Як робиться винна пробка: цікаві факти

admin 20.07.2023 12:44 ПОДІЇ

Пробка - це кірковий матеріал, отриманий із пробкового дуба. Виріб призначений для закупорювання шийки винної пляшки. Це зовнішня поверхня кори двох різних видів дуба, що виростають у Середземномор'ї та Піренейському регіоні. Кору збирають, коли дереву виповнюється 20 років, потім кожні 9 років. Продуктивне життя рослини становить у середньому 150 років.
Сотоподібна структура сповнена порожніх комірок, що робить виріб дуже легким. Воно відмінно підходить для закупорювання пляшок у заводських та домашніх умовах.


Пристрої для домашнього виноробства ви знайдете на сайті компанії Rakitov компанії Rakitov https://rakitov.com.ua/uk/oborudovanie-dlya-domashnego-vinodeliya/. Матеріал вогнестійкий, гнучкий, не схильний до гниття. Йому можна надати практично будь-яку форму та діаметр. Для відкриття використовується штопор.

Історія появи винної пробки

Пробка використовувалася протягом тисяч років для закупорювання та зберігання посудин. Їх знаходили у гробницях стародавнього Єгипту. Греки та римляни також використовували пробкове дерево як поплавці для рибальських сіток, виготовлення сандаль, і навіть особистих плавзасобів для рибалок.

Минали роки, виріб продовжував знаходити основне застосування у винних посудинах. Аж до середини 1700-х сировину збирали там, де дерева росли природним шляхом. Зростання використання призвело до того, що їх почали вирощувати цілеспрямовано. Починаючи з 1688 року, П'єр Періньйон використовував пристрої, утримувані дротом, для закупорювання нового напою — шампанського.

У 1892 році американець Вільям Пейнтер винайшов пробкову кришку, що серійно випускається. Це був галузевий стандарт до 1955 року, коли його замінив інший пристрій — пластикова пробка.

У 1890 році німецька компанія розробила метод використання відходів сировини після виготовлення пробок. Вони об'єднали залишки зі сполучною речовиною, щоб їх можна було згорнути в листи та надати їм будь-яку бажану форму. Це називається агломерованою або складовою пробковою кришкою.

Як роблять пробки для винних пляшок

Виробництво починається в лісі. Корковий матеріал збирають із поверхні дубів після досягнення зрілості. На це йде 20 років. Потім сировину можна збирати кожні 9 років. Це не ушкоджує дерево, кора згодом відновлюється.

Матеріал може довго зберігатися перед початком виробництва. Найкраще тримати його на бетоні, а не на землі. Так у деревині не заведуть шкідників.

Дошки розміщують на піддонах і піддають першому етапу виробництва - кип'ятіння. Дошки кип'ятять, щоб пом'якшити та очистити їх. Воду регулярно фільтрують, щоб уникнути забруднення. Прокип'ячені дошки більш плоскі та з ними легше працювати.

Потім дошки сортуються та розрізаються на придатні для обробки шматки. Найкращі з них використовуватимуться для штампування натуральних виробів. Сировину, що залишилася, можна подрібнити, щоб зробити гранули. Їх склеюють разом, щоб отримати агломератну пробку.

Пробки сортують, щоб відокремити вироби високої якості від неякісних одиниць.

Цікаві факти про винну пробку

Попри маленькі розміри та повсюдне поширення, деякі факти про пробки здатні здивувати кожного.

  1. Виріб виготовляється з кори коркового дуба, вічнозеленої рослини, яка виростає до 20 метрів у висоту.
  2. Коркове дерево, з якого зрізали кору, поглинає на 10 тонн більше CO2 протягом свого життєвого циклу, ніж дерево, з якого не зрізали кору.
  3. Близько 50% виробництва пробки припадає на Португалію, а компанія Corticeira Amorium домінує на ринку.
  4. Пробка гнучка, еластична, легка і має здатність пропускати у вино мінімальну кількість O2, що життєво важливо для тривалого дозрівання та зберігання напою.
  5. Тільки близько 1% вин має пробковий присмак.
  6. Пробки для шампанського/ігристого вина мають більший діаметр, щоб витримувати вищий внутрішній тиск. Їх відкривають без штопора.
  7. Довжина пробки варіюється від 25 до 60 мм. Чим більша довжина, тим довше вона може залишатися неушкодженою.

Важко уявити собі пляшку вина без пробки. Ця невелика деталь надійно закриває шийку і є важливим атрибутом виноробства.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат