Для чого потрібен економічний паспорт українця та Фонд майбутніх поколінь

09.02.2022 16:23 СОЦІО

Надра країни повинні працювати на усіх громадян. І фактично вперше у нашій історії держава інвестуватиме «живі» гроші в майбутнє кожного громадянина. Насправді наша країна дуже багата на природні ресурси, але, на жаль, багато років надра України приносили прибутки тільки окремим громадянам, які з часом стали олігархами.

Для справедливого розподілу природніх багатств Президент України Володимир Зеленський ініціював запровадження економічного паспорта українця та створення Фонду майбутніх поколінь!

Якщо детальніше, то треба виокремити кілька пунктів:

-       За рахунок чого поповнюватиметься Фонд?

    Фонд поповнюватиметься за рахунок коштів, що надійшли від сплати рентних платежів за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення:

– 70% рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення (у 2023 році – 3% зі щорічним збільшенням на 5% – до досягнення 70%);

– 95% рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату (у 2023 році – 47,5% зі щорічним збільшенням на 5% крім останнього року, у якому збільшується на 2,5%, до досягнення 95%);

– уся рентна плата за користування надрами в межах континентального шельфу та/або виключної (морської) економічної зони України (у 2023 році 50% зі щорічним збільшенням на 5% – до досягнення 100%).

На що українці зможуть витратити кошти?   На:

1) купівлю власного житла на території України;

2) навчання у закладах освіти України;

3) переведення коштів на власний рахунок у системі недержавного пенсійного забезпечення;

4) лікування тяжких (критичних) захворювань/станів здоров'я (рак, інфаркт міокарда, інсульт, коронарне шунтування, ниркова недостатність, трансплантація життєво важливих органів та інші критичні захворювання/стани здоров'я, визначені лікарсько-консультативною комісією).

Скільки коштів отримає учасник?

Щороку на рахунок кожної дитини, народженої в Україні з 1 січня 2019 року, буде перераховуватись не менше двох мінімальних зарплат.

Тобто, надходження зростатимуть зі зростанням мінімальної зарплати кожного року.

Коли планується перший внесок у Фонд?

    Перший внесок до Фонду планується у 2023 році та становитиме 21,8 млрд грн.

А діти, що народилися раніше запуску програми, отримають компенсацію за попередній   період. Тобто, дитина 2019 року народження, отримає свої нарахування за 2019 − 2022 роки.

Чи всі діти отримають гроші?

Гроші виплачуватимуть громадянам України, які народилися з 1 січня 2019 року.

Для отримання виплати учасник Фонду має бути громадянином України та постійно проживати на території країни протягом останніх 5 років.

Коли виплачуватимуться кошти?

Після досягнення учасником Фонду 18-річного віку.

Отримати кошти можна буде і до досягнення 18-річного віку у разі виникнення в нього підстав для лікування тяжких (критичних) захворювань/станів здоров'я (рак, інфаркт міокарда, інсульт, коронарне шунтування, ниркова недостатність, трансплантація життєво важливих органів та інші критичні захворювання/стани здоров'я, визначені лікарсько-консультативною комісією).

У разі смерті   учасника Фонду право на отримання виплат, що обліковуються на його індивідуальному рахунку в Фонді, набувають його спадкоємці.

Коли планується перша виплата?

Перша виплата планується у 2037 році.

Держава виплатить понад 600 тисяч гривень на одного учасника Фонду.

ЗеЖінки підтримують запровадження економічного чи інвестиційного паспорту. Напевно, ми як ніхто інші розуміємо, як це важливо для майбутнього покоління. І сподіваємося, що наш Парламент якомога швидше ухвалить у другому читанні та в цілому президентські законопроекти №№ 6394, 6395, 6396 і 6397.

Адже, створення економічного паспорта дасть кожному молодому українцю фінансову базу, яка допоможе більш упевнено входити в доросле життя.

Наталія Штефуца, депутатка обласної ради, лідерка жіночого руху ЗеЖінки в Закарпатській області

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат