Python Проти інших мов: думка досвідченого розробника Єгора Буркіна

01.08.2023 13:50 СОЦІО



В даний час Python є однією з найбільш широко використовуваних мов програмування на планеті. Його успіх пояснюється його численними перевагами, такими як гнучкість і простота використання. У цій статті разом з досвідченим розробником Єгором Буркіним, який має 9-річний досвід роботи в Python, посаду Team Lead в декількох компаніях, а також запуск власного проекту – Python Tech Solutions – Ця мова згадується, ми розглянемо позитивні і негативні сторони Python. І давайте коротко порівняємо його з іншими мовами програмування.

Популярність мови Python постійно зростає, і на даний момент він входить в п'ятірку кращих мов програмування. Він широко використовується, про нього знають навіть ті, хто безпосередньо не пов'язаний з IT-сферою. Python має багато спільного з традиційними мовами програмування. Однак багато в чому він унікальний і неповторний. Python заохочує універсальність, має простий синтаксис, а код, іноді схожий на нього, називається загальним іменником - «Python».

Досвідчений розробник Єгор Буркін розповість про основні плюси і мінуси цієї мови програмування. Але спочатку варто поговорити про його характерні особливості.

Основні особливості Python

Для повного аналітичного розуміння значення "пітона" необхідно пройтися по ключових особливостях цієї мови, це допоможе краще зрозуміти його сильні і слабкі сторони.

  1. Мова високого рівня. Це означає, що Python зручний для розробників і простий у вивченні. До специфіки Python також можна віднести чіткість, читабельність, синтаксис, в якому набагато складніше заплутатися, ніж швидко зрозуміти. Зрозуміло справа в тому, що існують і інші мови програмування високого рівня, включаючи C++, JavaScript і Java, менш популярні - Rust (https://www.rust-lang.org/ru). З усіма ними буде дійсно простіше працювати, ніж з асемблером.

  2. Має підтримку об'єктно-орієнтованого програмування. Ця функція прискорює написання коду на Python і робить його більш читабельним, а також надає різні необхідні інструменти та інструменти для створення класів, методів, успадкування та інкапсуляцій. Ці принципи роботи на Python дозволяють використовувати мову для створення базових утиліт і коротких програм.

  3. Він також має особливості функціонального програмування. Це розширює сферу застосування Python, так як при безпосередньому застосуванні з'являється можливість зробити код коротше і знизити ймовірність помилок в ньому.

  4. Мова загального призначення. У певному сенсі, як зазначає Єгор Буркін, Python сильно відрізняється від інших мов. Більшість з них були створені для вирішення завдань в певних областях. На відміну від цього, Python є надзвичайно універсальною мовою, яку можна використовувати для різних цілей розробки.

  5. Інтерпретована мова. Важлива відмінність між Python, наприклад, і C або C++ (https://en.wikipedia.org/wiki/C%2B%2B) полягає в тому, що вам не потрібно його попередньо компілювати. В результаті програміст може запускати програмне забезпечення без додаткових проміжних кроків. При цьому сам по собі Python є компільованою мовою, просто цей процес виконується під час виконання програми і залишається прихованим від користувача. Як то кажуть, «дрібниця, але приємно».

  6. Має динамічну типізацію. Для досвідчених фахівців ця особливість є не чим іншим, як «синтаксичним цукром», підкреслює Єгор Буркін. Але на практиці динамічна типізація дозволяє не використовувати строгі функції перетворення типів: під час виконання програми тип змінної буде визначатися автоматично. Теж далеко не ключова особливість, але досить корисна.

  7. Кросплатформенність. Розробка на Python не обмежується якоюсь однією платформою або операційною системою. Готовий код може бути перенесений туди, де потрібно його творцеві (або замовнику).

По суті, цей набір можливостей вже є першою перевагою Python, так як робить цю мову унікальною в своєму роді. Далі поговоримо про інші переваги Python.

Плюси «Пітона» на думку Буркіна:

  1. Простота. Іноді стиль даної мови програмування повністю ототожнюється з англійською мовою. Що це означає на практиці? Початківцю розробнику буде простіше його освоїти, досвідченому фахівцеві простіше розібратися з роботою, виконаною колегами або попередниками, які працюють над проектом. Також примітна мінімальна складність налагодження, тому взаємодія з кодом "Python" зазвичай дійсно комфортно.

  2. М'яка крива навчання. На тлі Java (https://www.java.com/ru/) освоїти Python дійсно простіше. Те ж саме можна сказати і про порівняння з С. Звичайно, це головний плюс для новачків, але ця функція стане в нагоді і досвідченим розробникам, відкритим новому. До речі, як зазначає Єгор Буркін, пакет Python включає в себе корисну інтегровану середу IDLE (https://docs.python.org/uk/3/library/idle.html), яка призначена як для розробки, і для початкової освіти. З ним вчитися ще легше.

  3. Універсальність застосування. Розробник, який працює на Python, здатний виконувати широкий спектр завдань. В першу чергу це забезпечується великою кількістю вбудованих і зовнішніх пакетів. Звичайно, сьогодні Python найчастіше рекомендують для створення програмного забезпечення з використанням машинного навчання і штучного інтелекту, але крім того, Python хороший для створення сайтів, створення ігор, різних програм, в тому числі наукових, корпоративних та іншого. Навіть якщо це не так ідеальний вибір для вирішення конкретного завдання, він може виступати допоміжним рішенням, де з'являється інша основна мова, наприклад, C++, резюмує Єгор Буркін.

  4. Відмінний вибір для тих, кому потрібне готове рішення «на вчора». Об'єктивно, Python є правильним вибором для швидкої розробки завдяки простоті використання та відсутності необхідності компіляції. Також варто відзначити, що додатки і програми, які написані на Python, зазвичай мають більш короткий код, ніж при використанні інших мов. Коли потрібно дійсно швидко реалізувати той чи інший проект, то Python слід розглянути одним з перших.

  5. Мобільність, в сенсі можливості переходу в іншу систему. Це теж дуже важлива перевага Python. Згенерований код може бути працездатним практично в будь-якій системі. Оскільки компіляція перед запуском не потрібна, в теорії будь-яка програма на Python працездатна в будь-якій системі, для якої заявлена підтримка цієї мови програмування.

  6. Немає процесу компіляції. Ця особливість Python є додатковою перевагою в багатьох випадках. Процес компіляції виконується під час виконання програми, приховано. Відповідно, немає необхідності використовувати додаткових посередників - компіляторів, скорочуються тимчасові витрати і очікування, і, як правило, не спливають незрозумілі помилки. В результаті оновлення і налагодження програм теж прискорює і спрощує.

  7. Автоматичний розподіл пам'яті. розробнику Python не потрібно вручну виділяти місце в пам'яті. Мова робить це самостійно, при цьому збирач сміття звільняє пам'ять від об'єктів, які вже не використовуються без участі людини. Завдяки такій особливості фахівцеві не потрібно турбуватися про витоки пам'яті і самостійних діях по її розподілу - можна приділити коду всю увагу.

  8. Доступно багато бібліотек та інших корисних інструментів. До переваг "Python" можна віднести розгалужену бібліотечну систему, іншими словами, користувачі мають в своєму розпорядженні багатий набір вбудованих бібліотек, пакетів, модулів і т. Д. Ці інструменти можна використовувати для веб-інтеграції, мережевого зв'язку, взаємодії з обладнанням і обробки даних. В цілому вбудовані об'єкти дозволяють прискорити написання програм, так як багато необхідних процедур вже написані, в роботі дійсно менше рутини, підкреслює Єгор Буркін.

  9. Доступ до сторонніх бібліотек. Крім вбудованих об'єктів, фахівці Python також можуть використовувати численні зовнішні бібліотеки. Навіть серед безкоштовних рішень їх дійсно багато. Як правило, встановити ці сторонні об'єкти можна за допомогою пакетного менеджера (системи управління) «pip». Крім того, каталог PyPI (https://pypi.org/), крім багатого вибору, також пропонує можливість завантаження власних пакетів.

  10. Повністю безкоштовний у використанні і з відкритим вихідним кодом. Ви можете використовувати мову програмування абсолютно безкоштовно. Він надає відкритий вихідний код, а це означає, що будь-хто може не тільки працювати з ним, але і змінювати, поширювати і т. Д. Завдяки цій особливості бюджет на розробку в Python дещо скорочується.

Окремо до приємних бонусів цієї мови програмування можна віднести дуже велику, активну, захоплену базу користувачів Python. Це повноцінна спільнота, яка об'єднує людей. З його допомогою можна отримати навчальні матеріали та поради щодо навчання, попросити досвідчених фахівців вирішити проблему, знайти роботу або виконавців для нового проекту і багато іншого.

Мінуси Python

Переваг у цієї мови програмування дійсно багато. Вони однозначно переважують недоліки на вагах. Але ідеалізувати Python теж не варто. Ті, хто працює з ним багато років, як Єгор Буркін, точно цього робити не будуть. До основних недоліків "Пітона" можна віднести наступне:

Чи не найвища швидкість. Ця мова програмування поступається в продуктивності таким конкурентам, як R, C або Java. Через динамічну типізацію та інтерпретацію кожної функції, Python працює повільно. Якщо для вас пріоритетом є максимальна продуктивність, то для такого сценарію слід розглянути іншу мову програмування.

Активне використання пам'яті. Незважаючи на автовиділення пам'яті, Python не можна назвати мовою, який буде її зберігати. В роботі Python може займати в 10+ разів більше оперативної пам'яті, ніж програми, які створені на більш збалансованих в цьому аспекті мовах. Можна сказати, що «обжерливість» в плані пам'яті - це плата за зручність і гнучкість в роботі. Відповідно, остаточний вибір повинен бути зроблений з урахуванням того, що що є для вас вищим пріоритетом.

Помилок під час виконання програми не виявлено. Можна ігнорувати як прості синтаксичні помилки, так і досить складні недоліки, такі як спроби об'єднати ціле число і рядок.

Python не дуже дружить з базами даних. в даний час ця мова програмування не має крутого інтерфейсу для роботи з базами даних, як Java Database Connectivity (https://ru.wikipedia.org/wiki/Java_Database_Connectivity). Але якщо обсяги запису і читання в базу даних невеликі, то Python все одно можна нормально використовувати.

Багатопоточності немає. На відміну від деяких інших мов програмування, Python не має повноцінної багатопоточності. Замість цього передбачена багатопотоковість, що на практиці не завжди зручно.

Наслідком описаних вище недоліків є те, що Python, як правило, не використовується для розробки мобільних додатків. Це пов'язано в першу чергу з низькою швидкістю роботи і активним споживанням оперативної пам'яті. Не можна сказати, що мобільних додатків в Python немає взагалі. Це не так, підкреслює Єгор Буркін, в цій мові існують спеціальні засоби розробки (фреймворки), але їх вибір менше, ніж серед конкурентних мов. При цьому Python дуже підходить для бекенда, плюс завдяки сумісності з іншими мовами може використовуватися для створення окремих компонентів мобільного програмного забезпечення. Ще одна специфіка Python обумовлена його простотою і зручністю. У більшості випадків це незаперечний плюс, але іноді буває навпаки.

Коли вони намагаються використовувати цю мову програмування в середовищі, яка не є найбільш підходящою для цього, Працюючи точно до простоти і зручності, як сам робочий процес, так і результат можуть не виправдати очікувань.

Python неймовірно поширена мова загального призначення з величезною кількістю додатків. Він працює від провідних цифрових гігантів, таких як Facebook, Instagram, Google, Microsoft, Spotify, Instagram та Uber. Python також популярний серед стартапів для розробки проектів. І такий стан речей навряд чи зміниться найближчим часом - плюсів у Python набагато більше, ніж мінусів, резюмує Єгор Буркін.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат