Характеристики та монтаж поверхових щитів

admin 14.04.2023 13:50 ПОДІЇ



 

Один із найважливіших елементів електричної мережі багатоквартирного будинку — поверхові щити. Вони відповідають за під’єднання окремих приміщень та обладнання в них, а також за розподіл електроенергії між споживачами. Ці пристрої можуть відрізнятися за конструкцією та характеристиками. 

Основні параметри поверхових щитів

Насамперед варто звертати увагу на кількість відсіків. Кожен із них відповідає одній квартирі або технічному приміщенню, якщо їх передбачено проєктом. Найпопулярнішими є поверхові щити на 2–8 відсіків. Така конструкція дає змогу встановлювати їх у будинках різного класу. 

Електрощитове обладнання також ділиться на одно- і трифазне. Перший варіант характерний для об’єктів із помірним електроспоживанням. Він дає змогу під’єднувати побутові прилади до мережі з напругою 220 В. Трифазні щити підходять для роботи з потужним обладнанням — електроплитами, системами кондиціонування, бойлерами, проточними нагрівачами тощо. Їхня напруга збільшена до 380 В. 

Ще одна характеристика, за якою відрізняються електрощити, — максимальна потужність, або сила струму на одній лінії. У стандартних виробах вона варіюється від 3,5 до 14 кВт або від 16 до 64 А. Цього буде достатньо для під’єднання одно-, двох-, трьох- та чотирьохкімнатних квартир площею до 100–150 квадратних метрів. 

Як відбувається монтаж поверхових щитів?

Встановлення пристрою передбачається ще на стадії проєктування. Тому важливо звірятися з документацією, щоб підібрати необхідну модель обладнання. Електрощитове обладнання «Генезис» може бути як вбудованим, так і навісним. Перший варіант забезпечує високий рівень безпеки й надійності, але потребує організації спеціальної ніші під час будівництва. Другий зменшує витрати часу, коштів і зусиль, але обмежує вільний простір на сходовому майданчику. 

Монтаж щита відбувається у такій послідовності:

  1. Встановлюються DIN-рейки. 

  2. Монтуються автоматичні вимикачі, пристрої захисного вимкнення, лічильники, реле та інше обладнання. 

  3. Під’єднується вхідний рубильник.

  4. Всі елементи з’єднуються дротами за допомогою колодок. 

  5. Відбувається під’єднання фаз, потім нульової лінії та заземлення. 

  6. Проводиться тестування — спочатку механічне, потім електричне за допомогою навантажувального пристрою. 

  7. Щит встановлюється у заздалегідь визначене місце. 

Варто пам’ятати, що всі роботи здійснюються без напруги. Її дозволено подавати тільки після успішного виконання всіх випробувань. Монтажем займається кваліфікований спеціаліст, який використовує якісні інструменти та засоби індивідуального захисту. 



admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат