Тепла підлога в квартирі: «плюси» та «мінуси»

20.05.2022 22:47 ДОЗВІЛЛЯ



Поверхневі системи водного опалення стають все більш популярними в Україні, адже мають низку переваг у порівнянні з виключно радіаторним обігрівом. Найбільш поширена серед них — тепла підлога. Розглянемо всі «плюси» й «мінуси» системи, а також можливості для її підключення в міській квартирі.  

Переваги системи

  • Рівномірний розподіл температури. Труби для циркуляції теплоносія укладають спіраллю або змійкою, заповнюючи всю площу підлоги. Завдяки цьому в кімнаті не буде холодних кутів. Крім того, тепло випромінюється знизу вгору, що дозволяє підтримувати рівномірність обігріву у вертикальній площині, у той час як від радіаторів гаряче повітря прямує просто під стелю.
  • Естетичність. Така система обігріву надійно присхована під стяжкою, тому не займає корисного простору, не заважає втілювати дизайнерські ідеї. Труба для теплої підлоги в skvagina.com.ua може бути підібрана в бухті оптимальної довжини з урахуванням індивідуального бюджету.
  • Економічність. Оскільки найтепліше повітря завжди знаходиться на рівні ніг, температуру обігріву можна без дискомфорту знизити на 1–2 градуси. У підсумку це забезпечить до 20% заощадження на енергоресурсах.
  • Турбота про здоров’я. Поверхнева система опалення не здатна обпекти на відміну від радіаторів. До того ж, вертикальний рух теплого повітря не розносить по кімнаті пил, як це робить стандартна конвекція.
  • Універсальність. Підключити таку систему обігріву можна до будь-якого джерела опалення: від котла до сонячного колектора чи теплової помпи.

Недоліки системи

  • Відносно невелика потужність. Водна підлога може давати недостатньо тепла навіть за максимальної щільності вкладання. У великих кімнатах або граничних зонах її варто доповнювати радіаторним опаленням.
  • Інерційність. Для зміни мікроклімату з урахуванням вуличної температури потрібен деякий час. Зменшити інерційність системи можна за допомогою встановлення погодних датчиків.
  • Довгий монтаж, низька придатність до ремонту. Вкладати магістраль і заливати стяжку повинні професіонали, адже у разі виникнення прориву чи інших проблем у майбутньому доведеться знімати шар декоративного покриття й бетону.

Можливості для підключення в квартирі

Теплу водну підлогу в квартирі монтують одним з двох способів.

  1. Разом з центральною системою опалення. У цьому випадку стандартну батарею замінюють на теплообмінник, який складається з двох ізольованих контурів. Перший пов’язаний з будинковим стояком, звідки забирає тепло для другого. Другий відповідає за циркуляцію води в магістралі підлоги. При цьому немає ризику дестабілізувати центральну мережу, адже додатковий обсяг води з неї не забирається.
  2. На базі автономного опалення. Тут все ще простіше, адже труба для теплої підлоги через гребінку під’єднується до котла. Така система може працювати разом з радіаторами від одного контуру.

Таким чином, за умови правильного монтажу, поверхневий водний обігрів може стати надійним рішенням для квартири. Його зручно використовувати як основний чи додатковий спосіб опалення приміщень.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат