Виконання рішення про поновлення на роботі

admin 06.12.2017 16:09 ПОДІЇ

Відповідно до ст. 5-1 «Кодексу законів про працю» держава гарантує правовий захист від необґрунтованої відмови у прийнятті на роботу і незаконного звільнення, а також сприяння у збереженні роботи.

Тому у випадку незаконного звільнення або переведення працівник може звернутися до суду для захисту своїх порушених прав. Правовідносини у виконавчому провадженні є продовженням судових правовідносин, оскільки саме через ефективний механізм виконання судових рішень поновлюються порушені права громадян і досягається мета правосуддя.
Виконання рішень про поновлення на роботі належить до окремої категорії справ та має певні особливості.
По-перше, рішення про поновлення на роботі підлягають негайному виконанню. Негайне виконання судового рішення полягає в тому, що воно підлягає виконанню не з часу набрання ним законної сили, що передбачено для переважної більшості судових рішень, а негайно з часу його оголошення в судовому засіданні, чим забезпечується швидкий і реальний захист життєво важливих прав та інтересів громадян і держави.
По-друге, державний виконавець після відкриття виконавчого провадження за виконавчим документом перевіряє виконання рішення не пізніше як на третій робочий день   після   відкриття виконавчого провадження.
По-третє, державним виконавцем рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного працівника виконується невідкладно.
По-четверте, виконання рішення про поновлення на роботі вважається виконаним боржником з дня видання відповідно до законодавства про працю наказу або розпорядження про поновлення стягувача на роботі та внесення відповідного запису до трудової книжки стягувача, після чого державний виконавець виносить постанову про закінчення виконавчого провадження.
По-п`яте,   рішення про поновлення на роботі неможливо виконати без участі боржника. Тобто у боржника, в даному випадку роботодавця   виникає обов’язок виконати певну дію, а саме, поновити на роботі незаконно звільненого або переведеного працівника. Цей обов’язок у боржника виникає одразу після оголошення рішення суду, незалежно від того чи буде дане рішення суду оскаржуватися.   У випадку невиконання боржником рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного працівника на нього накладається штраф та застосовуються інші заходи, передбачені законом.

Старший державний виконавець
відділу примусового виконанням рішень
Управління державної виконавчої служби
Головного територіального управління
Юстиції у Закарпатській області                                         Гадьмаші В.Р.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат