На засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад обговорили стан інфраструктури Закарпаття

03.11.2023 20:04 ПОДІЇ

 

Сьогодні взяв участь у засіданні членів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України у Закарпатській області, - повідомляє перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький.

Це унікальна можливість для громад, депутатів місцевих рад обговорити актуальні і нагальні питання на найвищому рівні.

Говорили про проблеми функціонування стратегічних логістичних маршрутів на дорогах державного значення в області.

У напрямку Європи та із країн Єврозони нашими автошляхами їде агропродукція, зокрема зерно, гуманітарна допомога, вантажі, покликані підсилити обороноздатність України.

Цифри – найкраще тому підтвердження. Для порівняння: якщо на дорозі міжнародного значення М-06 Київ – Чоп у довоєнні роки інтенсивність руху становила від 5 до 19 тисяч автомобілів на добу, то у 2022 році - від 12 до 34 тисяч транспортних засобів на добу. У 2023 році спостерігаємо тенденцію на збільшення потоку.

Водночас за останні два роки суттєво зменшилося фінансування на утримання дорожньої інфраструктури: від близько 6 млрд грн у 2021 році до близько 237 млн грн – у 2023 році.

Звісно, усі ми передусім працюємо задля перемоги, однак напрочуд актуальним є питання фінансування таких стратегічних об’єктів, як міжнародні автомобільні коридори. Оскільки без ремонту та належного утримання їх сьогодні, вже зовсім скоро нам доведеться будувати нові мости, повністю відновлювати дорогу, а в разі обвалу конструкцій – паралізований та обмежений рух.

Інше болюче питання – електронна черга для перетину кордону. Залучили до дискусії та обговорення наших закордонних партнерів, місцевий бізнес, перевізників, щоб на найвищому рівні обговорити проблему та спільно знайти шляхи її вирішення.

Ця тема насправді дуже широка, адже йдеться про роботу єЧерги, зловживання окремими перевізниками через недопрацювання цієї програми, подальший розвиток бізнесу та економіки в регіоні. Воно ж зрештою зачіпає й болюче питання реконструкції та розширення пунктів пропуску і відкриття нових.

На державному рівні обговорили питання, пов’язані із функціонуванням та реконструкцією пунктів пропуску та під’їзних шляхів, що ведуть до них, і збільшення коефіцієнту розподілу субвенції з державного бюджету місцевим.

Серйозною проблемою є те, що при розподілі коштів зовсім не враховані особливості утримання та експлуатації шляхів у гірських умовах.

Наприклад, на місцевій мережі протяжністю 2424 км налічується 869 мостів. Більшість із них проходить повз річки та гірські схили, тому потребує берегоукріплення та будівництва підпірних стінок.

Паводки, землетруси, розмиви полотна, зсуви, лавини, селеві потоки – усе це безпосередньо впливає на дорогу. Щоб вберегти її, потрібно будувати підпірні стінки, численні мости.

Утримання автошляхів на рівнині і в гірській місцевості – зовсім не одне і те ж. Тому розглянули питання необхідності переглянути механізм розподілу субвенції з Дорожнього фонду.

Маємо надію, що всі озвучені проблеми знайдуть своє оперативне вирішення для покращення благополуччя краю і його мешканців.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат