78 років тому у Словаччині виникло повстання проти фашистів

Владо Бачишин, журналіст, Братислава, спеціально для rionews 28.08.2022 18:52 ПОДІЇ

Як банкір Карваш рятував свою батьківщину і був покараний як фашистським, так і соціалістичним режимами

Словацьке національне повстання розпочалося 29 серпня 1944 року. Це був збройний конфлікт із урядом Словацької держави, що виник під егідою гітлерівської Німеччини. Держава була фашистською та антисемітською.
Словацький режим прийняв суворіші, ніж у Німеччині, антисемітські закони. Словаччина, як єдина країна у світі, заплатила 500 німецьких марок за переселення євреїв до концтаборів. 70 тисяч людей загинули.

Мені як словаку досі соромно, що зробили мої предки. Соромно чи не соромно – інше питання. Мої діди годували партизанів. Один із них возив у полі гній. Він відігнав віз у ліс, де скинув гній і залишив кілька буханців хліба для партизанів. Йому було байдуже, звідки партизани. Він не любив фашизм.

Однак, не слід забувати, що повстання проти словацьких фашистів вдалося завдяки словацькому економістові Імріху Карвашу, який був керуючим центрального банку Словацького національного банку.
Він наказав перевести три мільярди крон із Нацбанку у Братиславі до його філії у Банській-Бистриці. Він також наказав розмістити в центральній Словаччині запаси інших товарів, таких як продовольство, взуття, паливо, фінанси, товари... Він підтримав переміщення нафтопродуктів з нафтопереробного заводу в Дубовій у Зем'янську-Костоляні, Ораву та Похроню.

Завдяки пропозиції Карваша про роздачу їжі населенню за три місяці наперед дозволило прогодувати населення на території повстанців, а також забезпечити повстанців необхідними речами.
Його діяльність не вислизнула від уваги гестапо, яке заарештувало Карваша в Братиславі 3 вересня 1944 року, незадовго до того, як він мав намір залишити її і вирушити на територію повстанців, де вже була його родина. Після арешту він вирушив до Берліна через Відень і Брно, де його допитали. Після допитів він був інтернований до концтаборів Флоссенбюрг, Дахау, Інсбрук, Нідердорф. Йому було надано статус «особливого політв'язня» та було проведено посилений допит. Слідчі також вдавалися до насильницьких форм допиту, що завдало йому хвороби очей, епілепсії та важкої психологічної травми. Особливий суд СС визнав його винним у співучасті у підготовці повстання та антинімецькій діяльності та засудив до смертної кари через повішення. Фашисти не встигли виконати покарання.
У листопаді 1945 року він постав перед Національним судом, який зняв з нього всі звинувачення у співпраці з нацистами та режимом Лудака. На його користь свідчили багато представників опору та ШНП, і суд визнав його заслуги у опорі, і він повернувся до викладацької діяльності.
У листопаді 1946 року він став деканом юридичного факультету Братиславі. У той же час він працював радником уряду з відновлення Словаччини. Карваш опублікував свою найважливішу наукову працю - «Основи економічної науки».
Після подій лютого 1948 р. відмовився від співпраці з Комуністичною партією, внаслідок чого у травні 1949 р. був заарештований, звинувачений у державній зраді та після сфабрикованого судового процесу засуджений державним судом у Празі до двох років позбавлення волі та конфіскацію майна. Від кількох пропозицій про заслання до США та Західної Європи у перші місяці після лютневого перевороту він відмовився.
У 1953 році Карваш входив до складу так званого "B-actions", переїхав із Братислави з усією родиною і оселився в Татранській Ломниці, де підробляв репетиторством іноземних мов. У 1958 році його вдруге звинуватили та засудили до сімнадцяти років позбавлення волі за шпигунство та державну зраду. В Ілавській в'язниці у нього відновилися епілептичні напади, і він майже втратив зір. Через два роки він був амністований, а 1969 року судом повністю реабілітований. Після третього серцевого нападу помер у Братиславі 20 лютого 1981 року.

Владо Бачишин, журналіст, Братислава, спеціально для rionews

ТЕГИ : Карваш

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат