«Про які утиски ми говоримо?» – Сергій Головатий

admin 30.10.2017 11:37 ПОДІЇ


Ажіотаж навколо нового законодавства у сфері освіти, прийнятого Верховною радою України, ніяк не вщухає.


З перервою в кілька днів то угорські, то румунські можновладці роблять «гучні» заяви, якими з новою силою розбурхують освітній конфлікт на міждержавному рівні. Та для того аби розібратися хто ж у цій ситуації відстоює своє національне право на мову, а хто займається банальним популізмом, потрібно виважено та з розумінням проблеми підійти до вирішення цілого ряду моментів міжнародної мовно-освітньої конфронтації, що склалася останнім часом. Своїми роздумами з цього приводу поділився член європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії) Сергій Головатий.
«Аби отримати угорське чи румунське громадянство, потрібно знати державну мову цих країн, скласти з неї іспит. У нашому законодавстві є вимога складання такого іспиту? Ні. То про які утиски ми говоримо? Україна, на жаль, слабка й надзвичайно вразлива в мовному питанні. Коли сьогодні всі радіють із того, що на українському телебаченні буде 75% української на добу, а решта 25% – російської, то з чого радіти? Європейський Суд з прав людини авторитетно визначив, що державна мова – це конституційна цінність нарівні з державною територією чи з державним прапором. Чи можна взагалі уявити собі ситуацію, коли 18 годин на добу над Верховною Радою чи офіційним офісом президента України або Уряду піднято державний синьо-жовтий прапор, а решту 6 годин – російський «триколор»? Це той найвиразніший приклад, що й на ніяку голову на налізе! Таке неможливо уявити! У кожній державі Європи мовлення стовідсотково ведеться державною мовою на всій її території. Але іншою мовою, зокрема мовою національної меншини, воно може здійснюватись лише на тій території, де компактно проживає відповідна меншина, і то – не всю добу. А на території України – лише Крим, де компактно проживає російська етнічна меншина».
Маємо надію, що Венеціанська комісія, членом котрої є пан Головатий, з «холодним розрахунком» підійде до вирішення цього надскладного питання та прийме рішення, яке буде влаштовувати всі сторони конфлікту навколо українського закону «Про освіту».

Марк Іванов

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат