Україна вступить до ЄС через 20 років?

admin 29.11.2013 14:42 ПОДІЇ

Під час ефіру програми «Про головне», яка була присвячена темі євроінеграції представник Закарпатського громадського центру Володимир Феськов, перший заступник голови облради Володимир Закурений, проректор із науково-педагогічної роботи УжНУ Юрій Переста та журналіст Павло Федака висловили свої думки стосовно теми євроінтерації України.

Так, представник Закарпатського громадського центру Володимир Феськов: повноцінне членство у ЄС – це перспектива не одного і навіть не 5-ти років:

«Що таке конкретні перспективи? Конкретні перспективи відкриваються перед Україною, коли вона виконує певні умови, які в тому числі передбачає Угода. Ні наша економіка, навіть наша політика, не готові, щоб Україна стала повноцінним членом ЄС. Нам потрібно багато змінювати і в голові, і у наших законах. Тому, звісно це буде не завтра, і навіть не через 5 років, це перспектива двадцятиліття».

У свою чергу перший заступник голови обласної ради Володимир Закурений підкреслив:

«Є опубліковані фотоматеріали проекту Угоди з ЄС. Це біля 1 000 сторінок. І зрозуміло, що ніхто з тут присутніх, чи тих, хто стоїть на майданах, не читав їх повністю. Але мусимо вірити   у те, що каже нам Прем’єр-міністр: жодного рядка у тій угоді немає про членство в ЄС.

Також хочу зазначити: Президенту насправді було не просто прийняти рішення про призупинення з євроінтеграції. Мати у 2015 році такі євроінтеграційні важелі і сказати: ми від них відмовляємося, – не просто. Але треба сказати, що це було сказано справедливо і чесно перед українським народом».

Чи готові українські підприємства вийти на європейські ринки – ще одна тема, яку обговорили учасники:

Так,   проректор УжНУ Юрій Переста розповів:

«Близько тижня тому Президент зустрічався із українськими промисловцями, які мають великі підприємства, холдинги і, які сказали: з входженням треба трошки почекати, хоча б рік що привести у відповідність сертифікати на продукцію. Ми підпишемо угоду про асоційоване членство, але для того, щоб вийти з своєю продукцією треба ще попрацювати.

От питання курятини, я ніколи навіть не підозрював, що такі речі мають бути серйозно сертифіковані. Тому промисловці просять часу, щоб вирішити питання з сертифікацією. До цього питання треба підходити дуже виважено».

Перший заступник голови обласної ради Володимир Закурений на конкретному прикладі розповів з чим доведеться зіткнутися українським промисловцям із підписанням Угоди з ЄС:

«На Рахівщині у свій час працювала фірма «Проза-ЛТД». Хочу сказати, що 2,5 роки ми вчили людей, підбирали колектив таким чином, щоб він відповідав корпоративним стандартам, правилам, ГОСТам. Якщо європейське законодавство було більш жорсткіше, то ми повинні були дотримуватися саме його, особливо що стосувалося екології, охорони праці. Що ж до самого виробу, то тут потрібно було дотримуватися найвищих стандартів.

Підприємство нормально працювало, була найвищою в області заробітна плата і понад 300 людей було записано у чергу на працевлаштування. Але десятки людей звільнялися з роботи. Питання: чому? «Я не можу у такому ритмі працювати – 8 годин я маю працювати, я не можу нічого взяти з роботи». Розумієте, менталітет, психологію людей треба було перебудувати.

Ще один момент: ми думала над тим, щоб підписувати угоди з малими підприємствами на поставки продукції. Але нам сказали: добре, наші аудитори приїдуть і їх перевірять. А це – охорона праці, соціальне страхування, перевірка – куди здають акумулятори, відпрацьовані шини, ртутні лампи? Чи має сертифікат, той хто приймає лампочки, аби їх знищувати?

Тому люди мають зрозуміти, що це абсолютно інший, вищий рівень виробничих процесів. І нічого там просто так не дасться.

Зараз Україна на перше місце поставили стабільність внутрішніх ринків та розширення присутності на них. У країнах ж Єврозони продовжується стагнація ринків. У цьому році ВВП Європейського союзу знизився на 0,4%».

Час Закарпаття

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат