Вплив війни

18.03.2023 11:41 ПОЛІТИКА

Війна впливає на всіх. Незалежно від того, чи ви в безпеці у себе вдома, чи ви на фронті у найгарячішій точці. Психологічно всім дуже важко. А ще у багатьох помінялися погляди та пріоритети.

Про це свідчить і загальноукраїнське опитування, яке провів Центр Разумкова. Якщо до війни 65,5% українців вважали, що події в України розвиваються неправильно і лише 20% сказали, що все у нас йде добре, то тепер все навпаки – 61% опитаних сказали, що ми розвиваємося в правильному напрямку і лише 21% сказали, що все неправильно.

Більше того, зріс рівень оптимізму українців: 49% українців вірять, що Україна здатна подолати існуючі проблеми та труднощі протягом найближчих кількох років, 36% вважають, що Україна зможе подолати проблеми у більш віддаленій перспективі, і лише 3% — що Україна не здатна подолати існуючі проблеми (решта — не визначилися). Наприкінці 2021 року ці показники становили відповідно 18%, 54% і 18%.

Оцінюючи власний психологічний стан ще перед початком війни за шкалою від 0 до 10, де 0 означає «максимальний рівень спокою, упевненості», а 10 відповідає максимальному рівню паніки, страху, невпевненості, респонденти його оцінили в середньому 6,8 балами (46,5% оцінили балами від 8 до 10, що відповідають високому рівню паніки, страху, невпевненості).

Оцінюючи власний психологічний стан зараз, респонденти його оцінили в середньому 5,1 балами. При цьому частка тих, хто оцінив його балами від 8 до 10, зменшилася порівняно з початком війни з 46,5% до 16%, що свідчить про істотне покращення психологічного стану порівняно з початком війни.

Тобто, паніка у людей пройшла і появилася віра в майбутнє. На думку громадян, найкраще влада справляється з вирішенням проблем у таких сферах, як оборона країни (82% опитаних відповіли, що влада з цим справляється «дуже добре» або «скоріше добре», лише 13% — що «дуже погано» або «скоріше погано»). Частіше негативно оцінюється діяльність влади у сфері боротьби зі злочинністю (відповідно 38% відповіли, що добре і 47%, що погано), правосуддя (відповідно 29% і 48%) та боротьби з корупцією (відповідно 24% і 66%). І це дійсно відчувається.

Ну і не важко було здогадатися, що серед державних та суспільних інститутів найчастіше довіра висловлюється до Збройних Сил України (їм довіряють 96% опитаних), волонтерських організацій (88%), добровольчих загонів (87%), Національної гвардії України (86%), Державної служби з надзвичайних ситуацій (85%), Президента України (83%), Міністерства оборони України (78%), Служби безпеки України (74%), Національної поліції (71,5%), Церкви (70%), ЗМІ України (65%), Уряду України (50%).

Але при цьому, більшість респондентів висловлюють недовіру чиновникам (не довіряють їм 64%), політичним партіям (63%), судам (59%), Верховній Раді України (51%).

Також частіше висловлюється недовіра, ніж довіра Прокуратурі (відповідно 37% і 48%), спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (відповідно 34% і 42%), Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) (відповідно 35% і 41,5%).

Серед політиків та громадських діячів, рівень довіри до яких оцінювався під час цього дослідження, найчастіше респондентами висловлювалася довіра до Володимира Зеленського (85%), Сергія Притули (65%), Михайла Подоляка (59,5%), Віталія Кличка (58%).

Більшість опитаних не довіряють Ю. Бойку (82%), Ю. Тимошенко (76%), П. Порошенку (65%), О. Арестовичу (59%).

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат