Закарпатці масово і задешево скуповують будинки в селах Угорщини поблизу кордону

admin 30.03.2017 17:32 ПОДІЇ

В деяких селах Угорщини, що розташовані поблизу кордону з Україною, за останні кілька років різко збільшилася кількість населення.

Є населені пункти, де стався справжній "демографічний вибух" - жителів стало майже практично втричі більше.

Наприклад, у селі Лоня, що знаходиться неподалік від КПП "Лоня-Горонглаб (Дзвінкове)", мешкало 661 чоловік (2011 рік), а тепер 1076 (2016 рік). У селі Барабаш, що біля КПП "Барабаш-Косино" було 745 жителів, тепер офіційно зареєстровано 1039. У Кішпаладі, що межує з Виноградівським районом Закарпаття,   взагалі надзвичайна активність - тепер тут не 539 мешканців, а 1164.

Чим це можна пояснити вирішили поцікавитися угорські журналісти і завітали у прикордонне село Барабаш.

— Спробуйте потрапити до щойно побілених будинків, можливо вам усміхнеться вдача, - каже 64-річний Йожеф. — Але господарів скоріш за все вдома не знайдете...

Місцеві мешканці розповіли, що причиною збільшення населення є закарпатці. Більшість з них мають подвійне громадянство. Переважно це пенсіонери. Пенсію отримують в Угорщині, а живуть на Закарпатті.

Також багато хто із закарпатців молодшого віку купив собі будиночок, а насправді працюють в Словаччині чи Чехії, де середня заробітна плата є вищою, ніж в Угорщині. Адже прикордонна область Саболч-Сатмар-Берег вважається депресивним регіоном - роботи тут практично нема.

Утім сільський голова Габор Дарочі бачить у цьому процесі й позитивну сторону:

—   Закарпатці купують зазвичай старі, занедбані будинки і роблять там ремонт. А це покращує   загальний вигляд нашого села.

За його словами, потік закордонних сусідів значно збільшився після початку українсько-російського конфлікту.

— Деякі бояться, що їх заберуть до війська, тому переховуються на території Угорщини, — каже голова села.

А пенсіонери отримують значно більшу пенсію, маючи в кишені угорський паспорт. Адже досі діє угода між неіснуючим СРС� та Угорщиною 1963 року про взаєморозрахунок пенсійного забезпечення. Деяких угорців це обурює, адже вони часом мають значно менші пенсії.

Нині майже 10 тисяч українців, переважно із Закарпаття, отримують пенсію в Угорщині.

У селі Лоня звичаний одноповерховий будиночок 10 на 10 метрів коштує нині близько 1,5 млн форинтів (4.800 євро). На Закарпатті нерухомість часто є набагато дорожчою.

Хоча в Угорщині біля кордону з Україною можна купити нерухомість і за $ 200-300.

Більшість будинків мають ще великий сад з фруктовими деревами. Місцеві угорці віддають яблука та сливи на переробку або варять "паленку", що офіційно дозволено.

— Шкода, що нові жителі часто не слідкують за деревами, — кажуть працьовиті місцеві угорці про українських переселенців, фахівців із пенсійного туризму):.

Мukachevo.net

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат