Чому не забираємо активи росіян

19.08.2022 13:59 ПОЛІТИКА

У нас є закон про олігархів, законодавчо можна забирати активи росіян в Україні. Але…

За два місяці з моменту ухвалення відповідного закону державні органи не подали жодної заяви до суду про стягнення активів росіян.

Наша влада постійно закликає Захід забирати майно та кошти в росіян, які є в санкційних списках, і передавати ці кошти Україні, щоб можна було відбудовувати країну. Захід і дійсно блокує рахунки підсанкційних росіян і забирає у них рухоме та нерухоме майно. А от у самій Україні ніхто нічого в росіян та олігархів не забирає.

«Невже Україну просто зачищають від населення для нових злодіїв? Тоді й не дивно, що Британія заморозила активів злодіїв-олігархів із росії на 800 млрд. доларів, а Україна жодних банків, виробничих потужностей і корисних копалин, що вкрадені українськими, російськими та іншими злодіями-олігархами не чіпає.

Тобто їхнє майбутнє уже в повоєнній Україні з населенням 15— 20 млн. буде безхмарним. Надра, фінанси, енергетика і ліквідна промисловість — під олігархами. Потреба населення знижується на 50 % і в олігархів звільняються обсяги для експорту. В додаток до цього — фонд Маршала, що вже зараз передбачає допомоги 500 млрд. доларів для України. Це ті гроші, які чекають олігархи, щоб роздерибанити. А народ України зараз помирає за право робити в цих олігархів найманими дешевими працівниками»,
— написав з приводу цього на своїй сторінці у Facebook закарпатський громадський діяч Сергій Ратушняк.

І дійсно, у червні Канада ухвалила закон, який дозволяє конфісковувати активи росіян, відповідальних за вторгнення в Україну. Кошти від продажу таких активів мають використовуватися для відновлення України. Слідом за Канадою глава МЗС Британії Ліз Трасс заявила, що підтримує таку концепцію. Про це заявляли й лідери інших держав. А сама Україна, проти якої йде війна, гальмує ці процеси.

Закон про конфіскацію майна росіян і білорусів в Україні ухвалено, але схема занадто складна і виглядає так. Спочатку актив блокується за рішенням РНБО. Відповідне звернення до цього органу можуть подати президент, Верховна Рада (постанова), Кабінет Міністрів (колегіально), СБУ та Національний банк. Після цього президент має затвердити ухвалене РНБО рішення своїм указом.

«Важлива умова: стягнути можна лише активи, заблоковані РНБО після набуття чинності законом, тобто після 24 травня. До прикладу, щоб стягнути активи Медведчука, заблоковані до початку великої війни, необхідно ухвалювати нове рішення про їх блокування», — пише «Економічна правда».

Далі Мін’юст шукає докази для стягнення заблокованих активів. Для цього мають залучатися інші органи влади, надаючи доказову інформацію. Потім Мін’юст готує заяву до Вищого антикорупційного суду про стягнення активів.

Після набуття рішенням суду законної сили воно надсилається до Кабміну. Він має визначити державний орган, який тимчасово управлятиме цими активами. І лише потім їх можна продати або отримувати від них прибуток на користь держави.

Така ось бюрократія.

Наразі ухвалено лише чотири рішення про застосування санкції у вигляді блокування активів. І стосуються вони вищих осіб росії та… вищих навчальних закладів. Тобто ніхто з цих осіб не володіє значними активами в Україні, які можна було би стягнути на користь держави. А де ж прізвища російських олігархів, які володіють мільярдними активами в Україні? Це бюрократія чи загравання з росіянами?

Замість того, щоб працювати на перемогу України у війні, багато активів росіян та їхніх пособників за цей час можуть вивести з-під дії майбутніх санкцій.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат