Як стартував у закарпатців тиждень у Facebook (ОГЛЯД)

РІО 01.09.2014 16:49 ПОДІЇ

Сайт газети РІО — Rionews продовжує публікувати короткий огляд думок та ідей, які втілюють відомі і впливові люди Закарпаття у соціальній мережі.

Часто це не завершується лише розмовами у віртуалі, а трансформовується не тільки на медіа-платформах, а й реалізовується у конкретних діях.

Facebook — це не лише дзеркало реальності, а й майданчик, звідки починається певний рух. А ще Facebook сміливіший, не часто у житті, віч-на-віч люди відверто дозволяють собі те, що можуть зробити у віртуальності, по той бік...

Отже, кілька фраз від тих, хто творять події у Закарпатті, беруть активну участь у його соціо-політичній складовій й висловлюють ті ідеї і думки, які неодмінно мають своє продовження у реальності. Тепер ці думки будуть систематизовуватися, й публікуватимуться не лише в онлайні, а й у офлайновому просторі (газета “РІО”), що, вочевидь, мотивуватиме користувачів до максимальної зваженості й відповідальності під час написання своїх постів.  

Сьогодні, у понеділок, 1 вересня у Facebook багато — про підсумки літа, початок осені, як чогось нового, однак майже все — з присмаком політики і війни.

Подаємо виключно цитати без будь-яких втручань у пунктуацію, лексику чи стилістику.

Святослав Бабіля, координатор освітніх та виборчих проектів у Закарпатській області Громадянської мережі "ОПОРА"
“Бл..ть, дзвонив хлопцям, виявляється, хлопці їдуть на місце дислокації ЗА КОШТИ ВОЛОНТЕРІВ. Не воєнкомату, не адміністрації. Їм просто виділили автобус, який заправляли з зібраних волонтерами коштів”.

“Про патріотизм і саботаж.
В суботу, 30 серпня, в зону АТО відправилися 27 бійців Закарпатського батальйону територіальної оборони. Так, саме того батальйону, який, за словами Валерія Лунченка, мав виконувати завдання лише в області. Сама історія відправки бійців виглядає дуже неоднозначно. Так сталося, що мені довелося стати частиною цієї історії, адже в загоні вже майже місяць служить мій друг, Іван Пайда, який мобілізувався, як доброволець. (той самий член виконкому, якого Щадей виключив з складу за активну позицію проти підняття цін в громадському транспорті)


Як закарпатці завершили минулий робочий тиждень у мережі — дивіться тут


Не хочеться вникати в ситуацію всередині тербату, бо вважаю, що розповідати про неї мають самі бійці, але те, що там не все добре – факт. Отже, частина особового складу, зважаючи на ситуацію в країні вже тривалий час зверталася до керівництва батальйону (так і воєнкомату) з проханням відправити їх для виконання бойових завдань в зону АТО. Їхня ініціатива весь час ігнорувалися, тому, хлопці прийняли рішення офіційно звернутися до Голови ОДА, з відповідною заявою (копія заяви додається). Після реєстрації заяви представник бійців відвідав купу кабінетів ОДА, де обіцяли вирішити питання, на чому все зупинилося.
Розуміючи, що їх звернення потрапило в черговий довгий ящик, Зрештою, вирішили написати до міністра оборони України Валерія Гелетея. Зверталися просто, через фейсбук, додали копію заяви на Лунченка. І, не повірите, через кілька годин прийшов наказ на збори. Наступного дня, група в складі 27 бійців відбула в зону АТО. Виявляється, вони, все-таки, ще й як потрібні в АТО.


Четвер — про Щадея і депутата Ужгородської міськради Віктора Бобіту — огляд тут


Слід зазначити, що дані 27 бійців – лише з частина з тих, хто виявляв бажання їхати на Схід. Решта зараз дислокуються не в Ужгороді, тому, не мали змоги підписати звернення. Одразу виникає питання щодо того, як місцеві чиновники, в першу чергу, військомат та облдержадміністрація, які мали б опікуватися мобілізаційною кампанією виконують покладені завдання. Доречі, з тих, хто вирушив захищати Україну не виявилося ЖОДНОГО офіцера загону територіальної оборони. Пан Дорошенко, очільник координаційного штабу, створеного ОДА, як досить молодий військовий пенсіонер, теж за краще вважає розподіляти кошти тербату, ніж воювати. Взагалі, складається враження, що керівництво області відводить АТО якусь другорядну роль.
Так і живемо. Патріоти –воюють, чиновники – не напрягаються, тилові щурі – жирують”.


Олександр Солонтай, представник Інституту політичної освіти та “Сили людей”, вихідець із Закарпаття:
“Найголовніші події минулого літа:
- війна;
- підписання асоціації з ЄС;
- новий ‪#‎президент‬;
- розпад коаліції та оголошення перевиборів;
- провалена ‪#‎люстрація‬;
- реформа вищої освіти.
Найважливіші події осіні:
- визнання світом, що це російсько-українська війна, а не ніяке ‪#‎АТО‬;
- дострокові ‪#‎вибори‬ ВРУ, нова коаліція та уряд;
- ратифікація асоціації з ‪#‎ЄС‬ та початок реформ;
- відзначення першої річниці народного повстання ‪#‎Євромайдан‬ ‪#‎Єврореволюція‬
Шануймося, ми прорвемося!”


Середа, коли обговорювали двох депутатів Ужгородської міськради — дивіться тут


Володимир Химинець, доцент кафедри міжнародних економічних відносин Ужгородського національного університету:
“Но, порядні у нас сусіди))) Кожен дбає лише про свої зовнішні інтереси:
Під час позачергового саміту Євросоюзу чотири країни-члена ЄС (Словаччина, Угорщина, Чехія та Кіпр) висловили незгоду з рішенням про розширення санкцій. Імовірно, через це санкції не були введені в дію останнім рішенням Європейської ради - рішення відкладене на тиждень."Попри зростаючу очевидність того, що російська регулярна армія діє на Сході України, ЄС лишається розділеним питанні впровадження більш жорстких санкцій"
Про це повідомляє видання Financial Times”.

Сергій Гудак, фотограф “Укрінформ”:
“Я не політолог, але чомусь мені здається, що рішення провести вибори за пропорційною системою дає можливість просочитися цим всім уродам, які і зараз там. Як на мене, зараз нам потрібні тільки мажоритарні вибори, щоб конкретно пройтись по персоналіях”.

Пост Гудака коментує ужгородський фотограф Василь Прокопишин:
“В реальності воно виходило навпаки - люди голосували за мажоритарників, а ті потім продавалися ригАналам. І хоча по партійним спискам минулі вибори виграла опозиція, в результаті коаліцію сформували ригАнали”.


Наостанок подаємо 3 пости від популярного у Facebook та за його межами користувача — закарпатського бухгалтера Сергія Микити
“Сьогодні рівно 75 років, як Європа почала глибоко занепокоюватися, що Гітлер напав на Польщу”.

“Россия вставала с колен и подскользнулась на сале”.

“Лавров вимагає, щоб Україна узгодила з Росією розклад уроків на цей тиждень”.

РІО

ТЕГИ : Сергій МикитаЗакарпаттяСвятослав БабіляОлександр СолонтайFacebook

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат