Як придбати вживаний автомобіль у Європі стандарту "Євро-5": схема та підказки 0

admin 02.09.2016 08:56 ПОДІЇ

1 серпня 2016 року набрав чинності Закон, який суттєво зменшив акцизний податок на іноземні вживані автомобілі.


Тепер громадяни України отримують можливість придбати іноземне авто за більш доступною ціною. Яким же чином реалізувати це право?

Крок 1. Підготовчі дії

Право на придбання автомобіля має кожний громадянин України: для власного використання або на користь іншої особи. Зреалізувати це право можна один раз протягом календарного року.

Таким чином, оскільки закон набрав чинності 1 серпня 2016 року і діятиме до 31 грудня 2018 року, то є можливість придбати автомобіль у кожному з цих трьох років.
Оскільки автомобіль купуватиметься за кордоном, потрібно вирішити питання наявності візи (в країни ЄС, на жаль, наразі все ще потрібна шенгенська віза).

Увага! Придбаний автомобіль не можна буде перепродати протягом року з моменту купівлі. В іншому випадку доведеться сплатити акцизний збір в повному обсязі.

Крок 2. Обрати автомобіль

Ринок вживаних автомобілів є велетенським і Ви маєте свободу вибору як самого автомобіля, так і країни його придбання. Найбільш логічним виглядає придбання автомобіля у країнах ЄС, які є найближчими західними сусідами України і в них великий вибір дешевих та якісних автомобілів. Пошук автомобіля зараз став набагато простішим: в Інтернеті предостатньо електронних площадок купівлі – продажу вживаних авто.

Увага! Не поширюються понижені акцизні збори на автомобілі, що виготовлені або завезені з держави-агресора (Російської Федерації) та з окупованих територій України (Криму).

Обов’язкові характеристики автомобіля:

• має бути вироблений після 1 січня 2010 року;

• відповідати екологічному стандарту Євро-5 (запроваджений в Україні з 01 січня 2016 року);

Крок 3. Прорахувати бюджет

До прийняття закону вартість вживаної іномарки при ввезені до України кардинально збільшувалася за рахунок так званого акцизного податку.

Внесені зміни передбачають в рази зменшені тарифи акцизу:



Разом з тим при розрахунку власного бюджету потрібно враховувати, що окрім акцизного збору є ще інші податкові платежі, які потрібно буде cплатити і які вплинуть на кінцеву вартість автомобіля. Зокрема:

• Ввізне мито: 10% від вартості (автомобілі з країн ЄС: 9,1% – у 2016 році; 8,2% – у 2017 році; 7,3% – у 2018 році)

• Податок на додану вартість: 20% від сукупної вартості автомобіля

• Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування (сплачується при першій реєстрації автомобіля): 3 – 5 % від вартості автомобіля.

Крок 4. Поїздка і придбання авто

Рекомендації:

• Для поїздки за кордон варто брати із собою не більше 10 000 євро (якщо сума більша, її потрібно декларувати та надавати підтвердження зняття коштів з рахунку в частині, що перевищує ліміт). Інші кошти можна покласти на банківську картку.

• Доцільно у таку поїздку брати когось зі знайомих, який міг би допомогти у купівлі авто, а ще краще розбирався у технічних питаннях. Адже дуже часто за найбільш привабливо ціною продаються «биті» автомобілі або такі, що мають суттєві поламки. Також при огляді автомобіля перевірте наявність техогляду, що в багатьох країнах є обов’язковим.

Придбання автомобіля обов’язково повинне бути оформлене документально, зокрема у договорі купівлі – продажу.

Надалі потрібно оформити страховку, зняти авто з обліку та/або отримати тимчасові номерні знаки. Оскільки законом заборонена купівля автомобілів з країни – агресора, при оформленні в Україні потрібно буде подати документ, який підтвердить країну походження товару. Тому, як мінімум, зазначте інформацію про походження товару у договорі купівлі – продажу.

Крок 5. Розмитнення і оформлення

Якщо всі процедури Ви будете здійснювати самостійно, потрібно знати:

• При в’їзді на прикордонному пункті України оформляються попередні документи з подальшим скеруванням на регіональну митницю за місцем проживання.

Увага! Одразу при в’їзді до України на митниці ви маєте внести грошову заставу, яка дорівнює попередньому розрахунку суми податкових платежів за цей автомобіль, відповідно ви маєте мати ці кошти з собою.

• Далі за місцем перебування оформляється сертифікат відповідності: для цього автомобіль потрібно надати для огляду організаціям, уповноваженим провадити таку сертифікацію (ціна орієнтовно 1000 – 1600 грн.).

• В 10-денний термін з моменту перетину кордону потрібно прибути на регіональну митницю для проведення остаточного розмитнення автомобіля та сплати митних платежів.

• Завершується оформлення автомобіля його постановкою на облік в одному із сервісних центрів МВС. Вартість реєстрації – близько 600 грн. Крім того, саме на цьому етапі потрібно буде сплатити 3-5% від суми оцінки автомобіля до Пенсійного фонду України. Після цього видадуть номерні знаки і український техпаспорт.

Якщо Ви не маєте часу, бажання і нервів для особистого проходження вказаних процедур з оформлення автомобіля, то можете звернутися до митних брокерів, які професійно займаються такими справами.

Увага! Митниця може згідно власних нормативів оцінити Ваш автомобіль дорожче, ніж зазначено у документах на його придбання. Це суттєво здорожчить суму Ваших платежів. Часто такі дії митниці необґрунтовані, тоді Ваша позиція потребує належного відстоювання.

Любомир Зубач

Самопоміч

admin

Коментарі :


04.09.2016 19:50 жуст

такую дурню могли придумать только тупоголовые украинские урядники.цена вопроса пару десятков милионов гривен в бюджет не более того гараздо больше можна было получить с каждой ввозимой машины не зависимо от там какого-то евро5-6 долларов там 50-60 дальше ездя на такой машине год-два чел быстро поймет чего он приобрел ремонт ему обойдется ех мама не горюй.и он направится с ней в чермет где сдаст ее по весу2-3 грн за килограм и все пора ехать в еросоюз за другой,а кто-то скажет а как-же ланосы,сенсы. так вот когда их начали выпускать их цена была в районе 6000 доларов.вопрос с какого перепугу они вдруг стали по цене от10000доларов. да кто такое диво будет покупать


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат