Науковці з Ужгорода й Москви домовилися про співпрацю

admin 20.03.2013 11:19 СОЦІО

Ректор Ужгородського національного університету, доктор технічних наук, професор Федір Ващук і директор Інституту слов’янознавства Російської академії наук Костянтин Нікіфоров підписали договір про співробітництво

Інститут слов’янознавства Російської академії заснований у Москві у 1947 р. У його штаті нині 172 наукових співробітники, серед яких троє дійсних членів РАН, троє членів-кореспондентів РАН, 64 доктори наук. Освітній заклад посідає у світі провідні позиції у славістичних, центральноєвропейських, балканістичних студіях. Свого часу випускники історичного факультету Ужгородського університету Андрій Пушкаш, Бейла Желіцкі, Іван Поп стали докторами історичних наук, провідними науковими співробітниками Інституту слов’янознавства.

Співпраця між науковцями триває. Наразі вчені Ужгородського університету задіяні у підготовці колективної 4-томної монографії «Народы Габсбургской монархии в 1914–1920 гг.». У цьому проекті задіяні історики з 18 країн. Московські колеги також взяли участь у трьох міжнародних конференціях, проведених в УжНУ: «Країни Центрально-Східної Європи в модерну і постмодерну добу» (2009 р.), «Міфи, образи і метафори національних історіографій» (2010 р.), «Імперії, нації і національні держави як історіографічні образи» (2011р.).

Договір укладено українською і російською мовами на п’ять років. Його координатори – проректор Роман Офіцинський (УжНУ) і завідувач відділом східного слов’янства Олена Борисьонок (Інститут слов’янознавства). Чітко визначені напрями спільних досліджень. Вони пов’язані з минулим східних слов’ян, Карпатського регіону, Угорщини, Чехії, Словаччини, історією славістики.

Послідовні кроки з наукового співробітництва сприятимуть розвитку плідних зв’язків гуманітаріїв Ужгорода й Москви.

Сергій Ганус.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат