Закарпаттю прогнозують надзвичайно холодну зиму

admin 07.10.2013 10:03 ПОДІЇ

У Міністерстві регіонального розвитку України кажуть, що житлово-комунальне господарство готове до початку опалювального сезону на 97%. А як справи з цим на Закарпатті, «Новини» поцікавилися у директора департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури Закарпатської облдержадміністрації Віктора Лукечі.

Вікторе Івановичу, синоптики прогнозують надзвичайно холодну зиму, область готова її зустріти?

— При досягненні середньодобових температур нижче + 80С упродовж 3 днів, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів від 21 липня 2005 року № 630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», приймаються рішення про початок опалювального сезону і в нашій області.

Станом на 26 вересня підготовку до цього завершено у повному обсязі: готові до подачі тепла 2817 житлових будинків, 674 школи, 557 дошкільних навчальних закладів, 59 закладів охорони здоров’я, 1148 котелень, заготовлено 13000 тонн вугілля, замінено 4,5 км водопровідних та 2,3 км каналізаційних мереж, підготовлено до робити усі 50 водопровідних та 52 каналізаційні насосні станції, а також 7 водопровідних та 14 каналізаційних очисних споруд, 56,3 км теплових мереж. Тобто комунальники не сиділи, склавши руки.

В Україні, кажуть, хочуть обмежити використання автономних систем опалення. Як справи із цим у нас?

— Особливістю теплопостачання області є те, що усі споживачі теплової енергії, які раніше одержували теплоносій централізовано від комунальних котелень і працювали на природному газі, переведено на автономні системи опалення.
Послуги з централізованого теплопостачання для населення та бюджетної сфери надає єдине підприємство — КП «Рахівтепло», яке працює на відходах деревини (щепа), враховуючи, що місто Рахів не газифіковано.

За даними райдержадміністрацій та міськвиконкомів, помешкання жителів усіх населених пунктів краю забезпечені автономним теплопостачанням, хоч у місті Ужгороді це питання до кінця не вирішено, проблемним залишається узаконення електроопалення квартир, яке було облаштовано за кошти міського та обласного бюджетів минулого року (відсутні акти введення в експлуатацію).

На сьогодні на території України діє наказ Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України під 22.11.2005 №4 «Про затвердження Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання», законодавчого документа про обмеження автономного опалення на території держави до департаменту не надходило.

Чи завершено встановлення нової котельні для лінгвістичної гімназії ім.Т.Шевченка в Ужгороді?

— У минулому опалювальному сезоні лінгвістична гімназія ім. Т.Шевченка опалювалася централізовано. Але є проект, замовником якого виступає Ужгородська міська рада, у якому передбачено встановлення тут автономного електроопалення. Досі його реалізовано не було, тому в цьому опалювальному сезоні зміни в теплозабезпеченні гімназії не передбачені.

У Європі та й в Україні загалом через високу ціну на газ широкого застосування набуває так зване біопаливо. Хто у нашому краї вже використовує цю альтернативу газу?

— Упродовж 2011—2013 років діє Програма оптимізації теплопостачання населених пунктів області. За рахунок зменшення собівартості теплоносія, втрат у теплових мережах та покращення інших показників вдалося досягти щорічної економії споживання природного газу в об’ємі більше ніж 100 млн. куб. м.

Подальшим кроком до зменшення споживання природного газу є переведення автономних споживачів на альтернативні види палива. Для нашої області, яка багата лісами, має багато деревообробних підприємств, є можливість раціонально використовувати відходи деревини.

Що важливо, на Закарпатті навіть діє програма переведення у 2012—2015 роках котелень бюджетних установ на альтернативні види палива. Суть її зводиться до встановлення паралельно до існуючого котла, який працює на природному газі, котла на паливних дровах. Це значно зменшить видатки бюджетних установ на опалення приміщень (по області ця цифра складатиме майже 3,4 млн. грн. у рік) та скоротить щорічне споживання природного газу на 3,2 млн. куб. м.

Відомо, що спорткомплекс «Буревісник» УжНУ хочуть обігрівати за допомогою сонця. Справа зрушила з місця?

— Облдержадміністрація тільки впродовж останнього року зробила дуже багато. Є плани і щодо облаштування спорткомплексу сонячними батареями, але про наявність відповідної проектно-кошторисної документації мені невідомо.

Моє останнє запитання до вас, так би мовити, трохи не в тему. Я про те, що морози не за горами, тому цікаво, як комунальники боротимуться із ожеледицею на дорогах цьогоріч?

— До роботи в осінньо-зимовий період 2013/2014 року готуються 110 одиниць комунальної спеціалізованої прибиральної техніки, яка буде задіяна на розчищенні доріг від снігу. Загалом до зими технічно область підготовлена краще, ніж торік. Тому з її приходом очікуємо покращення, коли йдеться про очищення доріг від снігу.

Надія САРАНА, "Новини Закарпаття"

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат