
  • погодження проекту департаментом екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА;
  • погодження дозволу на роботи Міністерством культури;
  • дозвіл на виконання робіт від ДАБІ.

3.Гарантії збереження чехословацької мозаїчної бруківки та андезитових бордюрів пішохідної частини алеї, зафіксовані у змінах до проекту.

4.Заміна або контроль існуючого підрядника через залучення субпідряду або належної кількості працівників відповідної кваліфікації для дотримання термінів та контролю якості».

Благополуччя підрядника гарантує Департамент міського господарства Ужгорода

Однією із причин хвилювання щодо потенційної реконструкції набережної Незалежності є, як було згадано, виконавець робіт. Ним є ТОВ «КБК», яке має неоднозначну репутацію. З даних аналітичної системи YouControl відомо, що фірма зареєстрована у столиці у 2003 році. Із 2016 року у організації помітно зростає дохід від державних закупівель – 2016 рік: 41 мільйон 651 тисяча грн.; 2017 рік: 116 мільйонів 741 тисяч грн; 2018 рік станом на вересень – більше 31 мільйона грн. І в абсолютній більшості випадків замовником робіт для «КБК» став або Департамент міського господарства Ужгородської міської ради, або Управління капітального будівництва Ужгородської міської ради.

Жовтим кольором позначено доходи «КБК» від державних закупівель. Скрін із бази даних ресурсу YouControl

Варто згадати – одним із ласих шматків для виконавця стала реконструкція центральної площі Ужгорода Ш.Петефі. У липні 2017 року Департамент міськгосподарства оголосив тендер на 11 мільйонів 742 тисячі щодо реконструкції інженерних мереж площі. Із двох учасників дешевшу пропозицію – 11 мільйонів 149 тисяч організатори відхилили, а перемогу присудили «КБК, де виклали дорожчу на 1 тисячу ціну.

У лютому  цього року Департамент міського господарства готовий був віддати 6 мільйонів 91 тисяч за капремонт пішохідної зони. Участь в аукціоні, відомо із системи «ProZorro», знову взяло лише два претенденти, з яких виграло «КБК» із пропозицією у 5 мільйонів 847 тисяч.

У серпні Департамент міського господарства оголосив про додаткові роботи на Ш.Петефі, за які готовий був викласти 10 мільйонів 931 тисяч грошей платників податків. Участь у тендері і цього разу взяло двоє учасників, з яких переміг «КБК» – зробить за 10 мільйонів 833 тисячі.

Серед найбільш дорогих для громади ремонтів за гроші бюджету Ужгорода, які дісталися «КБК», можна згадати:

  • 4 мільйони 800 тисяч – облаштування приміщення ЦНАП на першому поверсі міськради;
  • 1 мільйон 399 тисяч – капремонт тротуарів на пр.Свободи;
  • 4 мільйони 490 тисяч –  капремонт вул. М.Заньковецької;
  • 5 мільйонів 37 тисяч – влаштування кола для руху авто на перехресті вул. Бобяка-Легоцького;
  • 10 мільйонів 250 тисяч – реконструкція вул.Можайського;
  • 19 мільйонів 690 тисяч – капітальний ремонт вул.Шумної.

Щодо ремонту набережної Незалежності, то проектно-кошторисну документацію за майже 170 тисяч гривень виконали у «КБК»,  а на аукціоні 10 серпня у «КБК» виграли і сам конкурс на капремонт набережної – за 20 мільйонів 234 тисячі. У першому випадку конкурента у фірми не було, оскільки мова йшла про так звану допорогову закупівлю. У другому випадку участь у тендері взяло лише двоє учасників.

Так набережна Незалежності в Ужгороді виглядає нині. Фото спільноти Save Uzhhorod

Слід криміналу

У тематичних групах соцмереж можна знайти різні відгуки про якість робіт «КБК» на різних об’єктах, а от що факт, який впливає на неоднозначність репутації «КБК», це порушенні правоохоронцями кримінальні провадження.

Із даних платформи YouControl відомо, що за останні три роки є 16 судових справ, пов’язаних із компанією. Для ужгородців найцікавіші ті, які стосуються ремонту їх вулиць і де мова може йти про розкрадання мільйонів, які належать громаді обласного центру.

Дані системи YouControl про судові справи, пов’язані із компанію «КБК»

Наприклад, в Ужгородській місцевій прокуратурі виникли питання щодо робіт з ремонту тротуару на проспекті Свободи. «Існують достатні підстави вважати, що пропозиція товариства з обмеженою відповідальністю «КБК» не відповідає умовам документації конкурсних торгів», – відомо із ухвали Ужгородського міськрайонного суду від 2 грудня 2016 року.

Слідчий в особливо важливих справах 1-го вiддiлення слідчого вiддiлу Управління СБ України в Закарпатській області вивчає документи щодо ремонту тротуарів вул.Підградської, проспекту Свободи, площі Поштової, – можна дізнатися із ухвали Ужгородського міськрайонного суду від 31 січня цього року. У тексті ухвалі наголошується: «Як вбачається з клопотання та доданих до нього матеріалів, службові особи департаменту міського господарства Ужгородської міської ради (…) протягом 2015-2016 років, за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ «КБК внаслідок неналежного виконання своїх службових обов'язків під час укладання та виконання договорів з капітального ремонту вулиць (площ), а також їх оплати, завдали матеріальних збитків міському бюджету на суму 2 471 454,22 грн., а також шляхом зловживання службовим становищем заволоділи бюджетними коштами на суму 963 824,4 грн.», – йдеться у тексті ухвали.

Про ймовірність заволодіння службовими особами «КБК» суми у 8 мільйонів 886 тисяч гривень можна дізнатися й з ухвали Ужгородського міськрайонного суду від 12 березня, якою слідчому СБУ також надано доступ до документів, пов’язаних із держзакупівлями. «В рамках даного кримінального провадження досліджуються обставини заволодіння протягом 2015-2016 років службовими особами ТОВ "КБК" бюджетними коштами у сумі 8 886 770,28 грн, – йдеться у тексті судового документу. – Зокрема, протягом 2015-2016 років ТОВ "КБК" для виконання укладених договорів підряду з Департаментом міського господарства та Управлінням капітального будівництва Ужгородської міської ради, Управлінням міського господарства Мукачівської міської ради отримало 76 523978 грн. коштів місцевих бюджетів. Однак, проведеною перевіркою Міжрегіональним управлінням боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ДФС України встановлено, що ТОВ "КБК" протягом 2015-2016 років документально оформлювало закупівлю послуг з ремонту фасадів будівель, внутрішньоквартальних ремонтів, бітуму дорожнього, бруківки та інших будівельних матеріалів від ТОВ "Тревіс Групп", ТОВ "Воркхорс", ТОВ "Опт Торг Спешл", ТОВ "Промоушн Трейд", ТОВ "Елітбуд Інвест", ТОВ "Першоремонт-С", ТОВ "Інтер-Торг 2016", ТОВ "Агро-Вимпел", ПП "Вега-Ремстрой", ПП "Демаркет", ТОВ "Кромбуд ЛТД", ТОВ "Агрофлексгруп 2015", ПП "Пайола". Разом з цим, в ході перевірки встановлено, що перераховані вище суб’єкти відображали в ІС "Єдиний реєстр податкових відомостей" інформацію щодо імпорту та закупівель товарів широкого вжитку: молочних продуктів, слабоалкогольних та алкогольних напоїв, тютюнових виробів, текстилю в асортименті тощо. Фактів придбання вказаними підприємствами товарів/робіт/послуг щодо реконструкцій дорожніх покриттів, улаштування внутрішньоквартальних територій, будівельних матеріалів тощо, які у подальшому реалізовувалися на адресу ТОВ "КБК" не встановлено».

А у столиці, де, нагадаємо, фірма зареєстрована, податківці розслідують можливе ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Про це відомо із ухвали Печерського районного суду Києва від 4 травня цього року. «Сторона кримінального провадження, вказує, що СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у місті Києві здійснюється досудове розслідування кримінального провадження (…) за фактом умисного ухилення від сплати податків у значних розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України», – йдеться у судовому документі.

Попри такі неоднозначні факти щодо ймовірності розкрадання грошей ужгородців у стінах міської ради продовжують публічно відстоювати позицію необхідності капітального ремонту і саме фірмою «КБК», яка виграла тендер. Схоже, керівництво міста та безпосередньо Департаменту міського господарства не засмучує інформація про можливі зловживання на мільйони, які зараз розслідують в прокуратурі, СБУ та Державній фіскальній службі.

А це ще більше може наштовхувати на думку, що у ремонті для влади Ужгорода, у тому числі і безпосереднього міського голови Богдана Андріїва, насамперед стоїться не питання якісно відновити набережну як частину історичного центру міста, а банально «освоїти» мільйони бюджетних гривень.

Наразі силами небайдужих ужгородців ремонтні роботи на набережній Незалежності вдалося призупинити та почати реальне обговорення із керівництвом міста шляхи виходу із ситуації. Чи дослухається влада до думки громадських експертів, а чи піде напролом – це покаже найближчий час.

Ярослав Гулан, nikorupciji.org

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат