Принцип роботи ветеринарного гематологічного аналізатора

12.01.2023 10:37 ПОДІЇ



 

Від правильного діагнозу можуть залежати здоров’я й навіть життя тварини, тому діагностування — важливий напрям ветеринарії. Для автоматизування лабораторних досліджень застосовується спеціалізована техніка.

Автоматичні й напівавтоматичні прилади

Першими на ринку з'явилися напівавтоматичні аналізатори. Вони вирізняються малою собівартістю аналізу, але потребують активної участі лаборанта, а результати тестування залежать від людського фактора. Тому на зміну напівавтоматичним моделям приходять цілковито автоматизовані аналізатори. Сучасне обладнання для ветеринарії Mindray може опрацьовувати десятки й навіть сотні зразків крові на годину. Результати дослідження можна роздрукувати на вбудованому термопринтері або передати в електронну базу даних клініки.

Під час аналізування прилад визначає кількість формених елементів крові та їх розподілення. Діагностика in vitro дає ветеринарові змогу точно визначити діагноз і призначити дієве лікування.

Типи аналізаторів за ступенем диференціювання лейкоцитів

Автоматичні гематологічні аналізатори розділяють на типи за ступенем диференціювання лейкоцитів:

  1. 3-diff. Такі моделі можуть визначити до 22 показників крові. Вони розрізняють 3 субпопуляції лейкоцитів: кількість лімфоцитів, моноцитів і гранулоцитів у крові, а також їх відсоткові співвідношення. Вимірюють величину клітин шляхом зміни величини електричної напруги й визначають їхній тип. Таке обладнання придатне для невеликих приватних клінік або ветеринарних кабінетів.

  2. 4-diff. Обладнання для ветеринарії цього рівня — удосконалена версія аналізаторів 3-diff. Щоб отримати розширений набір діагностичних показників, для більшості аналізаторів 4-diff потрібні додаткові реагенти, які збільшують вартість дослідження. Але за допомогою правильно дібраного аналізатора 4-diff можна дістати розгорнутий результат за тих же витрат на аналізування, що й у разі моделі класом нижче. Таке обладнання варто придбати, якщо клініка планує модернізувати лабораторію та перейти на новий рівень діагностування.

  3. 5-diff. Такі аналізатори визначають відразу 5 субпопуляцій лейкоцитів: лімфоцити, моноцити, еозинофіли, нейтрофіли й базофіли. Їхня перевага — вимірювання клітин методом багатокутового лазерного розсіювання. Ця технологія дає змогу не лише визначати розмір клітин крові, а й досліджувати їхній склад. Прилад розрізняє клітини, однакові за розміром, але різні за будовою. Це ідеальний варіант для середніх і великих ветеринарних лабораторій.

Вибираючи ветеринарний гематологічний аналізатор, треба брати до уваги ступінь завантаженості клініки, середню ринкову вартість загального аналізу крові, затребуваність лабораторних досліджень у клієнтів, додаткові витрати на оплату праці й закупівлю витратних матеріалів, а також прогнозовану окупність приладу.

ТЕГИ : аналізатор, ветеринарія

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат