Чи потрібно карати закарпатців за наявність паспортів іншої держави

Степан Форкош, Prozak.info 13.10.2018 22:03 ПОЛІТИКА

Психоз навколо подвійного громадянства і намагання карати закарпатців за наявність паспортів інших держав є провокацією з метою налаштувати закарпатців проти влади України.

По-перше, варто розібратися, чи є подвійне громадянство, або в юридичній термінології — біпатризм, злом. Понад сто країн світу юридично узаконили можливість наявності подвійного або полігромадянства. Крім того, є багато міжнародних угод між країнами, якими передбачається можливість наявності подвійного громадянства.

По-друге, є чимало ситуацій, у яких подвійне громадянство виникає автоматично через певні юридичні моменти. Наприклад, громадянка однієї країни вийшла заміж за громадянина іншої країни й отримала громадянство чоловіка і при цьому не позбулася свого громадянства (так є, до прикладу у Франції, Швеції).

По-третє, у багатьох країнах діє юридична норма (так зване право Грунту), коли дитина народжується на території цієї держави, то вона автоматично отримує громадянство цієї держави, хоча її батьки можуть бути громадянами іншої держави. При цьому батьки цієї дитини можуть потім поїхати з дитиною на свою батьківщину і спокійно надати їй громадянство своєї держави (так зване право Крові), не позбавивши громадянства держави, де дитина народилася.

Або, до прикладу, є багато випадків натуралізації спортсменів, які отримують громадянство іншої країни, щоб виступати за збірну цієї країни на міжнародних змаганнях, однак багато країн не позбавляють при цьому спортсмена його попереднього громадянства. Тобто, спортсмену не обов’язково проходити довготривалу процедуру позбавлення громадянства своєї країни перед тим, як натуралізуватися.

Або варто нагадати приклад союзів держав. Коли розвалився СРСР, то ще тривалий час громадяни нових держав могли користуватися паспортами навіть уже неіснуючого СРСР. Бо при Радянському Союзі діяло правило подвійного громадянства, коли громадяни були громадянами своїх республік, а також громадянами СРСР.

Або, до прикладу, така ж ситуація з Євросоюзом. На підставі статті 8 (1) Договору про Європейський Союз кожний громадянин держави-члена, крім володіння громадянством патрімоніальної держави, є і громадянином Союзу. Це означає, що кожен громадянин Євросоюзу фактично має подвійне громадянство.

Або цікавий приклад на своїй сторінці у Facebook навів колишній народний депутат та колишній мер Ужгорода Сергій Ратушняк, який став на захист закарпатців із подвійним громадянством і написав, що за доволі короткий період історії на Закарпатті було кілька держав і закарпатці були громадянами і Австро-Угорщини, Угорщини, Чехословаччини, СРСР, України і при цьому не було жодного разу, щоб при отриманні паспортів нових держав виконувалася якась процедура позбавлення громадянства попередньої держави. Тобто, для Закарпаття це характерне явище і багато закарпатців старшого віку ще десь мають документи, що підтверджують громадянство тих держав, які мали свого часу під контролем Закарпаття.

Від редакції: Свій допис Ратушняк адресував президенту Порошенку

«Пане Порошенко.

З приводу угорських паспортів. Закарпаття анексоване СРСР з 1945 року. На той момент майже в кожного закарпатця було дійсних 5 паспортів. І НІХТО їх не відміняв.

Тож треба було всі 27 років робити життя в Україні настільки привабливим, щоб про паспорт українця мріяли і угорці, і поляки, і росіяни з німцями. Але ви, причетний до вищої влади в Україні і не маючи права займатися будь-яким бізнесом, зробили з держави дійну корову для тисячі злочинних сімей. Однією з яких є і ваша. Тож припиніть сварити нас, закарпатців, із нашими сусідами і братами — угорцями, словаками, румунами і поляками. З якими ми, БЕЗКОНФЛІКТНО і БЕЗКРОВНО прожили понад 1000 років.

Про заяви-погрози з боку так званого безосвітнього генпрокурора говорити взагалі не варто. Адже ЖОДЕН закон і норма України НІКОМУ не дає права будь-кого позбавляти українського громадянства. Дякую за порозуміння»,
— написав Сергій Ратушняк.

Власне, багато закарпатських політиків не засуджують факт отримання закарпатцями паспорта іншої країни і стають на захист закарпатців.

Законодавство ж України забороняє наявність іншого громадянства, але при цьому за це не було законодавчо передбачено жодного покарання.

Навіть зараз, коли генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що порушено кримінальну справу за подвійне громадянство, то СБУ, яка має проводити слідство по цій справі, вже оголосила, що немає повноважень якимось чином карати українських громадян, у яких буде виявлено паспорт іншої держави.

Речниця СБУ Олена Гітлянська зазначила, що вони не можуть притягнути до відповідальності державних службовців, адже в законодавстві немає за це відповідальності.

При цьому з подання Президента України Петра Порошенка у Верховній Раді ще навесні минулого року було зареєстровано законопроект, який забороняє подвійне громадянство. Але руху по цьому законопроекту не було тривалий час. Крім того, було зареєстровано ряд інших подібних законопроектів, які різнилися між собою визначенням категорії громадян, які повинні нести відповідальність за подвійне громадянство. Тобто, дедалі більше політики визнають, що карати потрібно чиновників, а не простих громадян. А дехто каже, що навіть не всіх чиновників потрібно карати, а лише тих, які мають доступ до державної таємниці.

Але хочеться звернути увагу на останні події навколо подвійного громадянства. Мова про скандальне відео під час вручення угорських паспортів у Консульстві Угорщини в Берегові. Цей скандал мав руйнівні наслідки у стосунках між Україною та Угорщиною і призвів до ескалації громадянського невдоволення.

Країни вже обмінялися висилкою дипломатів. Але найгірше те, що зростає напруга в суспільстві, й пристрасті хтось явно розпалює штучно. У соцмережах українці звинувачують закарпатців у непатріотизмі, а закарпатці намагаються пояснити, що паспорт Угорщини їм потрібен для того, щоб почуватися спокійніше щодо працевлаштування, у медичному обслуговуванні, або навіть подорожах чи придбанні автомобіля за кордоном, щоб не потрібно було їздити на пересічки щоп’ять днів.

І тут виникає питання, чи не був цей конфлікт спровокований? Якщо СБУ не визнає, що це за її завданням було зняте скандальне відео, то саме СБУ повинна знайти замовника цього відео, а також пояснити, з якою метою воно було поширене. Адже цілком може бути, що відео було зняте на замовлення ФСБ Росії і поширене також завдяки російським спецслужбам. Мета одна — посварити Україну та Угорщину, посварити українців із закарпатцями, викликати гнів та пристрасті, щоб ситуація в області стала вибуховою. Не виключено навіть, що нинішній міністр МЗС Павло Клімкін міг підіграти Кремлю, адже саме його заяви були першими після оприлюднення відео і саме після цих заяв загострилися стосунки між Україною та Угорщиною.

Одним словом, роботи для наших спецслужб є багато, а владі потрібно знайти вихід із ситуації і намагатися погасити конфлікт, знайти спільну мову з Угорщиною і нарешті впорядкувати законодавство щодо подвійного громадянства. Але це законодавство повинно бути поміркованим щодо власних громадян, а не каральним.

Степан Форкош, Prozak.info

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат