Володимир Лановий: Порошенко три роки вішав локшину   на вуха МВФ

24.03.2017 15:53 ПОЛІТИКА

Українська влада, в тому числі і президент країни Петро Порошенко, останні три роки вішали Міжнародному валютному фонду «локшину на вуха», заявив екс-міністр економіки України, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.


Блокада окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) ніяк не позначиться на ВВП України, оскільки ще з 2014 року ВВП країни вираховувався без урахування окупованих територій. Про це виданню «Гордон» заявив Лановий, коментуючи відстрочку надання Міжнародним валютним фондом (МВФ) чергового траншу Україні.

«Всередині України — постійні спекуляції, обман і брехня з боку влади. Наприклад, зараз нам твердять, що нібито через блокаду ВВП впаде на 1 %. Дорогі мої, та у нас з 2014 року ВВП країни вираховується без окупованих територій! Без урахування Криму і Донбасу! Нам розповідають про нібито контрольовані підприємства на неконтрольованій території. Більшість цих заводів працюють на експорт. У мене питання: валюта від цього експорту надходила до бюджету України?» — запитує Лановий.

Він акцентував увагу на тому, що підприємства в ОРДЛО фінансувалися з державного бюджету України.

«До речі, якщо підприємства на неконтрольованих територіях працювали безпосередньо з Києвом, значить, пред’являли рахунки на повернення ПДВ. Платити податки вони могли в Донецьку і Луганську місцевим бандитським «податковим службам», але ж ПДВ могли відшкодовувати тільки в Києві. За моїми розрахунками, в ОРДЛО вони платили «податків» на 1 млрд. грн., а повернення ПДВ отримували на 10 млрд. грн. із українського бюджету. Ми їх фінансували, розумієте?» — підкреслив економіст.

«Здогадуюся, чому Порошенку й іншим олігархам не подобається блокада Донбасу: у них зупинилися мільярдні потоки з повернення ПДВ, які йшли в конкретні кишені. Але тепер МВФ хоче розібратися, адже до цього українська влада три роки вішала локшину на вуха: мовляв, у нас без Донбасу і Криму ось такі економічні показники. А коли почалася блокада, влада закричала, що в країні зараз усе завалиться. Ось МВФ і вимагає правди: скільки валюти надходить, а скільки розкрадається», — пояснив Лановий.

«Хочу підтвердити, що Держ­комстат уже давно регулярно дає примітки в своїх звітах, що дані наводяться без урахування тимчасово окупованих Криму і частини Донбасу (про Крим — з 2014 року, а про Донбас — напевно, з 2015-го).

Також відзначу, що сьогодні ще один відомий український експерт — екс-заступник голови правління НБУ, президент Міжнародного інституту бізнесу, фінансист Олександр Савченко — висловив аналогічні оцінки щодо ПДВ. Він теж заявив про відшкодування ПДВ підприємствам в окупованому Донбасі в обсягах, які набагато перевищують податки, що сплачуються ними до української казни.

Ну а Гройсман, як відомо, просто по-крупному брехав про можливі втрати бюджету через блокаду, називаючи, взяті зі стелі, 32 млрд. грн.

Якщо ж МВФ тепер виявить, що барижна влада йому насправді «вішала локшину на вуха», то тоді, думаю, нового траншу Україні не бачити, як своїх вух (перепрошую за ненавмисну тавтологію)», — каже Лановий.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат