Москаль: «Вирішити питання ОТГ мітингами, транспарантами гучномовцями чи гробами з вінками неможливо

17.04.2018 01:44 ПОДІЇ

Голова Закарпатської ОДА про прихильників створення об'єднаних територіальних громад.

– Анонсований в Ужгороді на 19 квітня мітинг мешканців Холмківської, Сторожинецької і Тарновецької сільрад щодо створення об’єднаної територіальної громади (ОТГ) є спробою шантажу обласної державної адміністрації, – переконаний Геннадій Москаль. – А дата вибрана навмисне в розпал «сакурового» сезону, щоб зіпсувати свято численним туристам, які на запрошення керівництва області в ці дні приїжджають до Ужгорода. Нагадуємо потенційним мітингувальникам, що 16 березня цього року ОДА направила Холмківській сільській раді листа щодо створення ОТГ, де, зокрема, сказано:

«Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» встановлює   правові та організаційні основи містобудівної діяльності та спрямований на забезпечення сталого розвитку територій з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів. Частиною другою статті 2 цього Закону визначено: «Інструментом державного регулювання планування територій є містобудівна документація, яка поділяється   на документацію державного, регіонального та місцевого рівнів». Частиною другою статті 4 цього Закону визначено: «Суб’єктами містобудування є органи виконавчої влади, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи». Частиною другою статті 5 цього Закону визначено: «Вимоги   містобудівної   документації   є   обов’язковими для виконання всіма суб’єктами містобудування». Частиною першою статті 13 цього Закону встановлено: «Планування територій на регіональному   рівні   здійснюється шляхом розроблення схем планування території Автономної Республіки Крим, областей та   районів».

Схемою планування території Закарпатської області, затвердженою Закарпатською   обласною радою, визначено концепцію подальшого розвитку   Ужгородського району, яка має ґрунтуватися на трьох «китах»: формуванні приміської зони Ужгорода, розвитку транскордонного співробітництва та створенні індустріальних парків і логістичних центрів.

Пункт 5.1.1 «Зони урбанізації» розділу V «Основні напрямки розвитку області та її системи розселення» Схеми планування території Закарпатської області   визначає напрями   розвитку області та її системи розселення. У концепції планувального розвитку області викладені принципи розвитку урбанізованих агломерацій і планувальних осей (зв’язків).

Центральна зона урбанізації   охоплює територію Ужгородського району, на території якого знаходиться місто Ужгород. Радіус зони розповсюдження трудових зв’язків (маятникової міграції) становить 15-18 км від обласного центру.

Разом із тим, у Закарпатській області сформована Ужгородська агломерація, або Ужгородсько-Мукачівська конурбація з центрами Ужгород і Мукачево, що потребуєпроектного визначення. Територія сіл Холмок, Сторожниця, Тарнівці належить до   цієї агломерації, зокрема приміської зони м. Ужгорода та відповідно   центральної зони урбанізації».  

Нагадую також потенційним мітингувальникам, що Верховна Рада ухвалила зміни до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», яким дозволила створювати ОТГ навколо міст обласного значення. Села Холмківської, Сторожинецької і Тарновецької сільрад де-факто є передмістям Ужгорода, а по деяких позиціях злилися з обласним центром у єдине ціле. Якщо вони дійсно хочуть створення ОТГ, то по новому закону ніякої згоди облдержадміністрації для цього не потрібно, цілком достатньо згоди сіл і Ужгородської міськради. Однак, судячи з анонсованого мітингу, такий варіант ініціаторів акції не влаштовує.

Крім того, 5 квітня цього року облдержадміністрація звернулася до Великої Палати Верховного Суду України з апеляційною скаргою щодо провадження про невідповідність Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» законодавству України, а також до Верховного Суду України з проханням направити Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад» у Конституційний Суд України для визначення його відповідності Конституції України.

Таким чином, обласна державна адміністрація, діючи в рамках законодавства та Конституції України, йде шляхом правового вирішення питання щодо створення ОТГ. Вирішити його мітингами, транспарантами й гучномовцями неможливо. Восени 2016 року Нижньоселищенська сільрада вже влаштовувала акції й носила довкола ОДА гроби з вінками. Але позитивного висновку так і не отримала, оскільки підстав для створення ОТГ як не було, так і немає.

ТЕГИ : отг

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат